Jak si doma vyrobit kokosové, mandlové nebo makové mléko? Postup je velmi snadný

Žena nalévá domácí kokosové mléko do hrnku s kávou Africa Studio / Shutterstock.com

Rostlinná mléka se už dnes dají běžně koupit v obchodech, mnohdy ale obsahují přidané látky, oleje nebo stabilizátory, které mohou našemu tělu škodit. Pokud chcete opravdu vědět, co jíte a pijete, nezbývá vám než hledat důkladně v okolí a zkoumat etikety. Nebo si některé produkty jednoduše vyrobit sami – je to lehčí, než by se mohlo zdát. Vybrali jsme pro vás čtyři rostlinná mléka, která vás svou chutí nadchnou.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Kokosové mléko

Kokosové mléko je jedno z nejaromatičtějších alternativních mlék, které můžete ochutnat. Je vhodné na pití, do drinků, pro pečení kokosových buchet nebo do asijských pokrmů. Kokos obsahuje velkou spoustu zdraví prospěšných látek jako draslík, železo, fosfor, měď, mangan a vitamíny skupiny B. Také v něm však najdete i nasycený mastný tuk a sacharidy.

Jak vyrobit kokosové mléko

Budete potřebovat:

  • 1 zralý kokos (s hnědou slupkou) nebo 200 g strouhaného kokosu
  • 600 ml vody

Postup:

  1. Pokud budete používat sušený kokos, doporučujeme jej na cca hodinu namočit do vody, u zralého stačí vydlabat.
  2. Směs rozmixujte dohladka, přeceďte přes plátýnko a uchovejte v lednici v uzavíratelné nádobě. Takto vydrží až pět dní.
  3. Nelekejte se, po určité době v chladu se může oddělit tuk a hutnější část mléka a voda. Stačí jej ovšem protřepat a před použitím nechat v pokojové teplotě nebo mírně zahřát.

Tip: Směs po přecezení nevyhazujte, ale usušte a použijte jako alternativní mouku pro pečení, třeba do sušenek a raw dezertů.

Mandlové mléko ve sklenici, neloupané mandle v misce na prkénku TeeStocker / Shutterstock.com

Mandlové mléko

Mandlové mléko je skvělá varianta do domácí granoly nebo jen tak na pití. To běžné z obchodu se vyrábí z poměrně malého množství mandlí, doma si ale za stejnou cenu můžete připravit opravdu poctivé a kvalitní mandlové mléko.

Jak vyrobit mandlové mléko

Budete potřebovat:

  • 200 g mandlí (loupané či neloupané)
  • 1 l vody

Postup:

  1. Oloupané mandle namočte na 24 hodin do vody – tím se aktivuje mandlové jádro a vy získáte ohromné množství prospěšných látek (fosfor, hořčík, vit. D, B aj.).
  2. Mandlové mléko opět rozmixujte – doporučujeme použít spíše výkonnější mixér či jiný kuchyňský spotřebič, aby se jádra rozmixovala dostatečně.
  3. Opět poté přeceďte a uchovejte v lednici. Pozor, toto mléko vydrží v uzavřené nádobě v lednici pouze zhruba tři dny.

Tip: Přecezenou směs rozmixovaných mandlí nevyhazujte – usušte ji v troubě na 50 °C a uchovejte si ji pro případné pečení. Kromě mléka tak získáte i mandlovou mouku, která se výborně hodí do nepečených dezertů, kuliček, ale i do buchet nebo sušenek.

Ovesné mléko ve skleněné lahvi, ovesné vločky, lžička Brent Hofacker / Shutterstock.com

Ovesné mléko

Jedná se o nejlevnější variantu alternativního mléka, které ovšem není nijak výrazné – proto je možné jej použít do receptů, kde by výraznější mléka mohla „kazit chuť“, například při pečení nebo na jíšku. Oves je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a kyseliny listové a pantothenové, obsahuje ale také mangan, hořčík, zinek, draslík či železo.

Jak vyrobit ovesné mléko

Budete potřebovat:

  • 300 gramů ovesných vloček (celé nebo jemně mleté)
  • 1 litr filtrované vody
Domácí ovesné mléko zvládnete připravit levou zadní

Postup:

  1. Vodu mírně ohřejte a vločky namočte na jednu hodinu.
  2. Tuto směs poté rozmixujte tyčovým mixérem dohladka – a pokud by byla příliš hustá, přidejte ještě trochu vody.
  3. Nakonec přeceďte přes plátýnko do uzavíratelné nádoby a uchovejte v lednici. Takto ovesné mléko vydrží zhruba pět dní.
Makové mléko ve skleněném hrnečku, mák ve dvou uzavíratelných skleničkách Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Makové mléko

Slyšeli jste už o makovém mléku? V obchodech ho nekoupíte, ale můžete si jej velmi snadno vyrobit doma. Získáte tak zajímavou alternativu rostlinného mléka, které chutná výborně po oříšcích, a ještě pomáhá zklidňovat tělo i mysl. Mák obsahuje velké množství tělu prospěšných látek, mimo jiné železo, hořčík, draslík, měď, vitamín E a vitamíny skupiny B. Ještě důležitější složkou je nicméně vápník, který je velmi dobře vstřebáván.

Jak vyrobit makové mléko

Budete potřebovat:

  • 250 g máku
  • 1 litr vody
Dejte šanci i makovému mléku

Postup:

  1. Mák nechejte přes noc namočit ve vodě.
  2. Poté jej rozmixujte a stejně jako všechna ostatní mléka přeceďte a uchovejte v lednici v uzavíratelné nádobě.
  3. Vydrží vám zhruba čtyři dny, doporučujeme ho ale pít cca dva dl denně.
Pět skleněných lahví mléka a pod nimi jsou mandle, rýže, kokos, vločky beats1 / Shutterstock.com

Ať už se rozhodnete vyzkoušet kterékoliv rostlinné mléko, je dobré vědět, k čemu ho chcete použít, a podle toho zvolit danou variantu. Rostlinná mléka jsou vhodnou náhradou těch kravských, a to zejména pro vegany a lidi trpící intolerancemi. Vyzkoušet je ovšem může skutečně každý – mléčné alternativy vám na oplátku přinesou mnoho užitečných živin a zpestří váš jídelníček.

  • Rostlinná mléka si můžete také dochutit (javorovým či agávovým sirupem, kakaem atd.) nebo je můžete použít jako základ do smoothie a dalších drinků.