Pomazánkové máslo vzniklo jako experiment, který si zamilovalo celé Československo

Regál s různými druhy pomazánkového másla Kupi.cz

Máte rádi pomazánkové máslo? Nebylo by divu. My Češi na něj totiž nedáme dopustit. Má u nás už dlouholetou tradici a pro mnohé představuje i vzpomínky na dětství. Víte ale, jak pomazánkové máslo vlastně vzniklo?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Jak vzniklo pomazánkové máslo?

Úkol na počátku 70. let, kdy se Československo mimo jiné potýkalo s nedostatkem mléčného tuku, zněl jasně – vymyslet takový máselný výrobek, který nebude tak kalorický jako máslo a bude jej možné roztírat na pečivo ihned po vytažení z lednice.

Složení pomazánkového másla

Tři muži, kteří tehdy pracovali v mlékárenském průmyslu, dali hlavy dohromady a přišli s unikátní recepturou z pasterované smetany, sušeného mléka, bramborového škrobu, soli a případně dalších složek k dochucení či dobarvení u pomazánkových másel s příchutěmi.

Česnekovo-sýrová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-sýrová pomazánka

Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika, kterou miluje snad každý. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. Tento recept je na poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.

Česnekovo-sýrová pomazánka

A tak bylo veřejnosti v roce 1977 pomazánkové máslo představeno – a sklidilo velký úspěch. Ze Severočeských mlékáren v Liberci, kde se vývoj odehrával, se pak jeho výroba rozšířila i do dalších závodů – do Chocně, Kunína a do Strakonic.

Dnes pomazánkové máslo vyrábí Choceňská mlékárna, Jaroměřická mlékárna, Madeta, Mlékárna Bystřice pod Hostýnem, Olma či Alimpex, přičemž v současné době jsou jeho největšími producenty právě Choceňská mlékárna a Madeta.

Regál s různými druhy pomazánkového másla Kupi.cz

Udržuje si stále stejnou chuť

Receptura pomazánkového másla je tedy daná. A každý, kdo si ho do nákupního košíku vloží, ví, že si na chleba doma namaže jemně nakyslou, smetanovou pomazánku se sametově hladkou konzistencí. Namazat si na chleba pomazánkové máslo je pro mnohé takový malý exkurz do minulosti, protože jak chutnalo tehdy, chutná i teď.

A právě protože pomazánkové máslo chutná od všech výrobců podobně, v obchodech se často orientujeme podle ceny – a spousta spotřebitelů kupuje od té značky, která je zrovna ve slevě. Abyste to i vy měli jednodušší, na Kupi.cz najdete všechna pomazánková másla, která jsou k dnešnímu dni v akci.

Kalorie

Pomazánkové máslo bez příchuti obsahuje přibližně 310 až 330 kalorií na 100 g. Pokud tedy chcete odlehčit jídelníček, doporučujete se vyměnit klasické máslo za to pomazánkové.

Jak nám EU vzala pomazánkové máslo

Třebaže pomazánková másla stále naleznete prakticky ve všech obchodech, na jejich etiketách vždy objevíte název „tradiční pomazánkové“. Na vině je v tomto případě Evropská unie, které právě pojem „máslo“ na etiketě vadil. Nejednoho cizince by totiž tento termín mohl zmást – při koupi by očekával máslo, tedy tradiční nažloutlý tuk, ale zakoupený výrobek by tak po otevření opravdu nevypadal a měl by i zcela jinou chuť.

Žena jí namazaný krajíc chleba Marian Weyo / Shutterstock.com

Už jen tradiční pomazánkové?

A tak se skutečně stalo, že v roce 2014 jihočeská Madeta vyrobila úplně poslední šarži pomazánkových másel (poslední kus přitom dostal tehdejší prezident Zeman) a od té doby na kelímku vídáme už jen „tradiční pomazánkové“. I přesto však spousta Čechů tuto změnu vnitřně neuznala a smetanovou pomazánku dále svorně označuje coby pomazánkové máslo. No řekněte, jak jste na tom vy?

Zdroje: aktualne.cz, rozhlas.cz, kaloricketabulky.cz