Venku začíná pomalu přituhovat, a tak rozhodně přijde vhod se zahřát nějakým teplým nápojem. Domácí pečený čaj připravený z čerstvého ovoce vás zahřeje a zároveň si báječně pochutnáte! A připravte ho více, protože poslouží i jako originální, ručně dělaný dárek.
Už vás omrzelo pít klasické pytlíkové či sypané čaje? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto zajímavou variantu. Pečený čaj sice seženete v obchodě, mnohem levněji vás ale vyjde, když si ho připravíte doma. Vlastní výrobou navíc budete mít pod kontrolou, co přesně čaj obsahuje a vyhnete zbytečným chemiím apod.
Pečený čaj vůbec neobsahuje listy z čajovníku, a tak se ve skutečnosti o čaj nejedná. Na jeho lahodné chuti to však nic nemění. Znaly ho už naše babičky a v posledních letech se opět těší velké oblibě.
Pečený čaj se připravuje z libovolných druhů ovoce – ideální je kombinace sladkého a kyselého. Svým vzhledem připomíná marmeládu či zavařeninu, jelikož pečené ovoce pouští hodně šťávy. Po zalití horkou vodou se ovšem promění ve výtečný horký nápoj.
Kromě ovoce se do něj přidává také různé koření. U obojího záleží především na vaší chuti. K dochucování se také používá například sirup, cukr či med, případně rum nebo různé ovocné likéry.
Kupte se slevou Med luční Medokomerc.
Výhodou domácího pečeného čaje je oproti tomu z pytlíku fakt, že je stoprocentně přírodní a nenajdete v něm tedy žádná dochucovadla, konzervanty ani barviva. Neobsahuje navíc ani žádný kofein či tein, a je tudíž vhodný i pro děti, těhotné či pro pití na noc.
Další výhodou je také jeho jednoduchá příprava a snadné skladování. Když už se tedy do pečení pustíte, můžete si udělat větší várku a uskladnit ji do špajzu na dlouhé zimní večery.
V neposlední řadě je určitě potřeba zmínit, že pečené čaje jsou skvělým dárkem. Připravte pro své nejbližší čaj přesně na míru z ovoce a koření, které mají rádi. Dejte je do pěkné sklenice a uvidíte, jakou radost bude obdarovaný z ručně vyrobeného dárku mít.
Pokud nevíte, po jaké kombinaci ovoce sáhnout, inspirujte se našimi 3 recepty. Jestli se vám ale do jejich přípravy nechce, nebo chcete pečené čaje nejdříve vyzkoušet, nezoufejte.
Kupte se slevou Čaj pečený ovocný.
Tento čaj nabitý vitamíny bude ve chřipkovém období tou správnou volbou.
Budete potřebovat:
Postup:
Zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte ho v misce s rakytníkem, přidejte koření a med podle chuti. Vše poté rozprostřete do pekáče a dejte péct na 15 min do předehřáté trouby na 200 stupňů. Občas ovoce promíchejte, aby se směs nepřipálila. Pak už jen horkou směsí naplňte zavařovací sklenice, a máte hotovo.
Tip: Pokud směs obsahuje příliš vody, můžete ji chvilku povařit v hrnci a vodu odpařit.
Potřebujete zpracovat podzimní sklizeň ovoce? Udělejte z ní pečený čaj. Výhodou plodů ze zahrádky je to, že je nemusíte loupat.
Budete potřebovat:
Postup:
Jablka a hrušky bez jádřinců nakrájejte na menší kostky. Švestky vypeckujte a též pokrájejte. Ovoce promíchejte s medem, kořením a citronovou šťávou. Směs rozložte do pekáče a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 40 minut. Hlídejte ho, aby se nepřipalovalo, a občas promíchejte. Horkou směs pak naplňte do čistých sklenic.
Kupte se slevou Hrušky.
Nejjednodušší pečený čaj je ten z lesního ovoce. Můžete na něj totiž použít hotové mražené směsi, takže ušetříte čas opracováním ovoce. U této varianty se ovšem může stát, že čaj bude příliš kyselý a budete ho muset více doslazovat.
Budete potřebovat:
Postup:
Ovoce s kořením promíchejte v misce a rozprostřete na pekáč. Dejte péct na 10 min do předehřáté trouby na 190 stupňů. Po 10 min přimíchejte rum, cukr a dejte zpátky do trouby na dalších 20 minut. Občas promíchejte a ještě teplé dávejte do zavařovacích sklenic.