Kdy začít péct jaký druh cukroví? Vytvořte si plán pečení a budete letos konečně vše stíhat

Kdy začít péct jaký druh cukroví? Vytvořte si plán pečení a letos budete konečně vše stíhat Freepik

Ačkoliv je na pečení vánočního cukroví ještě chvíli čas, plán pečení se nevyplatí podceňovat. Díky němu budete vše krásně stíhat, všechny druhy budou uleželé přesně tak, jak potřebují, a pokud neodoláte a do některého z nich se pustíte, budete mít spoustu času upéct ho znovu. Máme pro vás pár užitečných rad, kdy jaký druh cukroví péct, jak ho skladovat i jak zajistit, aby do Vánoc změklo.

Přečtěte si také

Koupit nábytek v IKEA je téměř nemožné. Počet online objednávek na den je omezen
Koupit nábytek v IKEA je téměř nemožné. Počet online objednávek na den je omezen

Časový plán vám pomůže vše stihnout a na pečení ušetřit

Pokud se i u vás doma na Vánoce prohýbají podnosy pod mnoha nejrůznějšími druhy vánočního cukroví, pak jistě víte, že je důležité si vše předem naplánovat a rozepsat. Některé druhy totiž potřebují více času k uležení, jiné zase stačí udělat pár dnů před svátky.

A především, seznam cukroví vám umožní přesně si naplánovat množství potřebných ingrediencí a postupně je dokupovat v obchodech – třeba podle toho, kde jsou zrovna levnější. V listopadu i prosinci totiž většina supermarketů a hypermarketů nabízí základní i dekorační suroviny na pečení cukroví za výhodnější akční ceny.

Zásobujte se těstem v akci

Kdy péct jaké cukroví?

4 až 3 týdny před Vánocemi

Na začátku prosince je nejlepší začít péct suché druhy, které je potřeba nechat dobře uležet a provlhnout, aby měly lepší chuť, případně aby se snáze mazaly a nelámaly se. Pustit se můžete do vanilkových rohlíčků, lineckého a išelského (zatím ale nepotírejte marmeládou ani krémem a nesypte ani moučkovým cukrem), perníčků, zázvorek nebo jakýchkoliv sušenek i marokánek.

  • Nákupní tip: Výrobu vanilkových rohlíčků si můžete usnadnit i urychlit pořízením speciální silikonové formy na pečení vanilkových rohlíčků. Prodává ji například značka Tescoma, Tchibo, Orion nebo Baquet (cena závisí na velikosti, formu na 15 rohlíčků seženete od cca 115 Kč, průměrná cena formy na 30 rohlíčků je 150–200 Kč).
  • Oblíbeným trendem jsou také razítka na sušenky s různými vánočními motivy nebo válečky na sušenky, které vám jedním tahem napříč těstem vykrojí hned několik kusů.
Spoustu času vám při pečení mohou ušetřit speciální silikonové formy na vanilkové rohlíčky, které je nejlepší péct 3 až 4 týdny před Vánocemi Tchibo.cz

2 týdny před Vánocemi

Tento čas je nejlepší k přípravě pracen, ořechů a jiného cukroví z formiček, stejně tak jako k pečení cukroví z kokosového těsta (pusinek, kokosek). A je ideální začít také zdobit slepovat linecké, zdobit perníčky a připravovat krémy.

Pokud ke zdobení použijete klasické máslo vyšlehané s cukrem, kakaem, ořechy nebo marmeládou, pak vám v lednici vydrží klidně i dva až tři týdny. Pozor si dávejte jen na máslo vyšlehané s pudinkem – tento krém vydrží maximálně týden.

1 týden před Vánocemi

Těsně před svátky se pusťte do nepečeného cukroví – nejrůznějších kuliček, vosích hnízd apod. Na výrobu nepečeného cukroví navíc můžete zužitkovat polámané či nepovedené kousky z předchozího pečení. Den před Štědrým dnem také upečte vánočku.

Anebo si ji kupte v akci

2 týdny před Vánocemi se pusťte do slepování lineckého, zdobení perníčků a do výroby máslových krémů RitaE / Pixabay

Které druhy patří do papírové krabice a které do plastu?

Druhy s čokoládou a krémy patří do lednice (pokud je kolem nuly, tak samozřejmě klidně i ven), skladujte je ideálně v plastové či plechové nádobě. Kokosky nebo pusinky nechávejte na suchém místě v papírovém obalu, aby vám nezvlhly.

Naopak ostatní druhy cukroví, které se pečou jako první, by vlhnout měly. Není proto dobré je uchovávat na suchém místě v papírových krabicích, ve kterých spíše vysychají – raději je uložte do krabiček plastových.

V čem je třeba uskladnit?

Jak na změklé cukroví? 4 tipy, jak jeho vlhnutí urychlit

Pokud vám cukroví nezměklo ani do Vánoc (nebo jste s jeho pečením začali pozdě), existuje pár pomocníků, kteří dokážou jeho vlhnutí urychlit.

  • Jablka: Do krabice s cukrovím (pohromadě lze skladovat i více druhů) vložte rovnoměrně kousky jablek, které nezapomeňte pravidelně měnit.
  • Vlhká utěrka: Položte na ni papírovou krabici s cukrovím a vlhkost postupně pronikne dovnitř (cukroví čas od času prohrábněte).
  • Rozprašovač s vodou: Papírovou krabici s cukrovím jemně postříkejte ze všech stran čistou vodou z rozprašovače (opatrně můžete i zevnitř), zabalte do igelitu a nechce přes noc v chladu odležet.
  • Trouba: Do předehřáté trouby na cca 120 °C postavte na dno hrnek s vodou a vložte plech s cukrovím (samozřejmě tím již upečeným) a nechte péct asi 15 minut.
Soutěžte s Kupi.cz o nákup v hodnotě 500 Kč v řetězci Billa Kupi.cz

Tip: Soutěžte s Kupi.cz o nákup v hodnotě 500 Kč v řetězci Billa! Sdílejte svůj nákupní seznam do komentáře pod soutěžním příspěvkem na našem Facebooku Kupi.cz a jste ve hře. Výherce vylosujeme v pátek 27. 11. 2020 v 18:00. Hodně štěstí!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz