Krmení ptáčků před zimou: Jak vyrobit jednoduché ptačí krmítko a čím ho naplnit?

Ptáček se krmí z krmítka vyrobeného z plastové nádoby Tatiana Zinchenko / Shutterstock.com

Ptáčci, kteří před zimou neodlétají do teplých krajin, to s hledáním potravy v naší neustále se měnící krajině nemají vůbec lehké. Ubývající monokultura a zledovatělá půda jim komplikuje sběr drobného hmyzu i semínek, a tak jejich životy mnohdy závisí na pomoci člověka. Víte ale, co do krmítka patří a co ne? Některým jídlem totiž můžete ptáčkům nevědomě ublížit.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Proč přikrmovat ptáčky?

Pro u nás přezimující ptáky je životně důležitý dostatek tukových zásob. Malí pěvci například přes noc vydají tolik energie na zahřátí, že ztratí až jednu pětinu své tělesné hmotnosti, kterou musí ve dne opět nabrat. Sběru potravy v zimě proto věnují valnou většinu času. Není tedy divu, že pro mnohé opeřence zimní měsíce představují kritické období.

Přežít jim přitom může pomoct i obyčejné krmítko nebo budka na okenním parapetu, samozřejmě s nasypaným krmivem. Pokud však chcete ptáčkům podat pomocnou ruku, měli byste vědět, co jim do krmítka dát a co raději ne.

Jak v obchodě vybrat správné krmítko

Pořízení krmítka představuje jednoduchý a důležitý počin, který pro přezimující ptáčky můžete udělat. Koupit ho není žádný problém – krmítka a ptačí budky různých druhů nabízí prakticky každý hobbymarket. Pokud je ale chcete sehnat levně, sledujte akční letáky OBI, Baumaxu nebo Hornbachu. Někdy na ně dokonce můžete natrefit v Lidlu.

Tři ptáci u podlouhlého, plastového krmítka Gints Ivuskans / Shutterstock.com

A jak na výběr ptačího krmítka?

Co se týče designu, záleží především na vašich preferencích. Stačí, když bude dostatečně prostorné, bez ostrých hran a chráněné proti větru. Vyrobeno může být ze dřeva, plastu, keramiky i plechu. Na tom v podstatě nezáleží, i když přírodní materiály jsou samozřejmě nejlepší volbou. Hlavní však je, aby mělo střechu zakrývající celé dno, která zabrání plesnivění a rozfoukání nasypaného krmiva.

Po zakoupení krmítko pečlivě opláchněte teplou vodou a umístěte ho do vzdálenosti alespoň 2–3 metrů od okolních stromů či keřů. Vhodné je tiché a chráněné prostranství, které umožní ptáčkům v poklidu hodovat bez rizika ohrožení kočkou nebo kunou. Připevnit ho můžete do zahrady nebo přímo na okenní parapet.

Jak vyrobit ptačí krmítko z konzervy nebo PET lahve

Hezké a plně funkční krmítko můžete dokonce vyrobit. Díky tomu nejen ušetříte, ale také využijete různé materiály, které by šly jinak do odpadu. Další výhodou je také to, že si jejich velikost lze přizpůsobit na míru vlastním požadavkům, respektive šířce parapetu. Pro výrobu jednoduchého závěsného krmítka budete potřebovat například prázdnou plechovou konzervu, dutý kokosový ořech nebo větší kelímek od jogurtu.

