Ačkoliv je na pečení vánočního cukroví ještě chvíli čas, plán pečení se nevyplatí podceňovat. Díky němu budete vše krásně stíhat, všechny druhy budou uleželé přesně tak, jak potřebují, a pokud neodoláte a do některého z nich se pustíte, budete mít spoustu času upéct ho znovu. Máme pro vás pár užitečných rad, kdy jaký druh cukroví péct, jak ho skladovat i jak zajistit, aby do Vánoc změklo.
Pokud se i u vás doma na Vánoce prohýbají podnosy pod mnoha nejrůznějšími druhy vánočního cukroví, pak jistě víte, že je důležité si vše předem naplánovat a rozepsat. Některé druhy totiž potřebují více času k uležení, jiné zase stačí udělat pár dnů před svátky.
A především seznam cukroví vám umožní přesně si naplánovat množství potřebných ingrediencí a postupně je dokupovat v obchodech – třeba podle toho, kde jsou zrovna levnější. V listopadu i prosinci totiž většina supermarketů a hypermarketů nabízí základní i dekorační suroviny na pečení cukroví za výhodnější akční ceny.
Na začátku prosince je nejlepší začít péct suché druhy, které je potřeba nechat dobře uležet a provlhnout, aby měly lepší chuť, případně aby se snáze mazaly a nelámaly se. Pustit se můžete do vanilkových rohlíčků, lineckého a išelského (zatím ale nepotírejte marmeládou ani krémem a nesypte ani moučkovým cukrem), perníčků, zázvorek nebo jakýchkoliv sušenek i marokánek.
Slaný strom z listového těsta je super tip na rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu. Z listového těsta vykouzlíte během pár desítek minut dokonalé pohoštění, po kterém se jen zapráší. Potěší nejen svou chutí, ale také originálním vzhledem.
Tento čas je nejlepší k přípravě pracen, ořechů a jiného cukroví z formiček, stejně tak jako k pečení cukroví z kokosového těsta (pusinek, kokosek). A je ideální začít také zdobit – slepovat linecké, zdobit perníčky a připravovat krémy.
Pokud ke zdobení použijete klasické máslo vyšlehané s cukrem, kakaem, ořechy nebo marmeládou, pak vám v lednici vydrží klidně i dva až tři týdny. Pozor si dávejte jen na máslo vyšlehané s pudinkem – tento krém vydrží maximálně týden.
Těsně před svátky se pusťte do nepečeného cukroví – nejrůznějších kuliček, vosích hnízd apod. Na výrobu nepečeného cukroví navíc můžete zužitkovat polámané či nepovedené kousky z předchozího pečení. Den před Štědrým dnem také upečte vánočku.
Druhy s čokoládou a krémy patří do lednice (pokud je kolem nuly, tak samozřejmě klidně i ven), skladujte je ideálně v plastové či plechové nádobě. Kokosky nebo pusinky nechávejte na suchém místě v papírovém obalu, aby vám nezvlhly.
Naopak ostatní druhy cukroví, které se pečou jako první, by vlhnout měly. Není proto dobré je uchovávat na suchém místě v papírových krabicích, ve kterých spíše vysychají – raději je uložte do krabiček plastových.
Pokud vám cukroví nezměklo ani do Vánoc (nebo jste s jeho pečením začali pozdě), existuje pár pomocníků, kteří dokážou jeho vlhnutí urychlit.
Zdroj: prozeny.cz, hobby.instory.cz, receptyonline.cz