Potraviny, které vás v zimě spolehlivě zahřejí. Překvapivě mezi ně patří luštěniny nebo plísňový sýr

Žena ve svetru drží horkou polévku Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Co vařit na podzim a v zimě, když je venku sychravé počasí? Určitě jídlo z potravin, které mají schopnost nás zahřívat. Tělo v zimě zkrátka potřebuje více energie, aby se prohřálo, a lehká „letní“ jídla mu ji úplně nedodají. Máme pro vás seznam surovin, které vás zahřejí, i způsoby, jak je ideálně připravovat. A na závěr přidáme jednoduchý recept na vydatnou polévku pro inspiraci.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

„Zimní“ potraviny, které zahřejí

Na podzim a v zimě byste do svého jídelníčku měli zařadit vydatné a výživné potraviny, mezi které ve zkratce patří především houby, luštěniny, oříšky, ovesné vločky, vejce, hovězí maso nebo koření jako skořice, chilli, zázvor či hřebíček.

Všechny tyto potraviny navíc obsahují řadu cenných vitamínů a minerálů a jejich konzumací prospějete i svému zdraví.

Mezi zimní potraviny, které vás zahřejí, patří:

  • Koření jako zázvor, skořice, badyán, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, kurkuma či pepř, hořčice a chilli.
  • Červené a tučnější maso a vnitřnosti – hovězí, vepřové, jehněčí, ledvinky, játra.
  • Ovčí a kozí sýr (i mléko), plísňový sýr.
  • Sušené ovoce, datle či med.
  • Luštěniny a ořechy (vlašské, kaštany).
  • Křen, pórek, pastinák, cibule, česnek nebo růžičková kapusta.
Vůně skořice vás dozajista okouzlí nejen ve chladném počasí

Dlouhé vaření a koření

Potraviny se schopností zahřívat je dobré zařazovat do jídelníčku pravidelně. Stačí jen drobné úpravy – přidat si skořici nebo zázvor do smoothie či kaše nebo okořenit jídla špetkou chilli. Důležité je také i v zimě dodržovat pitný režim a pohyb, který vám doslova rozproudí krev v těle. A co se přípravy týče, nejlepší je dlouhé vaření či pečení.

Jaká jídla připravovat ze zimních potravin pro zahřátí?

  • Dlouze vařené masové vývary a masové pokrmy (guláše, ragú apod.).
  • Dlouze pečené grilované či dušené maso, vnitřnosti i zelenina.
  • Vydatné, husté polévky ze zeleniny nebo luštěnin zahuštěné obilninami či kroupami.
  • Teplé obilninové kaše na snídani – z ovesných vloček, pohanky, jáhel, špaldy nebo rýže.
  • Nápoje jako kakao, horká čokoláda, čaje (ovocné, černé, zázvorové), kořeněné chai latté či svařené víno.
Žena ve svetru drží v rukou hrnek s horkým nápojem polinaloves / Shutterstock.com

Nákupní tip: Pro dlouhé vaření je určitě výhodné investovat do pomalého hrnce. Večer do něj dáte všechny suroviny a ráno máte hotový oběd, který vás přes den krásně zahřeje. Elektrický tlakový hrnec Sage The Fast Slow Go s 12 přednastavenými programy koupíte za 5 590 Kč.

Recept pro zahřátí: Hrstková polévka s uzeným masem

Budete potřebovat:

Polévka z několika druhů luštěnin v misce Oksana Mizina / Shutterstock.com

Postup:

  1. Luštěniny si předem namočte a připravte si vývar z uzeného masa, případně z uzených kostí.
  2. Na pánvi orestujte cibulku, poté přidejte na kostky nakrájenou zeleninu a vše společně osmahněte dozlatova.
  3. Přidejte luštěniny s veškerým kořením a ještě chvíli společně míchejte. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Těsně před koncem přidejte na kostičky nakrájené brambory a vše společně dovařte.
  4. Pokud chcete, můžete polévku zahustit jíškou. Pro variantu bez mouky lze také vyndat z hotové polévky pár uvařených brambor, rozmixovat je s vývarem, a tím ji zahustit (v takovém případě můžete dát vařit brambor více).
  5. Dochuťte solí a pepřem. Doporučujeme přidat i špetku chilli, čímž polévka získá o kapku více pikantnosti a zahřeje o to více.