První adventní neděle se blíží: Vyrobte si doma vánoční věnec ještě dnes

Člověk barví štětcem šišky na věnci vyrobeném z chvojí, skořice, pomerančů, vánočních ozdob a šišek Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Zima a Vánoce nám už pomalu klepou na dveře, tak je přivítejte pěkným vánočním věncem. Máme pro vás pár tipů na to, jaké komponenty zvolit pro jeho výrobu a dekorování i jakou podobu mu dát. Bude letos vaším favoritem tradiční věnec z chvojí a přírodních ozdob, nebo modernější proutěný či barevný?

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

Jaký základ neboli korpus zvolit?

Pro výrobu věnce budete nejprve potřebovat základní korpus. Dá se koupit nebo si jej můžete sami vlastnoručně vyrobit z dostupných materiálů. Nejčastěji se lze setkat s kruhy z polystyrenu nebo slámy (slaměný vám po odstrojení vydrží i na další roky).

Koupíte je v různých velikostech za pár korun (průměr 20 až 30 cm za cca 30 Kč) v květinářstvích, hobbymarketech, výtvarných potřebách, někdy i v galanteriích a samozřejmě na internetu. Jsou nejlepší pro zapichování dekorací s drátky nebo pro upevnění držáků na adventní svíčky.

  • Tip: Základ na věnec můžete přihodit k nákupu potravin na Rohlík.cz – 30cm slaměný korpus tam koupíte za 29,90 Kč, v UNIHOBBY pak za 35 Kč. Polystyrenový kruh o velikosti 28 cm má v nabídce Hornbach za 32 Kč, o velikosti 27 cm za stejnou cenu také OBI.
Žena vyrábí vánoční věnec, připevňuje na něj plody cesmíny Ilona Kozhevnikova / Shutterstock.com

Věnec ale můžete vyrobit také z pružnějších větviček (např. vrbového proutí), které spletete dohromady a upevníte drátkem či provázkem, nebo z lepenky (stačí nastříhat několik kruhů v požadovaném průměru a navrstvit je na sebe, aby byl základ věnce pěkně vysoký a dobře se zdobil). V neposlední řadě lze na výrobu korpusu zužitkovat staré plovací nudle na bazén či do vody z léta.

Jaké dekorace a ozdoby na věnec vybrat:

  • přírodniny – sušené citrusy, koření (skořice, badyán), skořápky ořechů, šišky, klacíky, šípky, plody cesmíny apod.,
  • nazdobené perníčky (lze použít i umělé z moduritu nebo fimo hmoty),
  • malé barevné baňky, umělé vánoční květiny a další vánoční ozdoby,
  • ozdoby vyrobené z filcu, barevné bambulky a papírové dekorace,
  • mašličky či stuhy,
  • sníh ve spreji – tím lze dozdobit šišky, chvojí a další přírodní i umělé dekorace.
Člověk vyrábí věnec ze slaměného základu, chvojí a šišek Tatyana Soares / Shutterstock.com

Některé ozdoby jsou přímo určeny na výrobu věnců a jsou opatřeny drátkem pro zapichování. Ty ostatní připevňujte pomocí tavné pistole, lepidla nebo drátků.

Nákupní tip: Širokou nabídku drobných vánočních dekorací a ozdob vhodných na výrobu vánočních věnců najdete v hobbymarketech. Vánoční zboží lze i objednat a nechat si doručit domů z jejich e-shopů, které provozuje například OBI, Hornbach, Mountfield nebo Uni Hobby. Dekorace najdete i v nabídce řady dalších internetových obchodů.

Masarykovo cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví patří mezi tradiční druhy vánočních dobrot, které nesmějí chybět na svátečním stole. Pojmenované jsou po Tomáši Garrigue Masarykovi, prvnímu československému prezidentovi, který tato máslová kolečka s ořechy obalená v cukru miloval. Cukroví je snadné na přípravu a výsledek rozhodně stojí za to.

Masarykovo cukroví

Čtyři tipy na podobu vánočních věnců

Klasický věnec z chvojí

Korpus postupně nahusto obmotávejte větvičkami chvojí, které průběžně upevňujte vazačským drátkem. Větvičky můžete uhladit nebo nechat trochu odstávat pro košatý vzhled. K výrobě se nejlépe hodí chvojí z jedle, borovice nebo tisu, které tak rychle neopadá. Použít ovšem jdou i listy cesmíny, buxusu nebo mahónie. Dobře vypadá, pokud jehličnany a listnaté rostliny různě nakombinujete.

Věnec z šišek

Pokud jako dominantní prvek věnce zvolíte šišky (nejlepší tvar mají borovicové, ale pěkný věnec vytvoří i smrkové nebo drobné modřínové), můžete je upevnit na korpus nebo je dokola poslepovat k sobě pomocí tavné pistole a vytvořit věnec čistě přírodní.

Žena drží vánoční věnec Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

Věnec z klacíků

Nachystejte si spoustu kratších očištěných klacíků, které postupně skládejte přes sebe do kruhu a slepujte. Věnec by měl mít alespoň pět pater, aby vám držel pohromadě. Klacíky lze ponechat v přírodní podobě nebo je můžete natřít – například minimalistickou šedou či bílou barvou.

Barevný věnec bez zeleně

Nezelené věnce bez chvojí jsou trendem posledních let. Věnec můžete poskládat pouze z přírodních i umělých dekorací, které upevníte podle vlastní fantazie na polystyrenový, slaměný či proutěný korpus. Barevným kombinacím se rozhodně meze nekladou.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, harasim.info