Lidl prodával kozí sýr, který obsahuje listérie. Vrátit jej můžete i bez účtenky

Lidl prodával kozí sýr, který obsahuje listérie. Vrátit jej můžete i bez účtenky Canva

Máte rádi kozí sýr? Tak to abyste se podívali do lednice, jestli tam náhodou nenajdete tento kousek z Lidlu. Rozbory totiž ukázaly, že obsahuje listérie, které mohou způsobit střevní problémy. Obzvláště závažné zdravotní problémy pak hrozí seniorům, těhotným ženám, dětem a osobám jakéhokoli věku s oslabenou imunitou.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

O jaký výrobek se přesně jedná?

Výrobcem kozího sýru „Milbona“ Ziegenrolle cca 100 g je německá firma Jermi Käsewerk GmbH. Lidl tento výrobek okamžitě nařídil stáhnout z prodeje. Je však možné, že jste si jej koupili už před časem a zatím ho nestačili spotřebovat.

Důležitá je šarže výrobku a datum spotřeby

Závadný ale není jakýkoli sýr „Milbona“ Ziegenrolle cca 100g, ale pouze ten se šarží 2010051073, datem spotřeby 6. 11. 2020 a s identifikační značkou DE BW 331 EG.

Silný imunitní systém se s listérií vypořádá

Listeria monocytogenes je bakterií způsobující infekční onemocnění, které se nazývá listerióza. Pokud máte však dostatečně silný imunitní systém, po požití takového výrobku se nemusí listérie buď projevit vůbec, anebo jen symptomy podobnými chřipce, průjmu, nevolnosti či zvracení. To je ten lepší scénář.

Problém ale může nastat u ohrožených skupin obyvatelstva, jejichž imunitní systém je oslaben stářím či těhotenstvím. U seniorů i osob mladších s oslabenou imunitou může být listérie příčinou zánětu mozku a mozkových blan, u těhotných žen pak může způsobit i potrat.

Co s takovým výrobkem dělat?

Ideálně jej vyhoďte. A pokud vám je líto peněz, vraťte jej při dalším nákupu v Lidlu obsluze prodejny. Dle ujištění společnosti vám budou peníze vráceny, a to i bez předložení účtenky, kterou jste možná už zmuchlali a vyhodili do koše.

Pokud vám však na prodejně nebudou chtít bez účtenky vyjít vstříc, odvolejte se na prohlášení, které je uveřejněno přímo na stránkách Lidl.cz. To zní totiž jasně – možné odmítnutí převzetí takového výrobku personálem je selháním na úrovni jednotlivce.