Svařené pivo či horký cider: 4 netradiční horké nápoje, které stojí za to ochutnat

Pár v ponožkách pije horký nápoj před krbem olegius / Shutterstock.com

Venku začíná teplota rychle klesat a my se často po delším pobytu na čerstvém vzduchu potřebujeme něčím zahřát. Horké nápoje jako grog či svařák zná asi každý. Tak co letos sáhnout po něčem netradičním? Přinášíme vám 4 recepty na nápoje, které vás nejen zahřejí, ale i potěší vaše chuťové buňky.

Přečtěte si také

Jaké potraviny prospívají mozku? Jídlo, po kterém vám to bude pálit

Javorový drink s pomerančem

Tento horký javorový nápoj by se měl stát pevnou součástí vašeho pitného režimu. Je totiž nejen velmi chutný, ale také zdraví prospěšný. Javor patří mezi antioxidanty, snižuje množství cukru v krvi, zmírňuje bolesti hlavy a působí protivirově, což je v této době opravdu vítané.

Budete potřebovat:

Postup:

V hrnci chvilku povařte potřebné množství vody s různým kořením tak, aby se voda provoněla. Poté ho sundejte z plotýnky a přilijte javorový sirup a pomerančovou šťávu podle chuti. Slijte do vhodné nádoby a na závěr dle libosti dochuťte a osvěžte plátkem pomeranče.

Nezmeškejte pomeranče v akci

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Horký cider

Cider s ledem patří mezi nejoblíbenější letní osvěžení. Co si však takhle zkusit i jeho teplou variantu provoněnou skořicí?

Budete potřebovat:

Postup:

Cider nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Poté k němu přidejte koření a jablka nakrájená na kolečka a nechte pár minut probublávat. Jakmile ucítíte skořici, máte hotovo. Nakonec cider oslaďte medem – pak už jen přelijte do vhodné nádoby a nechte si chutnat.

Dva šálky horkého hruškového nápoje se skořicí a badyánem Sunny Forest / Shutterstock.com

Horká hruška se skořicí

Tento nápoj připravovaný z hruškového džusu si zamilují nejen dospělí, ale i děti. Doporučujeme si ho připravit trochu více i na další dny dopředu. Stačí jej uchovat v lednici – až na něj dostanete chuť, ohřejte ho v mikrovlnné troubě či v hrnci.

Budete potřebovat:

Postup:

Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Ze dvou citronů nastrouhejte kůru a poté ze všech vymačkejte šťávu. Koření spolu s citronovou kůrou dejte do pytlíku na koření (popř. do sítka na koření), vložte do hrnce a zalijte džusem. Přidejte šťávu z citronů, kolečka zázvoru a přiveďte k varu.

Jakmile tekutina začne bublat, snižte teplotu na mírný plamen a nechte cca 5 minut povařit. Na závěr nalijte nápoj do sklenic a ozdobte plátkem hrušky. Dobrou chuť.

  • Tip: Pokud připravujete nápoj výhradně pro dospělé, můžete během vaření přidat pár lžiček vodky, díky které vás drink zahřeje o trochu více.
Dvě sklenice se svařeným pivem Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Svařené pivo

Horké pivo – zní vám to příšerně? Ale kdepak! Dejte mu šanci a uvidíte, že vás svou chutí zaručeně potěší. V Anglii se mu přezdívá winter warmer, tedy „zimní zahřívák“. Vyznačuje se vyšším obsahem alkoholu a pivovary ho vaří výhradně v zimních měsících. Chuť tohoto nápoje se od klasického piva dost liší, rozhodně však stojí za ochutnání.

Budete potřebovat:

Postup:

Veškeré ingredience stačí smíchat v menším hrnci a přivést k varu. Poté, co pivo začne vřít, přelijte nápoj do tepluvzdorných sklenic a přidejte plátek citronu.