Potraviny, které vás v zimě spolehlivě zahřejí. Překvapivě mezi ně patří luštěniny nebo plísňový sýr

Mezi potraviny, které vás v zimě zahřejí, patří zejména koření jako zázvor, hřebíček či kardamom. Zvládnou to ale i běžné suroviny Freepik

Co vařit na podzim a v zimě, když je venku sychravé počasí? Určitě jídlo z potravin, které mají schopnost nás zahřívat. Tělo v zimě zkrátka potřebuje více energie, aby se prohřálo a lehká „letní“ jídla mu ji úplně nedodají. Máme pro vás seznam surovin, které vás zahřejí i způsoby, jak je ideálně připravovat. A na závěr přidáme jednoduchý recept na vydatnou polévku pro inspiraci.

Přečtěte si také

Kupi.cz spouští Vánoční soutěž s Kauflandem o nákupy v hodnotě 3 000 Kč, 1 500 Kč a 500 Kč!
Kupi.cz spouští Vánoční soutěž s Kauflandem o nákupy v hodnotě 3 000 Kč, 1 500 Kč a 500 Kč!

„Zimní“ potraviny, které zahřejí, obsahují také plno vitamínů a minerálů

Na podzim a v zimě byste do svého jídelníčku měli zařadit vydatné a výživné potraviny, mezi které ve zkratce patří především houby, luštěniny, oříšky, ovesné vločky, vejce či hovězí maso nebo koření jako skořice, chilli, zázvor či hřebíček. Všechny tyto potraviny navíc obsahují řadu cenných vitamínů a minerálů a jejich konzumací prospějete i svému zdraví.

Mezi zimní potraviny, které vás zahřejí, patří:

  • Koření jako zázvor, skořice, badyán, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, kurkuma či pepř, hořčice a chilli.
  • Červené a tučnější maso a vnitřnosti – hovězí, vepřové, jehněčí, ledvinky, játra.
  • Ovčí a kozí sýr (i mléko), plísňový sýr.
  • Sušené ovoce, datle či med.
  • Luštěniny a ořechy (vlašské, kaštany).
  • Křen, pórek, pastinák, cibule, česnek nebo růžičková kapusta.
Na zahřátí je horký nápoj sázkou na jistotu. Zvolit ovšem můžete i jiné cesty – například horké guláše, polévky či obilné kaše Freepik

Vsaďte na dlouze vařená jídla a kořeněné nápoje

Potraviny se schopností zahřívat je dobré zařazovat do jídelníčku pravidelně. Stačí jen drobné úpravy – přidat si skořici nebo zázvor do smoothie či kaše nebo okořenit jídla špetkou chilli. Důležité je také i v zimě dodržovat pitný režim a pohyb, který vám doslova rozproudí krev v těle. A co se přípravy týče, nejlepší je dlouhé vaření či pečení.

Jaká jídla připravovat ze zimních potravin pro zahřátí?

  • Dlouze vařené masové vývary a masové pokrmy (guláše, ragú apod.).
  • Dlouze pečené, grilované či dušené maso, vnitřnosti i zeleninu.
  • Vydatné, husté polévky ze zeleniny nebo luštěnin zahuštěné obilninami či kroupami.
  • Teplé obilninové kaše na snídani – z ovesných vloček, pohanky, jáhel, špaldy nebo rýže.
  • Nápoje jako kakao, horká čokoláda, čaje (ovocné, černý, zázvorový), kořeněný chai latté či svařené víno.

Hrnek horkého kakaa nadchne malé i velké

Nákupní tip: Pro dlouhé vaření je určitě výhodné investovat do pomalého hrnce. Večer do něj dáte všechny suroviny a ráno máte hotový oběd, který vás přes den krásně zahřeje. V Penny právě teď probíhá zákaznická akce – za sbírání bodů můžete získat slevu až 70 % na hrnce a pánve značky Berlinger Haus. Nasbírejte 10 bodů (či 5 máte-li Penny kartu) a tlakový hrnec může být váš za 999 Kč.

Vydatná hrstková polévka s luštěninami a uzeným masem obsahuje plno potravin ze seznamu těch, které vás v zimě dokážou zahřát Pixabay

Recept pro zahřátí: Hrstková polévka s uzeným masem

Budete potřebovat:

  • 300 g uzeného masa (pro silnější vývar lze přidat i kosti)
  • směs luštěnin podle chuti (cizrna, kroupy, červené a bílé fazole, žlutý nebo zelený hrách)
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • ¼ celeru
  • 2 cibule
  • 3 stružky česneku
  • 5 středních brambor
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, majoránku
  • (máslo a mouku na jíšku)

Postup:

  1. Luštěniny si předem namočte a připravte si vývar z uzeného masa, případně z uzených kostí.
  2. Na pánvi orestujte cibulku, poté přidejte na kostky nakrájenou zeleninu a vše společně osmahněte dozlatova.
  3. Přidejte luštěniny, všechno koření, a ještě chvíli společně míchejte. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Těsně před koncem přidejte na kostičky nakrájené brambory a vše společně dovařte.
  4. Pokud chcete, můžete polévku zahustit jíškou. Pro variantu bez mouky lze také vyndat z hotové polévky pár uvařených brambor, rozmixovat je s vývarem a tím ji zahustit (v takovém případě můžete dát vařit brambor více).
  5. Dochuťte solí a pepřem. Doporučujeme přidat i špetku chilli, čímž polévka získá o kapku více pikantnosti a zahřeje o to více.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz