Recept na vegetariánský boršč – nálož vitamínů, která vás i v lednu nakopne

Podzimní vegetariánský boršč Canva

Také už nevíte, jak si v tomto chladném počasí a nelehké době zlepšit náladu a imunitu? Všechny rady a tipy máte několikrát přečtené, vitamíny dochází a citrusy už nechcete ani vidět? Zkuste i v lednu podzimní vegetariánský boršč, který vás svou vitamínovou náloží vzpruží a dobije vám energii.

Přečtěte si také

Správně připravené drožďové knedlíčky v polévce vám dodají vitamín B a podpoří trávení
Správně připravené drožďové knedlíčky v polévce vám dodají vitamín B a podpoří trávení

Zpátky do minulosti

Ač je to s podivem, stále častěji zapomínáme na to, co se v kuchyních naších babiček vařilo nejvíce. Dříve se využívaly zejména lokální a sezónní potraviny a ty, které díky fermentaci dlouho vydržely. Na podzim se tak běžně sahalo do zásob brambor, mrkve, řepy, cibule, celeru a kvašeného zelí.

A přesně to je ta správná nálož vitamínů, kterou nejen v podzimním pochmurném počasí potřebujeme. Není nic lepšího, než si po studené procházce venku dát horkou, kouřící zeleninovou polévku s ohromným množstvím vitamínů. Pomohou vám na kdejaké nachlazení a za probiotika z kvašeného zelí vám budou vaše střeva neskutečně vděčná.

Boršč je tradiční ukrajinská polévka, která se běžně jí coby hlavní jídlo i s kouskem pečiva. Jeho původní verze je samozřejmě z hovězího vývaru z kostí a kusy masa. Vy si jej však můžete udělat jak ve verzi tradiční, tak v té naší odlehčené vegetariánské.

Zelenina, kterou budete na polévku potřebovat Pixabay

Na vegetariánský boršč o zhruba 8 porcích budete potřebovat:

  • 150 g mrkve na kolečka
  • 150 g celeru na drobné kostky
  • 5 větších brambor nakrájených na kostky
  • 1–2 předvařené červené řepy nakrájené na kostky
  • 60 g rostlinného oleje
  • 1 menší rajčatový protlak
  • 30 g hladké mouky
  • 250 g bílého kysaného zelí
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 rajčata, oloupaná a nakrájená
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • ocet podle chuti
  • pepř a sůl
  • čerstvý kopr
  • 2 litry vody nebo vegetariánského vývaru
  • vegetariánskou zakysanou smetanu
  • uzený tempeh (nebo uzené tofu)

Postup: Na tuku si osmažíme cibulku dozlatova, poté přidáme všechnu kořenovou zeleninu a brambory a lehce zasmažíme. Přidáme 1,5 lžičky soli, všechno koření a špetku pepře, zasypeme moukou a lehce opražíme. Podlijeme zhruba 1,5 l vody a necháme 1/2 hodiny vařit do změknutí na mírném ohni. Občas promícháme. Přidáme nakrájené bílé zelí, které si dopředu mírně přecedíme, a nakrájená rajčata. Znovu vaříme cca 15 minut. Dochutíme dle vlastních preferencí.

Servírování: Do talíře nabereme polévku, přidáme 2 lžíce vegetariánské zakysané smetany, posypeme čerstvým koprem a posypeme tempehem osmahnutým na kostky. Přidat lze i kousek pečiva.

Že neznáte tempeh? Tuto náhradu masa ze sójových bobů si jistě zamilujete Pixabay

Přidejte si alternativní a zdravou variantu masa

Bez ohledu na to, jestli jste masožravec, vegetarián, nebo si svou stravu chcete pouze odlehčit od masa, doporučujeme si boršč ozvláštnit vegetariánskou bílkovinou. Může se jednat třeba o klasické tofu, které už dnes seženete ve všech velkých řetězcích či prodejnách zdravé výživy.

  • Do polévky doporučujeme zejména uzené tofu, které dodá příjemně kouřovou chuť.

Další variantou, která vás svou chutí zajisté překvapí, je tempeh – jedná se o fermentované sójové boby, které jsou prorostlé ušlechtilou plísní, stejně jako například hermelíny.

  • Na trhu je ho několik druhů. Běžný tempeh neochucený, dále předsmažený a také uzený tempeh, který je možno jíst i samotný.

Do boršče vám doporučujeme ten uzený, který stejně jako tofu dodá polévce příjemnou chuť. Uzený tempeh nakrájejte na zhruba 4 mm plátky a opražte na pánvičce z obou stran. Poté ho rozkrájejte na menší části a do polévky ho přidejte nakonec, až po vegetariánské smetaně a kopru.

Tip: Uzený tempeh lze použít všude tam, kam běžně dáváte maso. Opražený ho můžete dát do salátů, polévek, na obložený talíř místo masa, zabalit si jej do tortilly nebo použít do pomazánky.

Nechte se unést silnou chutí této tradiční polévky Canva

Ať už se pustíte do verze klasické nebo vegetariánské, nešlápnete vedle. Toto skvělé jídlo vám zajistí pocit sytosti, dodá potřebnou dávku vitamínů a zdraví prospěšných látek, a ještě vás krásně zahřeje. Nebojte se experimentů a sáhněte i po tofu nebo tempehu – uvidíte, že vás svou chutí překvapí. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz