Hračky, které baví a rozvíjejí myšlení. Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku

Záběr na dvě děti, které u stromečku rozbalují dárky Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Vánoce se blíží, a děti se tudíž už moc těší, až budou pod stromečkem rozbalovat hromadu dárků. Už víte, co dostanou? Máme pro vás několik tipů na edukativní hračky pro vaše nejmenší.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Hračky pro děti do jednoho roku

Kojenci zvídavě objevují svět. Aby se mohli správně rozvíjet, potřebují ve svém okolí dostatek podnětů.

Kontrastní leporelo

V prvním roce života se zrak děťátka vyvíjí, teprve poté je jeho úroveň srovnatelná se zrakem dospělé osoby. Běžné obrázkové knížky proto kojence ještě příliš nezaujmou. Ne tak jako kontrastní karty a leporela.

Velké černobílé obrázky přitáhnou pozornost už v jednom měsíci miminka. Kontrastní knížky jsou skvělým základem dětské knihovničky.

Chrastítka

Neméně důležité je poskytovat miminku dostatek sluchových vjemů. Vhodná jsou k tomu nejrůznější chrastítka. Při výběru dbejte na správnou velikost – hračka by měla být pro děťátko snadno uchopitelná. Nakupujte v důvěryhodných obchodech. Produkty z asijských e-shopů nedoporučujeme, neboť by mohly být vyrobeny z nevhodných materiálů.

Batole sedí u stromečku, drží malý dárek a směje se Oleg Romanko / Shutterstock.com

Dárky pro děti ve věku 1–3 roky

Batolata jsou mnohem šikovnější, zvládají plnit jednoduché úkoly a postupně si zlepšují jemnou motoriku. Podpořte vývoj pomocí některé z následujících hraček.

Dřevěná skládací věž

Skládací věž pomáhá v rozvoji jemné motoriky i prostorové orientace. Zpočátku si s ní možná batole nebude vědět rady, ale určitě ho hra bude bavit a postupně přijde na to, jak srovnat díly podle velikosti. Podobný význam pro rozvoj mají prostorové puzzle, tedy vkládání různých tvarů do příslušných otvorů.

Stavebnice a puzzle

Jednoduché skládanky a puzzle rozvíjejí prostorovou orientaci a představivost. Pro mladší děti jsou ideální dřevěné motorické válce, větší děti už zvládnou klasické puzzle s velkými díly. S výběrem vám pomůže věkový údaj na obalu hračky.

Jednoduché hudební nástroje

Jestli doma rádi zpíváte, pořiďte dítěti jednoduchý hudební nástroj, například dětský bubínek nebo xylofon. Hudební nástroje trénují kromě jemné motoriky také smysl pro rytmus. A co víc, děti si s nimi užijí opravdu velkou zábavu.

Knihy říkadel

I když se batolata teprve učí mluvit, mají ráda říkadla a krátké básničky. Inspiraci hledejte v dětských knížkách s barevnými ilustracemi. Čtením a prohlížením podpoříte jazykové dovednosti děťátka a také v něm budete budovat lásku ke knihám.

Inspirace na vánoční dárky pro nejmenší děti:

  • Lego Duplo,
  • chrastítko a kousátko,
  • hračka na kočárek,
  • hračka na postýlku,
  • hračka do vany,
  • hrací deka a chodítko,
  • dětská jídelní sada,
  • odrážedlo nebo hopsadlo.
Malá holčička hraje na malou kytaru vedle vánočního stromku bearmoney / Shutterstock.com

Vzdělávací hračky pro děti od 4 do 6 let

Hlavolamy pro děti

Děti v předškolním věku jsou bystré a poměrně zručné, vkládací puzzle už jsou pro ně dávno primitivní záležitost. Přichází řada na složitější hlavolamy nebo puzzle. S jejich úspěšným vyřešením či složením přichází příjemný pocit z vlastního úspěchu.

Knihy kvízů a úkolů

Knihu plnou úkolů si oblíbí snad každý předškolák. Na hotové úlohy je pak náležitě hrdý, ať už jde o kvízy, bludiště, nebo třeba hledání rozdílů.

  • Tip: Knížky, které najdete pod značkou Albi, jsou určené pro děti od tří let. Součástí knihy je elektronická mluvící tužka, pomocí které si děti mohou samy „přečíst“ pohádku, poznávat zvířata, učit se tvary, čísla, písmena a mnoho dalšího. Nenásilnou a zábavnou formou tím získávají nové informace, prohlubují své znalosti a učí se poznávat svět kolem sebe.

Stavebnice

Stavebnice podporuje jemnou motoriku a prostorovou představivost, ale především rozšiřuje fantazii. Pokud má předškolák mladšího sourozence, dávejte pozor, aby malé dítě nebralo dílky stavebnice do ruky. Obvykle bývají do tří let nevhodné, protože by mohlo dojít ke spolknutí nebo vdechnutí.

Deskové hry

Desková hra dá dětem víc, než si vůbec dokážete představit. Učení pravidel trénuje paměť, samotná hra pak rozvíjí postřeh. Navíc se dítě setkává s prohrou a zvyká si, že ne vždy je možné zvítězit.

Dívka drží malou pánvičku před dětskou kuchyňkou FamVeld / Shutterstock.com

Tipy, co koupit dětem do 6 let k Vánocům:

  • plyšové zvířátko,
  • dětskou kuchyňku,
  • modelovací sadu,
  • dětské povlečení do postele,
  • tabulku na malování.

Zdroj: mall.cz, kupi.cz, hrackyvzdelavacky.cz