Osm nejčastějších příznaků, kterými vás tělo upozorňuje na nedostatek živin

Žena se dívá na kartáč plný vlasů noPPonPat / Shutterstock.com

Existuje spousta článků o hubnutí a dietách. Vyvážená strava ale neznamená jen omezený počet kalorií a vypočítaný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Aby vaše tělo fungovalo správně, potřebuje spoustu dalších živin. A pokud tyto živiny nemá, samo vám to řekne. Stačí ho poslouchat. Poznejte osm nejčastějších příznaků nedostatků živin.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

1. Nevysvětlitelná častá únava

Dobře jste se vyspali, v práci toho nebylo tolik, ale stejně přijdete domů a máte chuť jen padnout do postele? Častá únava a slabost může být znakem nedostatku hořčíku a vitamínu D. Dalším příznakem mohou být také pravidelné migrény.

Hořčík získáte z minerálních vod nebo tabletek, vitamín D pak nejlépe doplníte na sluníčku. Jeho hladinu nicméně zvýšíte také, když budete jíst tuňáka, lososa nebo mléčné výrobky.

2. Vypadávání vlasů

Zdravé lidské tělo ztratí přibližně 100 pramínků vlasů denně – takže nepropadejte panice, je to normální. Pokud si ovšem všimnete velkých chomáčů vlasů na svém polštáři nebo ve sprše, měli byste zpozornět. Vaše tělo si říká o železo, nejčastější nedostatkové zboží ve všech organismech na světě. Jezte více libového hovězího, drůbeže, špenátu, fazolí a kešu oříšků.

Muž se dotýká svých suchých rtů antoniodiaz / Shutterstock.com

3. Suché nebo pálící rty

Pokud máte často vysušené rty nebo máte pocit mírného pálení na dásních, vnitřních stranách tváří či na patře úst, zřejmě se vaše tělo potýká s nedostatkem vitamínu B. Doplníte ho fazolemi, banány, špenátem nebo obohacenými cereáliemi.

4. Suchá pokožka

Jedním z mnoha úkolů vitamínu A je růst a údržba tkání, které pokrývají každý povrch vašeho těla, zevnitř i zvenčí. Když máte nedostatek vitamínu A, můžete mít suchou, šupinatou pokožku, a to včetně rtů. Chcete-li získat více této živiny, jezte listovou zeleninu jako špenát a kapustu nebo oranžové plody, jakými jsou sladké brambory a mrkev či meloun a meruňky.

5. Popraskané koutky úst

Začíná to jako suchá nebo podrážděná kůže v jednom nebo obou koutcích úst a může se proměnit v bolestivé krvácející praskliny, které se nechtějí zahojit dlouhé týdny. Mnoho věcí může způsobit tento stav, který se může zhoršit až v tzv. úhlovou cheilitidu.

Pokud poraněné koutky nemizí, ani když používáte balzám na rty, může to být známka toho, že máte málo železa nebo vitamínů B, jako je riboflavin. Mezi potraviny bohaté na něj patří vajíčka, libové maso, mléko a brokolice nebo chřest.

6. Oteklý jazyk

I váš vlastní jazyk vám řekne, že se něco děje, když oteče. Tento stav se také nazývá glositida a projevuje se jeho hladkým a lesklým vzhledem spojeným s lehkou bolestí. Může to znamenat, že vašemu organismu chybí železo nebo vitamíny B, jako je kyselina listová, niacin, riboflavin a B12. Chcete-li doplnit tyto látky, přidejte do svého jídelníčku více ryb, masa, mléka, vajec nebo obohacených cereálií.

Člověk si prohlíží modřinu na lokti Kmpzzz / Shutterstock.com

7. Apatie

Nedostatek živin může ovlivnit vaši mysl i tělo. Vitamín B neboli folát, nazývaný také kyselina listová, pomáhá tělu vytvářet červené krvinky a chemikálie, které regulují spánkové vzorce a náladu. Když ho nemáte dost, můžete se cítit slabě, apaticky, chybí vám energie a možná se dostaví i zvýšená zapomnětlivost. Zvyšte obsah kyseliny listové v těle pomocí cizrny, špenátu a chřestu.

8. Modřiny

Vaše tělo má více kolagenu než kteréhokoliv jiného proteinu. Ten drží vše pohromadě, včetně vašich kožních buněk. Pokud zaznamenáte více modřin než obvykle, můžete mít nedostatek vitamínu C – klíčového prvku kolagenu. Jezte proto více zeleniny a ovoce.

Každý z těchto příznaků samozřejmě může mít i jinou příčinu, proto pokud se zhoršují, určitě konzultujte svou situaci s lékařem a nespoléhejte se pouze na internet. Ale platí, že příjmem vitamínů a dalších důležitých živin nic nezkazíte – a jak vidíte, nemusíte konzumovat drahé doplňky stravy. Stačí se zaměřit na svůj jídelníček a vybírat si kvalitní suroviny za dostupné ceny.

Zdroj: webmd.com, healthline.com