Pečený čaj: Skvělá dobrota a originální vánoční dárek. Jak ho připravit?

Skleničky s pečenými čaji a jejich ingredience nadianb / Shutterstock.com

Venku začíná přituhovat, a tak rozhodně přijde vhod zahřát se nějakým teplým nápojem. Domácí pečený čaj připravený z čerstvého ovoce vás zahřeje a zároveň si báječně pochutnáte! A připravte ho více, protože poslouží i jako originální, ručně dělaný dárek.

Přečtěte si také

Mrkvový beránek bez cukru. Vyzkoušejte recept, který se bude hodit do vašeho fitness plánu

Už vás omrzelo pít klasické pytlíkové či sypané čaje? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto zajímavou variantu. Pečený čaj sice seženete v obchodě, mnohem levněji vás ale vyjde, když si ho připravíte doma.

Vlastní výrobou navíc budete mít pod kontrolou, co přesně čaj obsahuje, a vyhnete se zbytečným chemiím apod.

Co je pečený čaj?

Pečený čaj neobsahuje listy z čajovníku, a tak se ve skutečnosti o čaj nejedná. Na jeho lahodné chuti to však nic nemění. Znaly ho už naše babičky a v posledních letech se opět těší velké oblibě.

Připravuje se z libovolných druhů ovoce – ideální je kombinace sladkého a kyselého. Svým vzhledem připomíná marmeládu či zavařeninu, jelikož pečené ovoce pouští hodně šťávy. Po zalití horkou vodou se ovšem promění ve výtečný horký nápoj.

Kromě ovoce se do něj přidává také různé koření. U obojího záleží především na vaší chuti. K dochucování se také používá například sirup, cukr či med, případně rum nebo různé ovocné likéry.

Výhody pečeného čaje

Bez zbytečné chemie

Výhodou domácího pečeného čaje oproti tomu z pytlíku je fakt, že je stoprocentně přírodní a nenajdete v něm tedy žádná dochucovadla, konzervanty nebo barviva. Neobsahuje navíc ani žádný kofein či tein, a je tudíž vhodný i pro děti, těhotné či pro pití na noc.

Zalévání ovocného čaje OlegKovalevichh / Shutterstock.com

Skladování

Další výhodou je také jeho jednoduchá příprava a snadné skladování. Když už se tedy do pečení pustíte, můžete si udělat větší várku a uskladnit ji do špajzu na dlouhé zimní večery.

Dárek

V neposlední řadě je určitě potřeba zmínit, že pečené čaje jsou skvělým dárkem. Připravte pro své nejbližší čaj přesně na míru z ovoce a koření, které mají rádi. Dejte jej do pěkné sklenice a uvidíte, jakou radost bude obdarovaný z ručně vyrobeného dárku mít.

Pokud nevíte, po jaké kombinaci ovoce sáhnout, inspirujte se našimi třemi recepty, jak udělat ten nejlepší pečený čaj.

Rakytníkový pečený čaj se zázvorem – recept

Tento čaj nabitý vitamíny bude ve chřipkovém období tou správnou volbou.

Budete potřebovat:

  • 2 kg rakytníku
  • cca 10 cm dlouhý kus zázvoru
  • 5 badyánů
  • 15 hřebíčků
  • med

Výroba:

Zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte ho v misce s rakytníkem, přidejte koření a med podle chuti. Vše poté rozprostřete do pekáče a dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Občas ovoce promíchejte, aby se směs nepřipálila. Pak už jen ještě zatepla naplňte zavařovací sklenice a máte hotovo.

Tip: Pokud směs obsahuje příliš vody, můžete ji chvilku povařit v hrnci a vodu odpařit.

Hrnek čaje s mandarinkou a skořicí vedle svetru PV productions / Shutterstock.com

Pečený čaj ze švestek, jablek a hrušek – recept

Potřebujete zpracovat podzimní sklizeň ovoce? Udělejte z ní pečený čaj. Výhodou plodů ze zahrádky je to, že je nemusíte loupat.

Budete potřebovat:

  • 2 kg ovoce (jablka, hrušky a švestky v libovolné kombinaci)
  • 4 lžíce medu
  • lžičku a půl mleté skořice
  • 5 hřebíčků
  • šťávu z jednoho citronu

Návod:

Jablka a hrušky bez jádřinců nakrájejte na menší kostky. Švestky vypeckujte a též pokrájejte. Ovoce promíchejte s medem, kořením a citronovou šťávou. Směs rozložte do pekáče a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C přibližně na 40 minut. Hlídejte ovoce, aby se nepřipalovalo, a občas promíchejte. Horkou směsí pak naplňte čisté sklenice.

Sklenice čaje s jablky a kořením Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pečený čaj z lesního ovoce – recept

Nejjednodušší pečený čaj je ten z lesního ovoce. Můžete na něj totiž použít hotové mražené směsi a ovoce nemusíte opracovávat, takže ušetříte čas. U této varianty se ovšem může stát, že čaj bude příliš kyselý a budete ho muset více doslazovat.

Budete potřebovat:

  • 2 kg lesního ovoce
  • 4 lžíce medu či 300 g cukru
  • 10 hřebíčků
  • lžičku skořice
  • 150 ml rumu

Příprava:

Ovoce s kořením promíchejte v misce a rozprostřete na pekáč. Dejte péct na 10 min do trouby předehřáté na 190 °C. Po 10 minutách přimíchejte rum s cukrem a dejte zpátky do trouby na dalších 20 minut. Občas promíchejte a ještě teplé dávejte do zavařovacích sklenic.

Zdroj: living.iprima.cz, spektrumzdravi.cz, bylinkovo.cz, decodoma.cz