Podzimní dobrota i skvělý a originální vánoční dárek! Jak na pečené čaje

Pečený čaj můžete udělat téměř ze všech druhů ovoce v různých kombinacích decodoma.cz

Venku začíná pomalu přituhovat, a tak rozhodně přijde vhod se zahřát nějakým teplým nápojem. Domácí pečený čaj připravený z čerstvého ovoce vás zahřeje a zároveň si báječně pochutnáte! A připravte ho více, protože poslouží i jako originální, ručně dělaný dárek.

Přečtěte si také

Jakou rybu připravit na Vánoce, když vám kapr nevoní?
Jakou rybu připravit na Vánoce, když vám kapr nevoní?

Už vás omrzelo pít klasické pytlíkové či sypané čaje? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto zajímavou variantu. Pečený čaj sice seženete v obchodě, mnohem levněji vás ale vyjde, když si ho připravíte doma. Vlastní výrobou navíc budete mít pod kontrolou, co přesně čaj obsahuje a vyhnete zbytečným chemiím apod.

Co vůbec je pečený čaj?

Pečený čaj vůbec neobsahuje listy z čajovníku, a tak se ve skutečnosti o čaj nejedná. Na jeho lahodné chuti to však nic nemění. Znaly ho už naše babičky a v posledních letech se opět těší velké oblibě.

Pečený čaj se připravuje z libovolných druhů ovoce – ideální je kombinace sladkého a kyselého. Svým vzhledem připomíná marmeládu či zavařeninu, jelikož pečené ovoce pouští hodně šťávy. Po zalití horkou vodou se ovšem promění ve výtečný horký nápoj.

Kromě ovoce se do něj přidává také různé koření. U obojího záleží především na vaší chuti. K dochucování se také používá například sirup, cukr či med, případně rum nebo různé ovocné likéry.

Na dochucení při přípravě i po ní

Proč se pustit do výroby pečeného čaje?

Výhodou domácího pečeného čaje je oproti tomu z pytlíku fakt, že je stoprocentně přírodní a nenajdete v něm tedy žádná dochucovadla, konzervanty ani barviva. Neobsahuje navíc ani žádný kofein či tein, a je tudíž vhodný i pro děti, těhotné či pro pití na noc.

Domácí pečený čaj můžete darovat svým nejbližším – určitě jim uděláte radost Canva

Další výhodou je také jeho jednoduchá příprava a snadné skladování. Když už se tedy do pečení pustíte, můžete si udělat větší várku a uskladnit ji do špajzu na dlouhé zimní večery.

V neposlední řadě je určitě potřeba zmínit, že pečené čaje jsou skvělým dárkem. Připravte pro své nejbližší čaj přesně na míru z ovoce a koření, které mají rádi. Dejte je do pěkné sklenice a uvidíte, jakou radost bude obdarovaný z ručně vyrobeného dárku mít.

Pokud nevíte, po jaké kombinaci ovoce sáhnout, inspirujte se našimi 3 recepty. Jestli se vám ale do jejich přípravy nechce, nebo chcete pečené čaje nejdříve vyzkoušet, nezoufejte.

  • Sáhněte například po Dárkovém balení pečených čajů (6 jednoporcových balení 55 ml, 6 různých příchutí) – na stránkách dobraspizirna.cz za 170 Kč.
  • Dárkovou kazetu Babiččin pečený čaj 12x55 ml seženete na serveru mixbox za 269 Kč
  • Kolekci mini pečené čaje Notea 55 ml, 24 ks najedete na e-shopu cajicky.cz za 465 Kč.

Sehnat jej můžete i v obchodech – kupte ho v akci

Pečený čaj z rakytníku a zázvoru

Tento čaj nabitý vitamíny bude ve chřipkovém období tou správnou volbou.

Budete potřebovat:

  • 2 kg rakytníku
  • cca 10 cm dlouhý kus zázvoru
  • 5 badyánů
  • 15 hřebíčků
  • med

Postup:

Zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte ho v misce s rakytníkem, přidejte koření a med podle chuti. Vše poté rozprostřete do pekáče a dejte péct na 15 min do předehřáté trouby na 200 stupňů. Občas ovoce promíchejte, aby se směs nepřipálila. Pak už jen horkou směsí naplňte zavařovací sklenice, a máte hotovo.

Tip: Pokud směs obsahuje příliš vody, můžete ji chvilku povařit v hrnci a vodu odpařit.

Rakytník společně se zázvorem je skvělou vitamínovou bombou Canva

Pečený čaj ze švestek, jablek a hrušek

Potřebujete zpracovat podzimní sklizeň ovoce? Udělejte z ní pečený čaj. Výhodou plodů ze zahrádky je to, že je nemusíte loupat.

Budete potřebovat:

  • 2 kg ovoce (jablka, hrušky a švestky v libovolné kombinaci)
  • 4 lžíce medu
  • lžičku a půl mleté skořice
  • 5 hřebíčků
  • šťávu z jednoho citronu

Postup:

Jablka a hrušky bez jádřinců nakrájejte na menší kostky. Švestky vypeckujte a též pokrájejte. Ovoce promíchejte s medem, kořením a citronovou šťávou. Směs rozložte do pekáče a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 40 minut. Hlídejte ho, aby se nepřipalovalo, a občas promíchejte. Horkou směs pak naplňte do čistých sklenic.

Nemáte hrušeň? Nevadí!

Kupte se slevou Hrušky.

Porovnat slevy

Na pečené čaje využijete ovoce ze zahrádky a množství koření a sladidel Canva

Pečený čaj z lesního ovoce

Nejjednodušší pečený čaj je ten z lesního ovoce. Můžete na něj totiž použít hotové mražené směsi, takže ušetříte čas opracováním ovoce. U této varianty se ovšem může stát, že čaj bude příliš kyselý a budete ho muset více doslazovat.

Budete potřebovat:

  • 2 kg lesního ovoce
  • 4 lžíce medu či 300 g cukru
  • 10 hřebíčků
  • lžičku skořice
  • 150 ml rumu

Postup:

Ovoce s kořením promíchejte v misce a rozprostřete na pekáč. Dejte péct na 10 min do předehřáté trouby na 190 stupňů. Po 10 min přimíchejte rum, cukr a dejte zpátky do trouby na dalších 20 minut. Občas promíchejte a ještě teplé dávejte do zavařovacích sklenic.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz