Zákaz nedělního prodeje vyvolal v obchodech šílenství podobné tomu před Vánoci nebo státním svátkem

Prodejny se vypořádávají s dalšími omezeními – zavřené budou po osmé hodině večer i každou neděli Canva

Vláda stanovila nová pravidla pro maloobchodní prodej. Obchody musejí zavřít povinně do 20 hodin, a v neděli platí dokonce úplný zákaz, který se vztahuje i na řetězce potravin. Nová bezpečnostní opatření mají podle bývalého ministra Romana Prymuly předejít shlukování se lidí. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy však může být efekt zcela opačný – nárůst nakupujících v soboty a pondělky, což může epidemiologickou situaci ještě více zhoršit.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Na svůj Twitter umístil Prouza vzkaz, který rozdělil lidi na příznivce a odpůrce nedělního zákazu maloobchodního prodeje. „Zákaz prodeje v neděli bude mít za následek zvýšení koncentrace zákazníků v prodejnách v sobotu, kdy se lidé budou chtít předzásobit, a také v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat,“ uvedl Prouza. 

Během lockdownu potřebují lidé nakupovat více, jelikož nemohou do restaurací a jídelen, a tudíž jsou odkázáni na stravování se doma. Nedělní zavření supermarketů nicméně vyvolává v zákaznících nepříjemný pocit, že jim doma bude něco chybět a nebudou mít možnost si zajet do potravin doplnit zásoby. A to se může promítnout ve větší koncentraci nakupujících ve zbylých dnech. 

„Lidé, kteří si plánují nákupy a jezdí před víkendem pravidelně na velké nákupy mají obsah košíků podobný jako před zákazem. Ale můžu potvrdit, že už v pátek jsme u nás v hypermarketu pocítili větší nápor zákazníků v odpoledních hodinách. Lidé tak reagují na obavy, že v sobotu bude v obchodech plno a chtějí se vyhnout dlouhým frontám u pokladen,“ komentuje situaci v ostravské prodejně Lidl jedna z pokladních. 

„Jsem zde brigádně a chodím si přivydělávat i s manželem o víkendech. Díky koronaviru jsme oba přišli zhruba o 20 % platu, protože pracujeme oba ve stejné fabrice, a tak jsme za víkendové práce vděční. Bohužel s novým nařízením vlády přijdeme částečně i o tento přivýdělek,“ odpovídá nám na dotaz, jak se dívá na zákaz nedělního prodeje, paní Eva, která vybaluje v brněnské prodejně Albert zboží z palet do regálů. 

Tip: Na stránkách Kupi.cz nebo v její mobilní aplikaci si můžete sepsat nákupní seznam pohodlně doma. V aplikaci vidíte aktuální slevy, aniž byste museli listovat letáky, a tak zjistíte, jestli víc ušetříte za váš nákup v Lidlu, Bille nebo jiných obchodech, které máte ve svém okolí. 

„Neděle jsou v Česku v nákupních centrech poměrně živé, ale pokud se zakážou jen neděle, zdvojnásobí se tím koncentrace o sobotách,“ hodnotí obdobně situaci i ekonom Petr Bartoň.

A diskutabilní je i večerní zákaz nakupování – kromě již zmíněného navýšení koncentrace zákazníků ve zbylých hodinách, jde totiž navíc o dobu, ve kterou zase tolik lidí do obchodů nechodí. Svědčí o tom například i přehled prodejen na Google mapách, z jejichž dat lze vyčíst, že ve večerních hodinách – které stát nyní zakázal – bývá typické vytížení prodejen nižší než ve zbytku dne.

Jaký máte názor na nedělní zavření obchodů vy? Podělte se s námi v komentářích pod článkem.