V detoxikaci těla vám pomohou i bylinky, na které stačí vyrazit do přírody. Znáte je?

Vyčistěte svůj organismus detoxem. Canva

Nasbírejte si správné bylinky a připravte si z nich čaj, který detoxikuje vaše tělo od škodlivin. Kromě tohoto účinku vám dodají i řadu prospěšných látek a vitamínů.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Hladovka, nebo jen pitný režim?

Názory na jarní detox jsou různé. Někteří odborníci jsou mu nakloněni, jiní poukazují na to, že dlouhé hladovění při pracovním vytížení znamená příliš velkou zátěž pro tělo.

Pokud se vám do hladovky nechce, můžete si alespoň dopřát dostatečný pitný režim. I ten totiž zapříčiní, že se toxiny z těla vyplaví ven. Denně byste měli vypít minimálně dva a půl až tři litry tekutin, a to nejlépe čisté vody, do níž lze přidat několik kapek citronové šťávy.

Zdá se vám, že pitný režim k očistě těla nestačí? Pak si naplánujte 24hodinový půst. V této době zapomeňte na posilování a shon, spíše se zklidněte v domácím prostředí, meditujte a nechte své tělo odpočívat. Pokud praktikujete jógu, některé ásány jsou vhodné i pro období půstu.

Nezapomínejte na pitný režim. Canva

Zdraví prospěšné bylinné čaje

Chcete-li ráno rozproudit svůj metabolismus, hned po probuzení se napijte vlažné vody. Klidně jí vypijte i 3 decilitry. Pro očistu těla jsou vhodné i čisticí čaje z bylinek.

Nejlépe se hodí kopřiva, kterou si můžete i sami nasbírat v čisté přírodě neznečištěné výfuky automobilů. Pohodlnější však pravděpodobně bude zakoupit si v lékárně sypaný čaj z kopřivových lístků – budete tak mít jistotu, že pro jeho přípravu byly použité opravdu kvalitní byliny.

Pampeliška čistí ledviny i trávicí soustavu

Další rostlinou, jež napomáhá v detoxikaci těla, je také smetanka lékařská. Jak už sám její název napovídá, jedná se o významnou léčivku, které by měla být v jarním období věnována náležitá pozornost. Pro zahrádkáře sice pampeliška znamená v perfektním trávníku neoblíbený plevel, ostatní v ní však najdou rostlinu, která pomáhá při zánětech močových cest, čistí ledviny i žlučové cesty a trávicí soustavu.