Zázvor je na imunitu hotovým zázrakem. Češi však mnohdy neví co s ním a připravují z něj jen čaj

Zázvor je na nachlazení a imunitu hotovým zázrakem. S čím ho jíst, pokud vám samotný nechutná? Freepik

Zázvor je známým všelékem. Jenomže zatímco někteří si na jeho specifické ostré chuti pochutnávají, jiní jej nemohou ani cítit a jeho konzumaci předem zavrhují. Pokud do této skupiny patříte i vy, máme pro vás pár tipů, jak chytře zázvor přidávat do jídel nebo zpracovávat, aby se jeho štiplavá chuť alespoň trochu zmírnila. A na závěr přidáme pro inspiraci také recept na domácí kandovaný zázvor.

Přečtěte si také

Slupky od mandarinek nevyhazujte: Vyrobíte z nich levný pohlcovač pachů i lék na trávení
Slupky od mandarinek nevyhazujte: Vyrobíte z nich levný pohlcovač pachů i lék na trávení

Přírodní lék

Zázvor je bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E, dále draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku i železa. Je účinný při nachlazení, zmírňování bolesti v krku a při posilování imunity. A to zdaleka není vše!

Má také antibakteriální, protivirové, analgetické i protizánětlivé účinky. Zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému a přispívá k dlouhověkosti a prevenci civilizačních chorob. Příznivě působí i na hormonální systém, ulevuje při menstruačních bolestech a je považován za přírodní afrodisiakum.

  • Tip: Zázvor se nyní na podzim často objevuje ve slevách. Jeho akční cena se většinou pohybuje kolem 99 Kč za kilo, ale dá se sehnat i levněji. Pokud si chcete ceny zázvoru v obchodech pohlídat, na Kupi.cz si můžete nastavit upozornění na nejvýhodnější nákupy.
Zázvor se dobře kombinuje nejen s citrusy, medem a vánočním kořením, ale i s masem nebo zeleninou Freepik

Jak zázvor přidávat do jídel a s čím ho kombinovat?

Pokud patříte k těm, kteří výraznou chuť zázvoru nemusí, ale chcete ho zařadit do svého jídelníčku, můžete se inspirovat našimi tipy, jak jej přidávat do nejrůznějších jídel a nápojů a vhodně jej kombinovat s dalšími ingrediencemi.

Zázvorový čaj: Kousek oloupaného zázvoru (cca 1 cm) nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Zalijte horkou vodou a přidejte citron a med a klidně také skořici nebo hřebíček. Nechte chvíli louhovat a poté přeceďte.

Pečený čaj: Zázvor lze přidat i do směsi ovoce a koření na přípravu domácího pečeného čaje. Výborný je například v kombinaci s jablky, hruškami nebo citrusy.

Med se zázvorem: Plátky zázvoru (cca 350 g na 1 kg medu) můžete naložit přímo do kvalitního medu a skladovat v lednici. Sladkost medu o něco potlačí ostrost zázvoru a získáte skvělé a zdravé dochucovadlo do čaje, marinád na maso, dezertů i cukroví.

Oslaďte si život levněji

Smoothie: Špetku strouhaného zázvoru můžete přidat do svého oblíbeného smoothie. Pokud zvolíte chuťově výrazné, sladké ovoce, zázvor v něm ucítíte jen lehce a příjemně.

Dýňová polévka či pyré: Do klasického dýňového krému či pyré přidejte jablka (rozmixujte je společně s dýní) i špetku čerstvého nastrouhaného zázvoru. Výslednou chuť lze zjemnit přidáním smetany.

Vánoční cukroví: Kromě klasických zázvorek se zázvor skvěle hodí do nejrůznějších sušenek, ve kterých se bude skvěle párovat s medem, čokoládou, skořicí, hřebíčkem nebo vanilkou.

Marináda na maso: Zázvor je základem asijské kuchyně – ideálně se hodí pro nakládání hovězího i kuřecího masa a čerstvý jej můžete přidat i do kořenící směsi na pečené kuře (např. spolu s česnekem).

Kandovaný zázvor je zdravou a lahodnou delikatesou, kterou si jednoduše můžete připravit i doma Krista Kennedy / Flickr

Recept na domácí kandovaný zázvor

  1. Připravte si zázvor a cukr v poměru 1 : 1 (podle chuti dejte cukru klidně méně, nebo i více). Zázvor oloupejte a nakrájejte rovnoměrně na kolečka silná cca 3 mm, případně na menší kostičky.
  2. Kousky zázvoru dejte do hrnce a zalijte vodou (můžete ji lehce osolit). Nechte vařit pod pokličkou asi 35 minut a občas promíchejte.
  3. Jakmile ho budete mít uvařený (tzn. měkký), v hrnci by vám mělo zůstat tolik vody, aby byly plátky akorát ponořené. Přidejte všechen cukr a za občasného míchání vařte (doporučujeme od hrnce neodcházet), dokud se většina tekutiny nevyvaří a kousky zázvoru neobalí hustý sirup.
  4. Zázvor poté vyjměte a rozprostřete na talíř nebo cukrářskou mřížku na chladnutí. A jakmile bude suchý a hotový, můžete ho ještě obalit v moučkovém cukru.

Bez zázvoru v zimě ani ránu

Jak jste na tom vy? Vychutnáváte si tohoto štiplavého parťáka každé chladné období, nebo si jeho chuť zamilujete až po vyzkoušení tipů z našeho článku? Dejte nám vědět dolů do komentářů!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz