Zázvor a jeho účinky na zdraví: Zmírní bolest v krku a zlepšuje trávení. V jaké formě ho konzumovat?

Čerstvý zázvor a zázvorový prášek v misce New Africa / Shutterstock.com

Zázvor je známým všelékem. Jenže zatímco někteří si na jeho specifické ostré chuti pochutnávají, jiní jej nemohou ani cítit a jeho konzumaci předem zavrhují. Pokud do této skupiny patříte i vy, máme pro vás pár tipů, jak zázvor chytře přidávat do jídel nebo ho zpracovávat tak, aby se jeho štiplavá chuť alespoň trochu zmírnila. A na závěr přidáme pro inspiraci také recept na domácí kandovaný zázvor.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Zázvor a jeho účinky na zdraví

Zázvor je bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E, dále draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku i železa. Je účinný při nachlazení, zmírňování bolesti v krku a při posilování imunity. A to zdaleka není vše!

Má také antibakteriální, protivirové, analgetické i protizánětlivé účinky. Zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému a přispívá k dlouhověkosti a prevenci civilizačních chorob. Příznivě působí i na hormonální systém, ulevuje při menstruačních bolestech a je považován za přírodní afrodiziakum.

  • Tip: Zázvor se nyní na podzim často objevuje ve slevách. Jeho akční cena se většinou pohybuje kolem 70 až 120 Kč za kilo, ale dá se sehnat i levněji.
Čaj v hrnku, zázvor, máta, citron peterzsuzsa / Shutterstock.com

Jak zpracovat zázvor?

Pokud patříte k těm, kteří výraznou chuť zázvoru nemusí, ale chcete ho zařadit do svého jídelníčku, můžete se inspirovat našimi tipy, jak ho přidávat do nejrůznějších jídel a nápojů a vhodně jej kombinovat s dalšími ingrediencemi.

Zázvorový čaj

Kousek oloupaného zázvoru (cca 1 cm) nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Zalijte horkou vodou a přidejte citron a med a klidně také skořici nebo hřebíček. Nechte chvíli louhovat a poté přeceďte.

Pečený čaj

Zázvor lze přidat i do směsi ovoce a koření na přípravu domácího pečeného čaje. Výborný je například v kombinaci s jablky, hruškami nebo citrusy.

Med se zázvorem

Plátky zázvoru (cca 350 g na 1 kg medu) můžete naložit přímo do kvalitního medu a skladovat v lednici. Sladkost medu o něco potlačí ostrost zázvoru a získáte tak skvělé a zdravé dochucovadlo do čaje, marinád, dezertů i cukroví.

Pečený zázvorový čaj
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený zázvorový čaj

Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.

Pečený zázvorový čaj

Smoothie

Špetku strouhaného zázvoru můžete přidat do svého oblíbeného smoothie. Pokud zvolíte chuťově výrazné, sladké ovoce, zázvor v něm ucítíte jen lehce a příjemně.

Dýňová polévka či pyré

Do klasického dýňového krému či pyré přidejte jablka (rozmixujte je společně s dýní) i špetku čerstvého nastrouhaného zázvoru. Výslednou chuť lze zjemnit přilitím smetany.

Vánoční cukroví

Kromě klasických zázvorek se zázvor hodí do nejrůznějších sušenek, ve kterých se bude skvěle doplňovat s medem, čokoládou, skořicí, hřebíčkem nebo vanilkou.

Marináda na maso

Zázvor je základem asijské kuchyně – ideálně se hodí pro nakládání hovězího i kuřecího masa a čerstvý jej můžete přidat i do kořenicí směsi na pečené kuře (např. spolu s česnekem).

Kandovaný zázvor v dřevěné misce, čerstvý zázvor Olena Rudo / Shutterstock.com

Recept na domácí kandovaný zázvor

  1. Připravte si zázvor a cukr v poměru 1 : 1 (podle chuti dejte cukru klidně méně nebo i více). Zázvor oloupejte a nakrájejte rovnoměrně na kolečka silná cca 3 mm, případně na menší kostičky.
  2. Kousky zázvoru dejte do hrnce a zalijte vodou (můžete ji lehce osolit). Nechte vařit pod pokličkou asi 35 minut a občas promíchejte.
  3. Jakmile ho budete mít uvařený (tzn. měkký), v hrnci by vám mělo zůstat tolik vody, aby byly plátky tak akorát ponořené. Přidejte všechen cukr a za občasného míchání vařte (doporučujeme od hrnce neodcházet), dokud se většina tekutiny nevyvaří a kousky zázvoru neobalí hustý sirup.
  4. Zázvor poté vyjměte a rozprostřete na talíř nebo cukrářskou mřížku na chladnutí. Až bude suchý a hotový, můžete ho ještě obalit v moučkovém cukru.

Jak jste na tom vy? Vychutnáváte si tohoto štiplavého parťáka každé chladné období, nebo si jeho chuť zamilujete až po vyzkoušení tipů z našeho článku? Dejte nám vědět dolů do komentářů!

Zdroj: awashop.cz, igurmet.cz, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com