  • Krmítko z konzervy vyrobíte tak, že ji celou omotáte motouzem a do přední otevřené části připevníte krátké dřívko, které nahradí bidélko. Hlavně pozor na ostré hrany – otvor konzervy v místech, která by mohla být ostrá, raději zabezpečte nalepením silného motouzu tavnou pistolí. Na závěr nezapomeňte udělat poutko na zavěšení. Podobně můžete vyrobit krmítko z kelímku nebo z vydlabaného kokosového ořechu.
  • Úplně nejpraktičtější je ale samodávkovací krmítko z plastové lahve a umělé lžičky. To vyrobíte tak, že ve dnu uděláte kousek od sebe dvě dírky, kudy provlečete provázek na zavěšení. Lahev tedy bude viset víčkem dolů, před zašroubováním do ní však nezapomeňte nasypat krmivo. Poté v její spodní polovině udělejte dvě díry naproti sobě, abyste jimi mohli rukojeť lžičky prostrčit a do oblé části lžíce, která zůstává vně, se vsypala semínka.
Plné krmítko z PET lahve BURHAN ALTANDZHAN / Shutterstock.com

Čím krmit ptáčky?

Ptactvo všeho druhu si obecně rádo pochutnává na semínkách, oříšcích a některých bobulovitých plodech. Ze semen jsou nejvíce energeticky hodnotná slunečnicová semínka, avšak dobře poslouží i lněná, dýňová nebo konopná.

Ptákům můžete dále naservírovat jeřabiny, plody rakytníku, hlohu nebo černého bezu. Z ořechů si nejvíce pochutnají na drcených vlašských nebo lískových jádrech. Čím pestřejší krmivo bude, tím více druhů ptáčků se na vašem krmítku vystřídá.

Pro zpestření jim dokonce můžete nabídnout i něco málo ze své kuchyně, například vařenou rýži, nakrájená jablka a nastrouhanou mrkev, drcené ovesné vločky nebo strouhanku. Před nastrouháním z rohlíků ovšem odstraňte veškerou sůl! Tou byste ptáčkům příliš neprospěli. Stejně tak je pro ně nevhodný chléb, čerstvé pečivo, suché těstoviny a cokoliv kořeněného či zkaženého. Odpad a zbytky z kuchyně se pro vzácné okřídlené hosty zkrátka nehodí.

Pokud nevíte, co přesně do krmítka nasypat, anebo se nechcete zdržovat s přípravou vlastní směsi, zvolit můžete již předpřipravené krmivo pro ptáky, které seženete například v OBI, PetCenter nebo Superzoo. Jde o speciálně namíchanou směs různých semen, jež se hodí pro zimní přikrmování volně žijícího ptactva. Cena za 1 kg se pohybuje od 30 Kč do 100 Kč.

Ptáček se krmí z lojové koule, která je umístěna v kovové klícce DJTaylor / Shutterstock.com

Lojové koule pro ptáčky

Lojové koule představují skvělý a jednoduchý způsob, jak ptáčky v zimě zasytit. Pořídit je můžete za pár korun v každém supermarketu, hobbymarketu či chovatelských potřebách a umístit je lze přímo do krmítka, na větve stromů, keře, remízky nebo třeba balkon.

  • Tip: Pro ptáčky i jiná zvířata mohou být nebezpečné plastové síťky, jimiž jsou koule obalené, proto je nejdříve sundejte.

Jak vyrobit lojovou kouli?

A jelikož o ně bude venkovní ptactvo jevit velký zájem, je dost možné, že vám brzy dojdou. Pokud se tak stane, můžete si je dokonce vyrobit sami doma. Do výroby klidně zapojte i děti, které to jistě bude bavit.

  1. Na přípravu budete potřebovat kostku 100% rostlinného tuku a dvě hrsti semínek. Přidat můžete i nesolené, neškvařené sádlo či hovězí lůj – pokud ho ale nemáte po ruce, vystačíte si s rostlinným tukem.
  2. Tuk v hrnci rozpusťte, odstavte z plotny a přidejte suché přísady. Vše pečlivě promíchejte a nalévejte do připravených formiček na muffiny nebo vyčkejte, až tuk trochu ztuhne, a obalte jím šišku či klacík.
  3. Domácí lojové koule vyloupnuté z formiček poté vložte do krmítek. Vděčné vám budou především sýkorky.

Zdroj: denik.cz, forestina.cz, hobby.instory.cz, stoplusjednicka.cz