7 jednoduchých triků, jak na podzim co nejvíce posílit oslabenou imunitu

Rodina drží podzimní listí na pikniku Ruslan Huzau / Shutterstock.com

Na podzim na každého číhá klasická chřipka a angína, ale také covid-19 a další nemoci. Proto jsme pro vás sepsali několik rad, díky nimž na podzim zvýšíte svou imunitu přírodní cestou a vyhnete se nemocem.

Přečtěte si také

Televizní stěna, rohová lavice a umakartové jádro. Jak se bydlelo za socialismu?

Proč máme na podzim oslabenou imunitu?

Chladnější podzimní dny po létě představují pro lidský organismus zátěž. Tělo se vyrovnává se změnami teplot, nedostatkem slunečního záření a s tím většinou spojeným poklesem energie. Následkem jsou častá nachlazení a chřipky.

Proto se svému tělu na podzim věnujte a posilte imunitu těmito 7 způsoby. Vyzkoušejte klidně všechny, anebo si vyberte jen ty, které vám nejvíce sednou. Je to na vás.

1. Jezte česnek

Česnek dostávali už římští vojáci, kterým dodával sílu v boji. Tato surovina se ovšem pyšní především svými antibiotickými a antiparazitickými vlastnostmi. Obsahuje totiž látku alliin, která se štěpí na allicin a ničí nežádoucí mikroorganismy, podobně jako penicilin. Zároveň stroužky česneku přirozeně detoxikují organismus a posilují imunitní systém.

Podle výzkumu z Velké Británie se u lidí užívajících česnek vyskytuje o 60 % méně nachlazení. A když se vyskytne, rychleji odezní. Největší efekt má česnek konzumovaný za syrova, pomůže vám však i vařený. Zkuste si trochu rozmačkaného česneku přidávat třeba do čaje.

Muž se otužuje na podzim v jezeře, v pozadí je les Boiarkina Marina / Shutterstock.com

2. Otužujte se

V televizi možná občas vidíte otužilce, kteří v zimě skáčou do Vltavy. Vy však klidně začněte opatrněji – stačí postupně snižovat teplotu při sprchování. Začněte vlažnou vodou a každý den trochu ochlazujte až k úplně studené. A prodlužujte také čas, který pod studenou vodou strávíte.

Ze začátku to bude nepříjemné, po čase vám to ale už přijde jako rutina. Organismus si zvykne na teplotní změny a až vás ofoukne chladný podzimní vítr, získáte proti němu přirozené brnění. A jestli se necítíte na studenou sprchu, otužujte se třeba častějším a pořádným větráním.

3. Dopřávejte si dostatek spánku

Pracovní povinnosti, rodina, domácnost. Určitě toho máte hodně – spánek byste ale jistě zanedbávat neměli! Když totiž nebudete spát dostatečně, budete se cítit unavení a váš organismus se neubrání nemocem.

Dopřejte si alespoň 7 až 8 hodin spánku denně (někomu stačí méně, někdo potřebuje více, 7 by nicméně mělo být minimum). A pro jeho zkvalitnění doporučujeme vstávat každý den ve stejnou hodinu a usínat bez elektroniky.

Spící žena Ground Picture / Shutterstock.com

4. Doplňujte vitamin C

Takzvané céčko je zásadní pro ochranu vašich buněk. Podporuje vitalitu a zvyšuje imunitu organismu. Kde ho vzít? Sáhněte třeba po sirupu z rakytníku, který ho obsahuje spoustu.

Dalším skvělým zdrojem vitaminu C (ale i jiných vitamínů a minerálů) je také brokolice. Avšak pozor, neměli byste ji vařit déle než 3 minuty. Proto doporučujeme spíše zapékání nebo rozmixování do různých polévek a krémů.

Citrusy, česnek a zázvor na dřevěném talíři Vera Prokhorova / Shutterstock.com

5. Uvařte si zázvorový čaj

Nastrouhejte nebo najemno nakrájejte kousek zázvoru a zalijte jej vroucí vodou. Po 10 minutách sceďte a nakonec přidejte citron nebo med podle chuti – a kladivo na podzimní nemoci je na světě. Pijte jeden šálek denně a nemoci nemají šanci.

6. Choďte do přírody

Není nad podzimní procházky mezi pestrobarevně vymalovanými stromy. Choďte do přírody a dopřávejte si dostatek čerstvého vzduchu. Prokrvíte tak dýchací cesty, sliznice, a ještě protáhnete tělo, které se vám odvděčí posílenou odolností. Ovšem pozor na teplotu – podzimní večery bývají studené, tak ať neprochladnete.

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

Milujete brokolici na všechny způsoby? Zahřejte se krémovou brokolicovou polévkou, která je plná vitamínů a budou ji milovat i vaše děti.

Časová náročnost: 30 min Obtížnost: Snadný
Brokolicová polévka

7. Upravte si celkový jídelníček

To nejdůležitější na konec. Kvalitní a vyvážená strava je základním stavebním kamenem silného organismu. Když se budete denně stravovat ve fast foodu a k tomu si dáte zázvorový čaj a brokolicovou polévku, pro vaši imunitu to nebude dobrá cesta. Nezapomeňte proto obecně do svého jídelníčku zapojit ovoce, syrovou zeleninu, luštěniny, celozrnné pečivo, rostlinné oleje (například olivový, mandlový nebo sezamový) a také rybí maso.

Zdravé stravování navíc není drahé. Sledujte pravidelně akční letáky ve svém okolí a vyhledávejte potraviny, které jsou prospěšné vašemu organismu a posilují imunitu.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov