Jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem, vodou a smetanou? Řada lidí si je plete

Kokosové mléko ve sklenici, v pozadí kousky kokosu Sea Wave / Shutterstock.com

Kokosové mléko je pro mnohé lidi stále velká neznámá. Jeho netradiční chuť může leckoho překvapit, ale také zastrašit. Když ovšem zvolíte vhodné recepty, garantujeme vám, že budete králem kuchyně. Navíc do jídelníčku dodáte superpotravinu, která má mnohé blahodárné účinky na vaše zdraví.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Kokos – co se z něj vyrábí?

Pokud neznáte kokosové mléko, mohla by se vám vybavit bílá voda, co má „chutnat po kokosu“. A nejste tak daleko od pravdy – není to však vždy voda ani klasické mléko.

V obchodě se navíc můžete setkat s mnohými názvy, které by vás mohly zmást. Například kokosová voda, kokosový krém či smetana. Co tedy na kokosovou buchtu či do asijské směsi koupit? Pojďme si v tom udělat jasno.

Kokosová voda

Jedná se o tekutinu, která se nachází uvnitř mladého ořechu. Obsahuje mnoho důležitých látek a v poslední době se stále častěji označuje coby nový „izotonický a sportovní nápoj“. Její složení je bohaté na antioxidanty, je přirozeně bez tuku a pomáhá k mnoha metabolickým procesům v těle. Říká se jí také voda života.

Mandlovo-kokosové smoothie s kakaem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Mandlovo-kokosové smoothie s kakaem

Objevte na podzim netradiční mandlovo-kokosové smoothie. Tato verze smoothie je skvělá jako dezert. Jelikož je však z mandlí, kakaových bobů a kokosu, načerpáte z ní zdravé tuky a bílkoviny, díky čemuž si ji můžete dopřát bez pocitu viny.

Mandlovo-kokosové smoothie s kakaem

Kokosové mléko

Jedná se o hustou tekutinu, která vzniká rozmělněním dužniny zralého (hnědého) ořechu s vodou. Kokosové mléko je tučné a velmi hutné, některé druhy s vyšším procentem podílu tuku se mohou používat také v cukrářské výrobě. Nejčastěji se nicméně využívá v asijské kuchyni pro zahušťování omáček, do pečení nebo pro výrobu tradičních indických nápojů.

Kokosová voda ve sklenici, v pozadí dva kokosy Photoongraphy / Shutterstock.com

Kokosový krém (smetana)

Kokosový krém nebo též kokosová smetana je stejný produkt pouze s jiným názvem. Jde o hmotu, která vzniká při výrobě kokosového mléka. Při rozmělnění dužniny s vodou se po přecezení nechá tato tekutina odstát. Na povrchu se vytvoří hustá, tučná smetanová vrstva, která se od zbytku tekutiny oddělí. Tím vznikne kokosová smetana a kokosové mléko.

Kokosová smetana je hutnější, tučnější a krémovější. Hodí se zejména k přípravě nejrůznějších krémů a „šlehaček“ a pro vegany a vegetariány je to ideální náhrada do dezertů. Rozdíl mezi kokosovým mlékem a smetanou je tedy v obsahu tuku a hustotě.

Asijsko-indická směs s kokosovým mlékem – recept

Kokosové mléko se výborně hodí do asijské kuchyně. Pokud tedy chcete obměnit svůj stávající jídelníček, doporučíme vám skvělou rychlovku, kterou si podmaníte všechny členy domácnosti.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 3 ks kuřecích prsou
  • 1 červenou papriku kapii
  • 15 cm pórek
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • šťávu z půlky citronu
  • 2 lžičky kari
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžičku soli
  • 1 kokosové mléko

Příloha: rýžové nudle, vaječné čínské nudle nebo rýže

Indické kari v misce BarbaraGoreckaPhotography / Shutterstock.com

Postup:

  1. Na kokosovém oleji osmahněte kuřecí prsa na nudličky, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a červenou papriku, nechte cca 5 minut na prudkém ohni osmahnout a poté zasypte kořením a přidejte sůl.
  2. Po dalších 5 minutách přidejte pórek nakrájený na kolečka a zalijte kokosovým mlékem.
  3. Nechte 2 minuty prohřát a přidejte citronovou šťávu – doporučujeme nejprve část a postupně po ochutnání přidávat dál. Servírujte s vybranou přílohou. Tento oběd je zdravý a velmi rychlý – hotovo budete mít za 30 minut.
Kokosové sušenky
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Kokosové sušenky

Kokosové sušenky jsou super tip na rychlé a jednoduché mlsání k čaji i kávě. O co snazší je jejich příprava, o to jsou chutnější. Recept můžete využít celoročně, případně si je upéct jako jeden z druhů cukroví na Vánoce.

Kokosové sušenky

Kokosová buchta – recept

Pochutnali jste si na asijské kuchyni, ale rádi byste si dopřáli ještě něco sladkého? Pokud vás vůně kokosu stále láká, vyzkoušejte náš další rychlý recept na luxusně vláčnou kokosovou buchtu.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • špetku soli
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
Čokoládovo-kokosová buchta OlgaBombologna / Shutterstock.com

Postup:

  1. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přidejte všechny další ingredience, pořádně smíchejte a vylijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný olejem a vysypaný moukou.
  2. Pečte na 180 stupňů cca 40 minut. Povrch buchty bude mírně zlatavý.
  3. Nechte vychladnout. Pokud byste chtěli ozdobit, můžete polít rozpuštěnou čokoládou, kterou navrch ještě posypte kokosem.

Využití kokosového mléka

Na co tedy použít kokosové mléko? Můžete ho využít skoro všude tam, kde běžně používáte to kravské. Zkuste si jej dát třeba do kávy, upečte si sušenky nebo zjemněte mrkvovou či dýňovou polévku. Uvidíte, že s ním nešlápnete vedle.

Zdroje: rehabilitace.info, wikipedia.org, wikipedia.org, healthline.com, kupi.cz