Šípek dokáže pomoct v boji proti chřipce. Co a jak z něj vyrobit, aby opravdu léčil

Blahodárné účinky šípků využívaly už naše babičky Canva

Venku už to hýří barvami a keře šípků obsypaných svými červenými plody ke kráse přírody přispívají. Z této rostliny se dá udělat nejen nápaditá dekorace – své využití najde také v kuchyni. Až příště budete míjet venku šípek, rozhodně se pusťte do sběru jeho plodů.

Přečtěte si také

Kupi.cz spouští Vánoční soutěž s Kauflandem o nákupy v hodnotě 3 000 Kč, 1 500 Kč a 500 Kč!
Kupi.cz spouští Vánoční soutěž s Kauflandem o nákupy v hodnotě 3 000 Kč, 1 500 Kč a 500 Kč!

Šípky obohatí naše tělo o řadu prospěšných látek, které v aktuálním období potřebujeme více než kdy jindy. Jeho blahodárné účinky využívaly už naše babičky a v přírodním léčitelství má své místo dodnes. Proč bychom ho měli konzumovat a co se z něj dá připravit?

Příznivé účinky na naše zdraví

Udělat si ze šípku čaj či jiné dobroty se určitě vyplatí. Nejen že je chutný, ale je také doslova nabitý vitamíny. Jedním z nich je například vitamín C, kterého šípek ve slupce obsahuje více než citrusy. Dále obsahuje také vitamíny B1, B2 a B3, vitamín K, karoteny a flavonoidy.

Využití šípku pro naše zdraví je opravdu široké. Díky vitamínu C pomáhá při chřipce, nachlazení i v boji proti kašli. Je močopudný, takže se využívá k léčbě zánětů močových cest a ledvin. Pomůže také ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu. A dokáže i zpevňovat cévy či zvýšit soustředěnost.

Není divu, že se ze šípků vyrábí také tablety, sirupy a doplňky stravy.

  • Vyzkoušet můžete třeba Rosehip 5000 – šípkový extrakt k dostání v obchodě namaximum.cz za 149 Kč.
  • A na serveru pilulka.cz či v dalších lékárnách seženete Vitamín C se šípky v tabletách, například od GS (100 + 20 tablet od 229 Kč), MedPharma (107 tablet za 135 Kč) či od značky Terezia (60 kapslí za 239 Kč).

Stačí si jen vybrat. Nebo se raději pustíte do vlastního sběru a zpracování?

Šípek dokáže mimo jiné pomoct v boji proti chřipce, kašli či střevním problémům Canva

Jak na sběr a sušení?

Plody růže šípkové dozrávají někdy už koncem léta, jejich sběr je ovšem vhodný až později. Neměly by se nicméně sbírat přezrálé či přešlé mrazem. Vyhněte se též sběru kolem frekventovaných cest a nesbírejte ani šípky mokré. Jejich správná barva by měla být oranžová až sytě červená a na dotek musí být tvrdé. Uvnitř by pak plody měly nést žlutá semínka s chloupky.

Tip: Pokud budete šípky zavařovat, můžete sbírat i plody přešlé mrazem, přestože jsou trochu sladší.

Nejlepší způsob, jak šípky uchovat, je jejich sušení. Sušit lze buďto v sušičce na ovoce, v troubě maximálně na 60 stupňů či při občasném promíchání na čerstvém vzduchu. Sušení v troubě potrvá cca 10 hodin, v sušičce pak záleží na konkrétním návodu vašeho typu.

Skvělý pomocník nejen na sušení šípků

Nejčastěji se suší celé plody zbavené bubáků a stopky. Na některé zpracování je však lepší sušit plody přepůlené a zbavené semínek. Kilo čerstvých plodů se vám sušením srazí zhruba na polovinu. A že jsou hotové, poznáte zmáčknutím – měly by být úplně tvrdé a lámavé, jejich barva by nicméně měla zůstat sytá.

Co lze ze šípků připravit?

Každého z vás nejspíše napadne šípkový čaj, kromě něj si ovšem můžete připravit i další řadu dobrot – a přitom nejde o žádné složité vaření. Vyzkoušejte tyto naše tipy:

Šípkový čaj

Na domácí šípkový čaj nedá řada lidí v období podzimu dopustit. Jeho příprava je sice o něco složitější než příprava toho sáčkového, zato vás ale odmění svou chutí, a navíc uděláte dobře i pro své zdraví.

Ze šípků připravíte sladké i slané pochutiny, které navíc prospějí vašemu zdraví 7191052 / Freepik

Budete potřebovat:

  • 10 g sušených šípků
  • 0,5 l  vody

Pakliže máte dostatek plodů, můžete se pustit do přípravy čaje. Nabízí se vám hned dvě možnosti:

Postup A: Nejdříve šípky v hrnci 10–15 minut povařte a poté vodu přes sítko přelijte do hrnečku.

Postup B: Šípky přelijte vlažnou vodou a nechte je ideálně přes noc louhovat. Druhý den výluh slijte a následně ohřejte.

Je libo zdravé sladidlo do čaje i na sirup?

Šípkový sirup

Pijete raději ochucenou vodu než tu čistou? Neutrácejte zbytečně peníze za šťávy ze supermarketu, které jsou plné chemikálií, a raději si připravte domácí sirup ze šípku.

Budete potřebovat:

  • 1 díl čerstvých šípků
  • 1,5 dílu třtinového cukru
  • 2 díly vody
  • citronovou šťávu dle chuti

Postup:

Plody šípků omyjte a lehce rozmixujte v mixéru. Zalijte vodou a nechte 24 hodin odstát. Druhý den vodu se šípky v hrnci zahřejte na mírném ohni, ale nevařte. Následně tekutinu přeceďte přes plátýnko, přidejte do ní citronovou šťávu a cukr a pořádně promíchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec sirup přelijte do čistých lahví a uchovejte v chladu.

Ze šípků snadno připravíte zdravý sirup, kterým ochutíte vodu či osladíte čaj Canva

Šípková omáčka ke zvěřině

Šípky se hodí nejen na sladké zpracování, ale i na to slané. Oblíbená česká omáčka chutná skvěle především k pořádné zvěřině s knedlíkem.

Nejprve je potřeba připravit si šípkovou zavařeninu.

Na tu budete potřebovat:

  • 1 kg šípků – přepůlených, zbavených stopek a bubáků
  • 800 g krupicového cukru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup:

Šípky zalijte vodou tak, aby byly ponořené, přiveďte k varu a vařte doměkka. Poté je rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Následně přidejte k hmotě cukr a hřebíček a vařte asi 15 min do požadované konzistence. Ještě horké dejte do čistých sklenic.

Pro dobrou zvěřinu nemusíte do lesa

Na omáčku budete potřebovat:

  • 6 lžic šípkové zavařeniny
  • 2 dl červeného vína
  • 5 dl masového vývaru
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • citronovou šťávu
  • sůl a pepř

Postup:

Víno svařte v hrnci a až neucítíte alkohol, pomalu přimíchejte protlak a šípkovou zavařeninu. Přidejte vývar, dle chuti citronovou šťávu, osolte a opepřete. Omáčku můžete zahustit jíškou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz