Maca, goji, vilcacora, třapatka a ženšen: Pět exotických rostlin pro vaši imunitu

Smoothie s goji, jahodami a chia semínky New Africa / Shutterstock.com

Nejen citrusové plody jsou plné vitaminů a prospěšných látek, díky kterým podpoříte imunitu. Některé exotické bylinky vynikají skvělými účinky na zdraví člověka. Které z nich můžete využít? Vybrali jsme hned několik druhů, po nichž můžete sáhnout preventivně, ale i tehdy, když vás skolí bacil.

Přečtěte si také

Inovace dm drogerie: Zrychluje expresní vyzvednutí na 60 minut a otestuje samoobslužné dm boxy

1. Maca peruánská

Už jste o ní jistě slyšeli. Maca peruánská roste ve výškách peruánských And. Jde o velmi odolnou rostlinu, která v sobě skrývá přírodní poklad. Kromě vitaminů a minerálů obsahuje také velké množství aminokyselin a mastných kyselin.

Jaké má účinky?

Maca je vhodná zejména při oslabené imunitě. Tato superbylinka je báječná také pro sportovce, protože podporuje růst svalové hmoty a posiluje vytrvalost. Celkově vrací organismu rovnováhu a vitalitu.

Kde ji koupit?

Dnes můžete prášek z macy pořídit v lékárnách jako doplněk stravy – a snadno tak kdykoli započít ozdravnou kúru.

Maca ve formě prášku Marcus Z-pics / Shutterstock.com

2. Goji neboli plody kustovnice čínské

Goji jako superpotravinu nejspíš už znáte. Jde o plody kustovnice čínské, dřevité byliny, která dorůstá až do výšky tří metrů. Právě její plody jsou bohaté na zdraví prospěšné látky – a je možné je konzumovat přímo.

Jaké jsou její účinky?

Goji vyniká protizánětlivými, protiplísňovými a antibakteriálními vlastnostmi, díky kterým je ideálním pomocníkem nejen k pročištění orgánů, ale i k nakopnutí imunity.

Kde ji koupit?

Kromě obchodů se zdravou výživou také v některých lékárnách a obchodech.

3. Vilcacora

Jaké má účinky a k čemu je dobrá?

Bylinka, která dobře působí na tělo při zánětlivých chorobách – a nejen to. Uleví také při bolestivé menstruaci, infekcích močových cest, ale i žaludečních vředech. Dokonce bývá zmiňována jako pomocnice při chronických únavových syndromech. Z této rostlinky se hojně používají při léčbě či prevenci zejména kůra a listy, k dostání dnes bývá také v tabletkách pro snazší užití.

Žena drží jednu vitaminovou kapsli Prostock-studio / Shutterstock.com

4. Třapatka nachová neboli echinacea

Třapatka nachová není nic jiného než stará dobrá echinacea.

Jaké má účinky a k čemu se používá?

Tato bylinka výrazně podporuje imunitní systém. Echinacea obsahuje kyselinu kávovou, polysacharidy a alkylamidy. Echinaceu můžete užívat také v období chřipek jako prevenci a imunitní podporu.

Kde ji koupit a v jaké podobě?

Používá se především její kořen. Z kořene se pak získává tinktura, k dostání v lékárnách je však i v tabletách.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

5. Ženšen všehoj

Jaké má účinky?

Jak příznačný název pro ženšen, bylinu, která má vysoké stimulační schopnosti. Pozitivní účinky na zdraví člověka jsou navíc potvrzeny v nejedné studii. Kořen ženšenu obsahuje ginsenoidy, látky s výraznou stimulační aktivitou. Tato bylinka nepůsobí pouze na tělo jako takové, ale ovlivňuje i psychiku člověka. Ženšenová kúra tak vrátí rovnováhu a harmonii tělu i duši – ideální čas začít, nemyslíte?

Zdroje: healthline.com, webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com