Řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu? A není to jedno? Ne, není! Ačkoli si oba druhy jogurtů mohou být co do názvu i obalu podobné, jsou od sebe diametrálně odlišné. Rozdíl se skrývá v jejich složení.
Možná jste si v obchodě sami všimli, že řecký jogurt je výrazně dražší a také se prodává v menším balení než jogurt řeckého typu. Důvod je přitom velice jednoduchý.
Výroba řeckého jogurtu producenty vyjde dráž. Na rozdíl od jogurtu řeckého typu se totiž vyrábí z dvojnásobného množství mléka. Abyste vyrobili tzv. pravý řecký jogurt, potřebujete k tomu 3 kg mléka. K výrobě jogurtu řeckého typu vám nicméně stačí jen 1 kilogram.
Protože cena řeckého jogurtu není vzhledem ke gramáži zrovna nejnižší, vyplatí se sledovat slevové akce.
Po dokvašení se z řeckého jogurtu odebírá část syrovátky, díky čemuž je tak hustý a tolik bohatý na bílkoviny. Hustý je ale taktéž jogurt řeckého typu – a mnoho lidí na chuti či konzistenci možná ani nepozná, že ve skutečnosti nejedí ten pravý, řecký. Hustotu mu nicméně zajišťují mléčné bílkoviny, které se do něj dodatečně přidávají v sušeném stavu.
Kupte se slevou Ochucený jogurt řecký 0% Milko.
Zatímco tedy chuť netrpí, výživová hodnota už trochu ano. Ačkoliv výrobci do jogurtu mléčné bílkoviny přidají, po jejich obsahu se ani tak jogurt řeckého typu tomu řeckému nevyrovná.
Pojďme si to porovnat:
Pokud jde o deklaraci na etiketě, řecký jogurt poznáte podle toho, že ve složení bude uvedeno mléko či smetana a jogurtová kultura. Naproti tomu v jogurtu řeckého typu najdete k těmto přísadám navíc ještě mléčnou bílkovinu.
Kupte se slevou Jogurt ochucený řeckého typu Athentikos Kunín.
Řekům se vůbec nelíbí, že náš jogurt nazýváme řecký – přestože sami u nich doma tento termín neznají. Pro tento typ mléčného výrobku totiž raději používají svůj specifický pojem – straggisto či astraggisto.
Před několika lety tak kolem záležitosti vypukla mezinárodní kauza. Řekům se totiž nelíbilo, že jsme si jogurt vyrobený v Česku, byť jejich tradiční technologií, takto pojmenovali. A díky moci Evropské unie si vymohli, abychom jogurty tímto názvem neoznačovali. Mohlo by to totiž spotřebitele uvést v omyl, pokud jde o zemi původu.
V roce 2019 tudíž došlo ke změně vyhlášky, která oba dva názvy zrušila a namísto nich zavedla označení „koncentrovaný mléčný výrobek“ – tedy takový produkt, u kterého byl obsah mléčných bílkovin před fermentací nebo po fermentaci navýšen nejméně na 5,6 %.
Že ale řecké jogurty a jogurty řeckého typu v obchodech vídáte i nadále? To máte pravdu. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka totiž změna vyhlášky neznamená, že by se tento typ jogurtu u nás přestal vyrábět.
„Bohužel prostě je to víceméně rozhodnutí EU na základě protestu Řecka, abychom to nedělali. Ten výrobek se bude i nadále vyrábět – bude to jogurt a bude se jmenovat řecký jogurt,“ vyjádřil se v roce 2019 Jiří Kopáček.
Zároveň ale připustil, že změnou vyhlášky vzniká prostor i pro nekvalitní produkty, které se za řecké jogurty mohou vydávat. „Na trhu se objeví jogurty, které ponesou symboly řeckého jogurtu, ale jejich složení nebude odpovídat kvalitě a požadavkům současné legislativy pro ‚řecký jogurt‘ a ‚jogurt řeckého typu,“ uvedl tehdy Kopáček.