7 jednoduchých triků, jak na podzim co nejvíce posílit oslabenou imunitu

Rodina drží podzimní listí na pikniku Ruslan Huzau / Shutterstock.com

Na podzim na každého číhá klasická chřipka a angína, ale také covid-19 a další nemoci. Proto jsme pro vás sepsali několik rad, díky nimž na podzim zvýšíte svou imunitu přírodní cestou a vyhnete se nemocem.

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Proč máme na podzim oslabenou imunitu?

Chladnější podzimní dny po létě představují pro lidský organismus zátěž. Tělo se vyrovnává se změnami teplot, nedostatkem slunečního záření a s tím většinou spojeným poklesem energie. Následkem jsou častá nachlazení a chřipky.

Proto se svému tělu na podzim věnujte a posilte imunitu těmito 7 způsoby. Vyzkoušejte klidně všechny, anebo si vyberte jen ty, které vám nejvíce sednou. Je to na vás.

1. Jezte česnek

Česnek dostávali už římští vojáci, kterým dodával sílu v boji. Tato surovina se ovšem pyšní především svými antibiotickými a antiparazitickými vlastnostmi. Obsahuje totiž látku alliin, která se štěpí na allicin a ničí nežádoucí mikroorganismy, podobně jako penicilin. Zároveň stroužky česneku přirozeně detoxikují organismus a posilují imunitní systém.

Podle výzkumu z Velké Británie se u lidí užívajících česnek vyskytuje o 60 % méně nachlazení. A když se vyskytne, rychleji odezní. Největší efekt má česnek konzumovaný za syrova, pomůže vám však i vařený. Zkuste si trochu rozmačkaného česneku přidávat třeba do čaje.

Muž se otužuje na podzim v jezeře, v pozadí je les Boiarkina Marina / Shutterstock.com

2. Otužujte se

V televizi možná občas vidíte otužilce, kteří v zimě skáčou do Vltavy. Vy však klidně začněte opatrněji – stačí postupně snižovat teplotu při sprchování. Začněte vlažnou vodou a každý den trochu ochlazujte až k úplně studené. A prodlužujte také čas, který pod studenou vodou strávíte.

Ze začátku to bude nepříjemné, po čase vám to ale už přijde jako rutina. Organismus si zvykne na teplotní změny a až vás ofoukne chladný podzimní vítr, získáte proti němu přirozené brnění. A jestli se necítíte na studenou sprchu, otužujte se třeba častějším a pořádným větráním.

3. Dopřávejte si dostatek spánku

Pracovní povinnosti, rodina, domácnost. Určitě toho máte hodně – spánek byste ale jistě zanedbávat neměli! Když totiž nebudete spát dostatečně, budete se cítit unavení a váš organismus se neubrání nemocem.

Dopřejte si alespoň 7 až 8 hodin spánku denně (někomu stačí méně, někdo potřebuje více, 7 by nicméně mělo být minimum). A pro jeho zkvalitnění doporučujeme vstávat každý den ve stejnou hodinu a usínat bez elektroniky.

Spící žena Ground Picture / Shutterstock.com

4. Doplňujte vitamin C

Takzvané céčko je zásadní pro ochranu vašich buněk. Podporuje vitalitu a zvyšuje imunitu organismu. Kde ho vzít? Sáhněte třeba po sirupu z rakytníku, který ho obsahuje spoustu.

Dalším skvělým zdrojem vitaminu C (ale i jiných vitamínů a minerálů) je také brokolice. Avšak pozor, neměli byste ji vařit déle než 3 minuty. Proto doporučujeme spíše zapékání nebo rozmixování do různých polévek a krémů.

Citrusy, česnek a zázvor na dřevěném talíři Vera Prokhorova / Shutterstock.com

5. Uvařte si zázvorový čaj

Nastrouhejte nebo najemno nakrájejte kousek zázvoru a zalijte jej vroucí vodou. Po 10 minutách sceďte a nakonec přidejte citron nebo med podle chuti – a kladivo na podzimní nemoci je na světě. Pijte jeden šálek denně a nemoci nemají šanci.

6. Choďte do přírody

Není nad podzimní procházky mezi pestrobarevně vymalovanými stromy. Choďte do přírody a dopřávejte si dostatek čerstvého vzduchu. Prokrvíte tak dýchací cesty, sliznice, a ještě protáhnete tělo, které se vám odvděčí posílenou odolností. Ovšem pozor na teplotu – podzimní večery bývají studené, tak ať neprochladnete.

Brokolicová polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Brokolicová polévka

Milujete brokolici na všechny způsoby? Zahřejte se krémovou brokolicovou polévkou, která je plná vitamínů a budou ji milovat i vaše děti.

Brokolicová polévka

7. Upravte si celkový jídelníček

To nejdůležitější na konec. Kvalitní a vyvážená strava je základním stavebním kamenem silného organismu. Když se budete denně stravovat ve fast foodu a k tomu si dáte zázvorový čaj a brokolicovou polévku, pro vaši imunitu to nebude dobrá cesta. Nezapomeňte proto obecně do svého jídelníčku zapojit ovoce, syrovou zeleninu, luštěniny, celozrnné pečivo, rostlinné oleje (například olivový, mandlový nebo sezamový) a také rybí maso.

Zdravé stravování navíc není drahé. Sledujte pravidelně akční letáky ve svém okolí a vyhledávejte potraviny, které jsou prospěšné vašemu organismu a posilují imunitu.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov