Lockdown v Česku: Co vše se od čtvrtka 22. října zavře

Lockdown v Česku: Vláda zavedla omezení volného pohybu osob. Zavřou se obchody i služby Canva

Kvůli špatné epidemiologické situaci na mimořádném jednání vláda rozhodla, že znovu zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Od čtvrtka 22. října 6:00 hodin se uzavřou maloobchodní prodejny a služby s výjimkou prodejen potravin, drogerie a lékáren, prodejců pohonných hmot, zverimexů a autoservisů. Otevřeny zůstanou i zahradnictví, květinářství a výdejny zboží.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Sezona medvědího česneku je tady. Kde roste a jak si jej nesplést s konvalinkou?

Už od dnešního dne musejí lidé nosit roušku i venku, pokud nemohou být ve větší vzdálenosti než dva metry od člověka, s nímž nežijí ve společné domácnosti. Roušku musejí lidé nasadit i v případě, že s takovým člověkem jedou v autě.

Další zpřísnění oznámili zástupci vlády na dnešní tiskové konferenci. Kromě maloobchodu bude podobně jako na jaře kvůli koronavirové epidemii od čtvrtka 06:00 zakázán prodej služeb v provozovnách. Od čtvrtka vláda nařídila také omezení pohybu a kontaktu s lidmi s výjimkou cest do práce a na nákupy. Pohyb v přírodě je možný do dvou osob.

Opatření od čtvrtka 22. října:

  • Od čtvrtečních 6 hodin se zavírají maloobchodní prodejny a služby. Výjimku mají prodejny se základním sortimentem. 
  • Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny jen potraviny, drogerie, lékárny nebo květinářství. 
  • Vláda doporučuje zaměstnavatelům podporovat práci z domova.
  • Lidé mají od čtvrtka omezit pohyb a kontakt s dalšími lidmi na nezbytně nutnou dobu, může se chodit za příbuznými, na nákup, do práce a k lékaři.
  • Úřady budou fungovat nanejvýš pět hodin dva dny v týdnu, aby se omezil kontakt státní správy s veřejností.
  • Povoleny jsou vycházky v přírodě a v parcích, pobyt na chatách a chalupách, ale nanejvýš v počtu dvou lidí s výjimkou členů domácnosti a spolupracovníků.

Úřední hodiny se zkrátí nejvýše na pět hodin, dva dny v týdnu.

Vláda doporučila zaměstnavatelům podpořit práci z domova a omezit přímý kontakt se zákazníky. Omezen bude rovněž volný pohyb osob s výjimkou cest do práce, na nákup či k lékaři, případně na pomoc blízkým.

Ministr Roman Prymula doporučil pobyt na čerstvém vzduchu, podle jeho slov má opatření platit do 3. listopadu.