Český vs. čínský česnek – jak je mezi sebou rozeznat?

Košík s česnekem Veronika Idiyat / Shutterstock.com

Sledujete v obchodech původ česneku, nebo na jeho druh nehledíte a prostě berete ten, který je? I mezi česneky totiž mohou existovat velké rozdíly, které se projevují zejména v jejich chuti a kvalitě. Máme pro vás pár rad, podle čeho česnek v obchodech vybírat a pro zajímavost také výsledky nezávislého testu česneků.

Přečtěte si také

Billa se do toho opřela. Přichází s novou identitou a plánuje otevřít až 80 dalších poboček

Štiplavý lék na chřipku a angínu i zažívací obtíže

Chuť česneku se posuzuje zejména na základě jeho štiplavosti, kterou způsobují sirnaté organické látky, z nichž nejvýraznější je alicin. Ten je navíc považován za silné přírodní antimikrobiotikum (tzn. je účinný proti virům i bakteriím). Už naše babičky používaly česnek jako lék na angínu, chřipku, nachlazení a další různá onemocnění, i na podporu imunity.

Česnek také pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest nebo při žaludečních a střevních obtížích, snižuje hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak, chrání před trombózou, léčí křečové žíly a je považován za účinnou prevenci před rakovinou. Příznivé účinky má i při vnějším užívání – jeho potíráním lze léčit bradavice, kožní plísně či opary.

Jak ho do sebe snadno dostat? Pomazánkou!

Tip pro vaření: Alicin se ve stroužcích tvoří jako obranná látka při mechanickém poškození rostliny. Pokud tedy chcete mít v jídlech česnek co nejvýraznější, je nejlepší stroužky co nejvíce narušit – lisováním, drcením, rozsekáním nebo rozetřením.

Český vs. čínský česnek – jak je mezi sebou rozeznat?

Co se obsahu alicinu a výraznosti chuti (a tedy i léčivých účinků) týče, mezi českým a čínským česnekem existují velké rozdíly. Jak je v obchodech na první pohled rozeznat?

Čínský česnek

  • Bývá většinou nepaličatý (uprostřed nemá tvrdý stvol a ve špičce je měkčí jako třeba cibule), zcela bílý a tvarově je jeden jako druhý.
  • Obsahuje větší množství menších stroužků, které vyplňují mezery mezi většími. Slupka stroužků je tenčí než u jiných druhů.
  • Najdete v něm také méně zdraví prospěšných látek a je chuťově nevýrazný. Je to dáno tím, že v asijské kuchyni se česnek používá spíše jako zeleninová hmota, nikoliv jako výrazné koření, které tvoří chuťový základ mnoha našich tradičních jídel.
Pohlídejte si poctivý česnek v akci

Český česnek

  • Má výraznější chuť a vyšší štiplavost.
  • V obchodech ho poznáte tak, že má bílo-fialovou barvu, každá palice je originál (tedy má nepravidelný tvar) a slupky jsou tvrdší, pevné a vícevrstvé.
  • Většinou narazíte na paličáky, které mají uprostřed stvol a kolem něj pouze pár velkých stroužků (bývá jich cca 5–8).

Většinu české spotřeby pokryje česnek z dovozu

Problém české produkce česneku spočívá v tom, že naší spotřebě nedostačuje. Údaje Ministerstva zemědělství ČR například hovoří o tom, že v roce 2018 bylo na našem území vypěstováno 2 624 tun česneku, roční spotřeba ovšem čítala cca 9 000 tun.

Vysokou poptávku vykrývá dovoz česneku ze zahraničí. A to nejen z Číny, ale především ze Španělska, případně z Itálie, Francie nebo Maďarska (kupujete-li česnek balený, země původu je vždy uvedena na jeho etiketě).

Výsledky testu česneků – který je nejlepší?

Kvalitu česneků možná dovedete posuzovat sami, pokud však tápete nebo jste zvědaví, nechte si poradit na základě výsledků nezávislého testování. Na začátek pouze zmíníme, že žádný z testovaných česneků neobsahoval těžké kovy jako arzen, olovo, chrom či měď a v pořádku byly i výsledky ohledně pesticidů.

  • Z hlediska štiplavosti byly nejsilnější česneky z Itálie, následovaly ty ze Španělska, na třetím místě byly české a úplně nejnižší štiplavost se potvrdila u česneků z Číny.
  • Celkově v testu dopadly nejlépe dva balené česneky původem ze Španělska, které byly nejštiplavější: Cervati Bio Nature Aglio (stojí v přepočtu 299 Kč/kg) a Albert/Albertova Tržnice Česnek (199,50 Kč/kg).
  • Velmi dobré hodnocení měl i česnek značky Ajos Bony Ajo Morado (Španělsko), Tesco (ČR), Billa Bio (Itálie), Condifresco (Itálie) nebo Lidl stánek (ČR).
  • Nejhůře byl s velmi nízkou štiplavostí hodnocen česnek Penny/Neobyčejné kousky z českých farem Česnek (85,40 Kč/kg) i dvojice poměrně drahých čínských česneků – Touch of China Solo Garlic (347,60 K4/kg) a Best From Nature Pura Vida Solo Garlic (79,60 Kč/kg).