Šípky pomohou v boji proti chřipce. Co a jak z nich vyrobit, aby opravdu léčily?

Natrhané plody šípků Roman_studio / Shutterstock.com

Venku už to hýří barvami a keře šípků obsypané svými červenými plody ke kráse přírody přispívají. Z této rostliny se dá udělat nejen nápaditá dekorace – své využití najde také v kuchyni. Až příště budete venku míjet šípek, rozhodně se pusťte do sběru jeho plodů.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Účinky šípku na zdraví

Šípky obohatí naše tělo o řadu prospěšných látek, které v aktuálním období potřebujeme více než kdy jindy. Jeho blahodárné účinky využívaly už naše babičky a v přírodním léčitelství má své místo dodnes. Proč bychom ho měli konzumovat a co se z něj dá připravit?

Udělat si ze šípku čaj či jiné dobroty se určitě vyplatí. Nejen, že je chutný, ale je také doslova nabitý vitamíny. Jedním z nich je například vitamín C, kterého šípek ve slupce obsahuje více než citrusy. Dále obsahuje také vitamíny B1, B2 a B3, vitamín K, karoteny a flavonoidy.

Využití šípku pro naše zdraví je opravdu široké. Díky vitamínu C pomáhá při chřipce a nachlazení i v boji proti kašli. Je močopudný, takže se využívá k léčbě zánětů močových cest a ledvin. Pomůže také ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu. A dokáže i zpevňovat cévy či zvýšit soustředěnost.

Žena trhající šípky Irina Mikhailichenko / Shutterstock.com

Jak sušit šípky?

Plody růže šípkové dozrávají někdy už koncem léta, jejich sběr je ovšem vhodný až později. Neměly by se nicméně sbírat přezrálé či přešlé mrazem. Vyhněte se též sběru kolem frekventovaných cest a nesbírejte ani šípky mokré.

Jejich správná barva by měla být oranžová až sytě červená a na dotek musí být tvrdé. Uvnitř by pak plody měly nést žlutá semínka s chloupky.

Tip: Pokud budete šípky zavařovat, můžete sbírat i plody přešlé mrazem, přestože jsou trochu sladší.

Šípková omáčka
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Šípková omáčka

Šípková omáčka byla našimi babičkami považována za vrchol kulinářského umění, ovšem v dnešní době ji vaří už jen málokdo. Přitom je velmi zdravá a pro její sladkou chuť ji mívají rády i děti. Příprava je malinko náročnější, ale podle našeho receptu ji hravě zvládnete.

Šípková omáčka

Nejlepší způsob, jak šípky uchovat, je jejich sušení. Sušit lze buďto v sušičce na ovoce, v troubě maximálně na 60 °C či při občasném promíchání na čerstvém vzduchu. Sušení v troubě potrvá cca 10 hodin, v sušičce pak záleží na konkrétním typu přístroje.

Nejčastěji se suší celé plody zbavené bubáků a stopky. Na některé zpracování je však lepší sušit plody přepůlené a zbavené semínek. Kilo čerstvých plodů se vám sušením srazí zhruba na polovinu. A že jsou hotové, poznáte zmáčknutím – měly by být úplně tvrdé a lámavé, jejich barva by nicméně měla zůstat sytá.

Sušené šípky Oleksandr Berh / Shutterstock.com

Jak zpracovat šípky?

Každého z vás nejspíše napadne šípkový čaj, kromě něj si ovšem můžete připravit i další řadu dobrot – a přitom nejde o žádné složité vaření. Vyzkoušejte tyto naše tipy:

Recept na šípkový čaj

Na domácí šípkový čaj nedá řada lidí v období podzimu dopustit. Jeho příprava je sice o něco složitější než příprava toho sáčkového, zato vás ale odmění svou chutí, navíc uděláte dobře i pro své zdraví.

Budete potřebovat:

  • 10 g sušených šípků
  • 0,5 l vody

Pakliže máte dostatek plodů, můžete se pustit do přípravy čaje. Nabízí se vám hned dvě možnosti:

Postup A: Nejdříve šípky v hrnci 10–15 minut povařte, následně vodu přes sítko přelijte do hrnečku.

Postup B: Šípky přelijte vlažnou vodou a nechte je ideálně přes noc louhovat. Druhý den výluh slijte a následně ohřejte.

Recept na šípkový sirup

Pijete raději ochucenou vodu než tu čistou? Neutrácejte zbytečně peníze za šťávy ze supermarketu, které jsou navíc plné chemikálií, a raději si připravte domácí sirup ze šípku.

Budete potřebovat:

  • 1 díl čerstvých šípků
  • 1,5 dílu třtinového cukru
  • 2 díly vody
  • citronovou šťávu dle chuti

Postup:

Plody šípků omyjte a lehce rozmixujte v mixéru. Zalijte vodou a nechte 24 hodin odstát. Druhý den vodu se šípky v hrnci zahřejte na mírném ohni, ale nevařte. Následně tekutinu přeceďte přes plátýnko, přidejte do ní citronovou šťávu a cukr a pořádně promíchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec sirup přelijte do čistých lahví a uchovejte v chladu.

Šípková marmeláda ve skleněné misce, okolo plody šípků Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Recept na šípkovou omáčku ke zvěřině

Šípky se hodí nejen na sladké zpracování, ale i na to slané. Oblíbená česká omáčka chutná skvěle především k pořádné zvěřině s knedlíkem. Nejprve je potřeba připravit si šípkovou zavařeninu.

Na tu budete potřebovat:

  • 1 kg šípků – přepůlených, zbavených stopek a bubáků
  • 800 g krupicového cukru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup:

Šípky zalijte vodou, aby byly ponořené, přiveďte k varu a vařte doměkka. Poté je rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Následně přidejte k hmotě cukr a hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Ještě horké dejte do čistých sklenic.

Na omáčku budete potřebovat:

  • 6 lžic šípkové zavařeniny
  • 2 dl červeného vína
  • 5 dl masového vývaru
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • citronovou šťávu
  • sůl a pepř

Postup:

Víno svařte v hrnci. Až neucítíte alkohol, pomalu přimíchejte protlak a šípkovou zavařeninu. Přidejte vývar, dle chuti citronovou šťávu, osolte a opepřete. Omáčku můžete zahustit jíškou.

Zdroje: prozeny.cz, recepty.vareni.cz, mojezdravi.cz, vitalia.cz, ncbi.nlm.nih.gov