Rychlý a sladký recept: Hrušková bábovka ze zdravé špaldové mouky

Pocukrovaná, upečená bábovka Leonid Yastremskiy / Canva

Vrhněte se naplno do pečení. Nejen, že během hodinky vykouzlíte voňavou dobrotu k odpolednímu čaji, ale zároveň smysluplně využijete chvíle v nouzovém koronavirovém stavu. Na tuhle bábovku využijete hrušky, kterých je v obchodech i v zimních měsících dostatek.

Přečtěte si také

Grilujete skutečně správně? Nejčastější chyby, před kterými mistři grilu varují. Neděláte je také?
Grilujete skutečně správně? Nejčastější chyby, před kterými mistři grilu varují. Neděláte je také?

Hrušková bábovka ze špaldové mouky

Pokud máte rádi rychlé recepty, budete v sedmém nebi. Žádné zdlouhavé tření těsta, stačí prošlehat pár ingrediencí a máte hotovo. Pokud navíc máte kuchyňského robota se šlehacím nástavcem, budete to mít prakticky bez práce. 

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 g cukru nebo 7 lžic medu
  • 3 vejce
  • 2 středně velké hrušky (nastrouhané najemno)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • + máslo a mouka na vymazání formy

Postup pečení:

  1. Nejprve si připravte formu na bábovku – důkladně ji vymažte kouskem změklého másla a vysypejte polohrubou moukou.
  2. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, ať do ní můžete těsto na bábovku hned dát. 
  3. Hrušky si oloupejte a nastrouhejte najemno
  4. Žloutky oddělte od bílků a ušlehejte s cukrem nebo medem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté do pěny postupně přidávejte olej a stále šlehejte – měla by získat světlou, krásně nadýchanou konzistenci. 
  5. Do pěny dále přidejte nastrouhané hrušky včetně šťávy, nasekané vlašské ořechy a šťávu z citrónu. 
  6. Mouku prosejte přes síto a dobře promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Postupně směs zašlehejte do těsta
  7. Nakonec si ušlehejte bílky a pomocí gumové stěrky (už nešlehejte) je pomalu zapracujte do těsta. 
  8. Těsto přelijte do bábovkové formy a ihned dejte péct. Pečte 45 minut a propečenost kontrolujte testem špejlí – pokud na špejli neulpí větší kusy těsta, je hotovo. 
  9. Hotovou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, teprve poté vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem. 

Kam zajít pro levnější špaldovou mouku?

V čem je špaldová mouka jiná?

Špaldová mouka se mele z odrůdy pšenice jménem pšenice špalda. Jedná se o původní druh pšenice, který má vysoký podíl bílkovin a minerálních látek – proto se vyplatí ji pravidelně využívat do receptů na koláče či chleba.

  • U kynutí ovšem potřebuje delší čas než klasická, hladká pšeničná mouka, a je taktéž asi třikrát tak drahá.
  • Za 1 kg špaldové mouky zaplatíte zhruba 30 Kč. Za bio kvalitu si pak připlatíte ještě dalších 30 Kč (např. značka Probio). 
Křupavé hrušky Leonid Yastremskiy / Canva

Kam pro hrušky za akční cenu?

Hrušky najdete v každém malém i velkém supermarketu, a to za běžnou cenu kolem 35–40 Kč. Vyplatí se proto zajít pro ně ve slevě, a pořídit si je tak například za 24 Kč. Pokud se ale snažíte nakupovat lokální ovoce (vypěstované v České republice), bude to chtít hledat více.

Utrhněte si hrušky v akci

Tři tipy na české hrušky

Hrušky z českých sadů nabízí například síť prodejen Penny Market. Označuje je jako „neobyčejné kousky“, což je ovoce (a zelenina), která je v pořádku, avšak nevyhovuje aktuálním estetickým kritériím. Penny Market toto ovoce prodává za lepší cenu, čímž přispívá k menšímu plýtvání. České hrušky dále nabízí síť prodejen Billa pod značkou Česká farma. A do třetice je to například Globus, který prodává odrůdu hrušek Lucasova od českého výrobce.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz