Kdy začít péct jaký druh cukroví? Vytvořte si plán pečení a budete letos konečně vše stíhat

Vykrajované cukroví na válu s moukou Svetlana Khutornaia / Shutterstock.com

Ačkoliv je na pečení vánočního cukroví ještě chvíli čas, plán pečení se nevyplatí podceňovat. Díky němu budete vše krásně stíhat, všechny druhy budou uleželé přesně tak, jak potřebují, a pokud neodoláte a do některého z nich se pustíte, budete mít spoustu času upéct ho znovu. Máme pro vás pár užitečných rad, kdy jaký druh cukroví péct, jak ho skladovat i jak zajistit, aby do Vánoc změklo.

Přečtěte si také

Šest nejšpinavějších míst v kuchyni, na která se při úklidu zapomíná. Jak často je čistíte vy?

Časový plán vám pomůže vše stihnout a na pečení ušetřit

Pokud se i u vás doma na Vánoce prohýbají podnosy pod mnoha nejrůznějšími druhy vánočního cukroví, pak jistě víte, že je důležité si vše předem naplánovat a rozepsat. Některé druhy totiž potřebují více času k uležení, jiné zase stačí udělat pár dnů před svátky.

A především seznam cukroví vám umožní přesně si naplánovat množství potřebných ingrediencí a postupně je dokupovat v obchodech – třeba podle toho, kde jsou zrovna levnější. V listopadu i prosinci totiž většina supermarketů a hypermarketů nabízí základní i dekorační suroviny na pečení cukroví za výhodnější akční ceny.

Žena plní formičky na pečení vanilkových rohlíčků Tchibo

Kdy péct jaké cukroví?

4 až 3 týdny před Vánocemi

Na začátku prosince je nejlepší začít péct suché druhy, které je potřeba nechat dobře uležet a provlhnout, aby měly lepší chuť, případně aby se snáze mazaly a nelámaly se. Pustit se můžete do vanilkových rohlíčků, lineckého a išelského (zatím ale nepotírejte marmeládou ani krémem a nesypte ani moučkovým cukrem), perníčků, zázvorek nebo jakýchkoliv sušenek i marokánek.

  • Nákupní tip: Výrobu vanilkových rohlíčků si můžete usnadnit i urychlit pořízením speciální silikonové formy na pečení vanilkových rohlíčků. Prodávají ji obchody s domácími potřebami (cena závisí na velikosti, formu na 15 rohlíčků seženete od cca 115 Kč, průměrná cena formy na 30 rohlíčků je 150–200 Kč).
  • Oblíbeným trendem jsou také razítka na sušenky s různými vánočními motivy nebo válečky na sušenky, které vám jedním tahem napříč těstem vykrojí hned několik kusů.
Slaný vánoční strom z listového těsta
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Slaný vánoční strom z listového těsta

Slaný strom z listového těsta je super tip na rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu. Z listového těsta vykouzlíte během pár desítek minut dokonalé pohoštění, po kterém se jen zapráší. Potěší nejen svou chutí, ale také originálním vzhledem.

Slaný vánoční strom z listového těsta

2 týdny před Vánocemi

Tento čas je nejlepší k přípravě pracen, ořechů a jiného cukroví z formiček, stejně tak jako k pečení cukroví z kokosového těsta (pusinek, kokosek). A je ideální začít také zdobit – slepovat linecké, zdobit perníčky a připravovat krémy.

Pokud ke zdobení použijete klasické máslo vyšlehané s cukrem, kakaem, ořechy nebo marmeládou, pak vám v lednici vydrží klidně i dva až tři týdny. Pozor si dávejte jen na máslo vyšlehané s pudinkem – tento krém vydrží maximálně týden.

Tác s včelími úly hsunny / Shutterstock.com

1 týden před Vánocemi

Těsně před svátky se pusťte do nepečeného cukroví – nejrůznějších kuliček, vosích hnízd apod. Na výrobu nepečeného cukroví navíc můžete zužitkovat polámané či nepovedené kousky z předchozího pečení. Den před Štědrým dnem také upečte vánočku.

Jak skladovat vánoční cukroví?

Druhy s čokoládou a krémy patří do lednice (pokud je kolem nuly, tak samozřejmě klidně i ven), skladujte je ideálně v plastové či plechové nádobě. Kokosky nebo pusinky nechávejte na suchém místě v papírovém obalu, aby vám nezvlhly.

Naopak ostatní druhy cukroví, které se pečou jako první, by vlhnout měly. Není proto dobré je uchovávat na suchém místě v papírových krabicích, ve kterých spíše vysychají – raději je uložte do krabiček plastových.

Jak na změklé cukroví? 4 tipy, jak jeho vlhnutí urychlit

Pokud vám cukroví nezměklo ani do Vánoc (nebo jste s jeho pečením začali pozdě), existuje pár pomocníků, kteří dokážou jeho vlhnutí urychlit.

  • Jablka: Do krabice s cukrovím (pohromadě lze skladovat i více druhů) vložte rovnoměrně kousky jablek, které nezapomeňte pravidelně měnit.
  • Vlhká utěrka: Položte na ni papírovou krabici s cukrovím a vlhkost postupně pronikne dovnitř (cukroví čas od času prohrábněte).
  • Rozprašovač s vodou: Papírovou krabici s cukrovím jemně postříkejte ze všech stran čistou vodou z rozprašovače (opatrně můžete i zevnitř), zabalte do igelitu a nechce přes noc v chladu odležet.
  • Trouba: Do předehřáté trouby na cca 120 °C postavte na dno hrnec s vodou a vložte plech s cukrovím (samozřejmě tím již upečeným) a nechte péct asi 15 minut.

Zdroj: prozeny.cz, hobby.instory.cz, receptyonline.cz