Kvalitní sójovou omáčku v obchodech prozradí etiketa. Na co si dát při nákupu pozor?

Sklenice se sójovou omáčkou vedle talíře se sushi The Magical Lab / Shutterstock.com

V obchodě se můžete setkat se třemi typy sójových omáček. Pro někoho, kdo ji hledá prostě jen proto, protože se nachází v jeho receptu, může být tato problematika tak trochu matoucí. Ony tři typy jsou klasická sójová omáčka, nefermentovaná a tamari. Jak se od sebe navzájem liší?

Přečtěte si také

Socialistické retro dezerty: Sladké vzpomínky na rakvičky i punčové řezy

Klasická sójová omáčka

Klasická sójová omáčka se vyrábí půl na půl ze sójových bobů a pšenice. Než se tyto suroviny přemění na omáčku, uplyne několik měsíců, během nichž společně s ostatními přísadami projdou několika výrobními procesy, které vyžadují spoustu času.

Výsledkem je potom chuťově velmi výrazná, fermentovaná, aromatická omáčka. Dávejte si ale velký pozor, pokud se s ní chystáte vařit. Její chuť se totiž zahříváním na vyšší teplotu vytrácí.

Sójová omáčka v misce, vzadu sójové boby New Africa / Shutterstock.com

Tamari

Ačkoli na první pohled vypadá tamari stejně jako sójová omáčka, je jiná. Vyrábí se totiž buď jen ze sójových bobů, anebo s příměsí menšího množství pšenice – takže na rozdíl od sójovky bývá často bezlepková. I tamari ovšem při výrobě podléhá fermentaci.

Výsledkem několikaměsíčního výrobního procesu je fermentovaná omáčka s velmi bohatou, avšak jemnější chutí. Na rozdíl od sójové omáčky se pak chuť tamari ani vařením při vysokých teplotách nevytrácí.

Domácí sushi
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí sushi

Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma.

Domácí sushi

Nefermentovaná sójová omáčka

Třetím typem sójové omáčky je omáčka nefermentovaná, které se také říká HVP sójová omáčka. Zkratka HVP znamená, že produkt pochází z hydrolyzované rostlinné bílkoviny. Se sójovou omáčkou či tamari toho nicméně nemá příliš společného. Snad jen vzhled. Vzniká chemickým procesem za pomoci hydrolyzovaného rostlinného proteinu a její výroba netrvá měsíce, ale pouze pár dnů. Chuť této omáčky je výrazná a štiplavá, avšak umělá a má nahořklý konec.

Na rozdíl od obou předešlých omáček, které žádná éčka neobsahují, tento typ éčka obsahuje. V závislosti na značce může jít například o E621 (L-glutaman sodný), E627 (Guanylan sodný), E631 (Inosinan sodný), E440 (Pektiny), E150d (Amoniak sulfitový karamel), E415 (Xanthan) apod.

Asijské knedlíčky se sójovou omáčkou uprostřed FoodAndPhoto / Shutterstock.com

Jak v obchodě vybrat nejlepší sójovou omáčku?

Je to jednoduché – všechno vám poví etiketa výrobku. U pravé sójové omáčky bude napsáno jen voda, sójové boby, pšenice a sůl. Tamari pak bude obsahovat opět vodu, sójové boby a sůl, tentokrát ale bez pšenice.

Na etiketě však může být uvedena i Aspergillus oryzae, což je plíseň, která se využívá při fermentaci sójových bobů. Někteří výrobci ji tam uvádějí, jiní ovšem nikoli. Důležité je nicméně vědět, že pokud chcete koupit kvalitní sójovou omáčku, musíte kupovat tu fermentovanou, která je bez éček.

Vyšší cena je spolehlivé vodítko

Fermentované sójové omáčky (např. Kikkoman, Pearl River Bridge Premium, Sunfood apod.) jsou výrazně dražší (stojí kolem 100 Kč) než ty nefermentované (např. Vitana, jejíž cena může být i kolem 20 Kč) – což je další vodítko, které vám pomůže koupit tu pravou. Pokud si ale budete hlídat cenové akce, zvládnete poctivě vařit i levněji.

Zdroje: san-j.com, apetitonline.cz, sakurasushi.cz