Jak správně přepravovat psy: Bezpečnostní postroj nebo přepravní box do auta?

Nesprávným převozem psa v autě riskujete nejen jeho život, ale i ten váš Canva

Chystáte se na výlet do přírody, nadýchat se čerstvého vzduchu bez roušky, a rádi byste vzali svého čtyřnohého mazlíčka s sebou? Vyvarujte se chybám, které při přepravě psů v autě dělá většina lidí. Poradíme vám, co a kde pořídit, abyste zajistili jeho bezpečný převoz.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Je třeba si uvědomit, že nesprávným převozem vašeho psa v autě ohrožujete nejen jeho, ale i své zdraví. Často může vidět roztomilé pejsky vykloněné hlavou z okýnka či psy sedící páníčkovi na klíně. Nejen to, nýbrž i mazlíček na volno na zadní sedačce či v kufru však může mít při nehodě fatální následky.

Zákon káže! Jaká platí pravidla pro převoz mazlíčků?

Zákon bohužel zatím nijak přesně nespecifikuje, jak máme zvířata v autě převážet. Pouze udává, že řidič je povinen zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete. Konkrétně zákon o silničním provozu č. 361/2000 Sb. §52 v bodě 5 říká: „Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“

Pokud policie narazí na nepřipoutané, nebo špatně zajištěné zvíře, hrozí řidiči pokuta až dva tisíce Kč. Ztráta bodů v tomto případě nehrozí. Hlavním motivem bezpečného převozu vašeho pejska by však měla být bezpečnost sama.

Jak tedy psa v autě řádně zabezpečit?

Možností, jak vašeho mazlíčka v autě bezpečně přepravovat, je hned několik. Především záleží na velikosti jeho a vašeho auta.

Bezpečnostní postroj

Pokud chcete pejska převážet na zadní sedačce, připoutejte ho nejlépe pomocí bezpečnostního postroje. Cena se pohybuje od 600 až do cca 2 000 Kč a seženete je buď ve zverimexech, které zůstávají i za současné situace otevřené, nebo na e-shopech s výbavou pro zvířata. Internetové stránky zpravidla disponují větším výběrem než kamenné prodejny.

Pokud psa nechcete dávat do kufru, vždy ho na sedačce připoutejte pomocí bezpečnostního postroje Canva

Pořídit lze také samostatný bezpečnostní pás, který připnete psovi na jeho běžný postroj na procházky. Ten ale není příliš vhodný, protože není dostatečně pevný a při závažnější autonehodě by nemusel vydržet. Seženete ho na stejných místech jako bezpečnostní postroj, a to už od 90 Kč. Vyšší investice do postroje se ovšem určitě vyplatí.

Ochranná deka

Ochranná deka je ideální pro ty, kteří vlastní většího pejska a nemají na něj místo v kufru. Na zadních sedačkách vytvoří tato deka jakousi „vanu“, která ochrání nejen interiér auta, ale také udrží psa na místě při nehodě. Avšak pozor, nikoli při převrácení auta.

Jejich cena se pohybuje od 300 do 2 000 Kč. Levnější varianty ovšem mívají pouze dvě stěny, tudíž může pes znečistit dveře auta a většinou také nejsou voděodolné a nedají se prát v pračce. Při výběru tedy nekoukejte pouze na cenu, ale také na vlastnosti.

Přepravní box a sedačky

Transportboxy jsou ideální především pro malá plemena psů či pro štěňata, vyrábějí se nicméně i pro větší plemena. Dbejte na to, aby mělo zvíře v přepravce vždy dostatek prostoru, a nebylo tak z jízdy ještě více vystresované.

Box je nejlepší umístit do kufru, nebo ho v případě menší velikosti pomocí tříbodového pásu připevnit na zadní sedačku auta. Připevnění pásem však nemusí vždy na 100 % fungovat a hrozí, že při nárazu přepravka vyletí směrem na přední sedadla.

Nejbezpečnější možnost převozu je dát psa v přepravním boxu do kufru Canva

Pro malá plemena jsou na trhu k mání také speciální cestovní psí autosedačky – jedná se o plátěné, otevřené boxy, které připevníte k podhlavníkům a malého psa drží na vymezeném místě.

Mříž do kufru

Pokud je pejsek větší, uděláte nejlépe, když ho dáte do kufru auta. Je ovšem potřeba oddělit tento prostor od zbytku vozu, aby v případě nárazu pejsek nevletěl do vaší části. Ideální je na to kovová mříž, pomocí které můžete rozdělit i prostor kufru. Použít se dá také oddělovací síť, avšak bezpečnější variantou je mříž, která psa spolehlivě drží v kufru i při autonehodě.

Mříž lze koupit buďto coby originální příslušenství dané automobilky, nebo univerzální. Při výběru dbejte především na její rozměry, aby prostor dostatečně vyplnila. Jejich cena začíná zhruba od 500 Kč, doporučují se ale mříže alespoň za dvojnásobnou cenu, které více vydrží.

Pro malá plemena psů existují také speciální cestovní psí autosedačky Canva

A teď hurá na cesty!

Ať už psa zabezpečíte jakkoliv, při delších cestách vždy dbejte na to, aby měl možnost se jednou za čas napít. Dělejte proto zastávky, které budou pohodlné pro všechny cestující. A pokud váš mazlíček nesnáší cestování příliš dobře, před cestou jej nekrmte.

Tip: Je váš pes v autě ve stresu? Vyzkoušejte Max Calm Collar Dog – obojek proti stresu od 124 Kč, kapky Láska 50 od značky Dokonalá láska do 387 Kč za 10 ml či tablety Aptus Relax Vet – 30 tablet od 539 Kč.