Pochutnejte si na portském víně. Poradíme, jak jednoduše v obchodech poznat to pravé od napodobenin

Pochutnejte si na portském. Dokážete ale poznat to pravé od napodobeniny? Rozhoduje jediná věc Canva

Portské víno je mezi alkoholickými nápoji oblíbenou lahůdkou, jejíž cena se dokáže vyšplhat pěkně vysoko. Také proto toho mnozí výrobci zneužívají a se slovem „portské“ různě slovíčkaří. Ve skutečnosti se ovšem vždy o pravé portské jednat nemusí. Jak poznat to skutečně kvalitní a co v obchodech při výběru sledovat?

Přečtěte si také

Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý

Portugalský klenot z údolí řeky Douro

Portské víno má výraznou, plnou ovocnou a kořeněnou chuť a vyšší obsah zbytkového cukru i alkoholu. Jedná se totiž o tzv. fortifikované neboli dolihované víno, do kterého se v průběhu kvašení přidává alkohol. V historii se tato metoda využívala k tomu, aby víno vydrželo déle nezkažené, zejména během delšího převozu.

Podobně jako je tomu například u šampaňského, také hrozny určené k výrobě portského musí pocházet pouze z jediné oblasti na světě. Tou je vymezená portugalská vinařská oblast v údolí řeky Douro. V ústí této řeky potom leží město Porto, které podle Evropské unie nese ochrannou známku původu pro čistě portugalské výrobky.

Jak v obchodě poznat pravé portské víno?

Postačí vám k tomu jediná věc. Od roku 1942 musí mít každé pravé portské víno tzv. pečeť záruky neboli „Selo de Garantia“. Jedná se papírový kolek nacházející se u hrdla lahve s nápisem „Douro e Porto Garantia“, případně „Vinho do Porto Garantia“. Na pečeti se mimo jiné nachází identifikační kód šarže, podle které lze v databázi Institutu portského vína z Doura (IVDP) dohledat certifikované vinařství, které dané víno vyrobilo.

Jedině tato nálepka je zárukou kvality a pravosti. Pokud na lahvi chybí, jedná se o likérové dezertní víno, které portské pouze připomíná. Ve většině případů bývají falešná portská vyrobena v jiné zemi než v Portugalsku (např. ve Španělsku), při nákupu proto na etiketě vždy zkontrolujte také původ nápoje.

Stejně jedinečné jako šampaňské

Portské pořídíte za pár stovek i tisíce. Rozhoduje kvalita a stáří

Cena se u portských vín, stejně jako u jakéhokoliv jiného alkoholu, odvíjí od jejich kvality a stáří. Ta nejlevnější lze koupit od dvou do tří stovek. Cena těch dražších se pohybuje řádově v tisíci korunách.

  • Tip: Pokud chcete na nákupu ušetřit, mnoho portských vín najdete i v databázi produktů na Kupi.cz, kde lze sledovat jejich akční nabídky. Můžete si zde také označit oblíbené značky a zapnout si u nich hlídání slev.

Pro zajímavost, nejdražší portské víno se vydražilo na konci roku 2018 za 127 tisíc dolarů, což jsou v přepočtu necelé tři miliony korun. Pocházelo z proslulého vinařství Niepoort a zapsalo se tímto počinem do Guinessovy knihy rekordů.

Která portská vína jsou sladší a která více kořeněná? Název prozradí

Ruby

Na trhu existuje několik druhů portských vín. Nejčastěji se dělí podle způsobu zrání. Pokud se v názvu vína objevuje přívlastek „Ruby“ (nebo též Ruby Reserva, Vintage – víno vyrobené pouze z hroznů jednoho ročníku), potom se jedná o portské, které zrálo většinu času bez přístupu vzduchu v nerezových tancích nebo v lahvích. Díky tomu si zachovává svou výrazně červenou, rubínovou barvu. Chuť bývá u tohoto typu bohatě ovocná a ve vůni lze kromě přezrálých třešní cítit tóny kávy nebo pepře.

Tawny

Druhým typem jsou vína „Tawny“ (dále také Tawny Reserva, Crusted, Colheita – jednoročníkové, nejkvalitnější ze všech), která zrála většinu času v dřevěných sudech s přístupem vzduchu. Díky záměrné oxidaci mají tato vína spíše hnědou barvu a o něco kyselejší chuť s výraznějšími tóny koření.

Nakupujte luxus levněji

Branco

Existují také bílá portská vína neboli „Branco“. Bývají většinou levnější než ta tmavá a podávají se typicky jako vychlazený aperitiv nebo coby součást míchaných drinků. Podobně jako typ Tawny zrají v dřevěných sudech. Ty starší proto mohou časem tmavnout.