Je čas na dýně, královny podzimu! Jak zpracovat jednotlivé druhy?

Je čas na dýně. Víte, jak správně zpracovat jednotlivé druhy? A jaký recept z nich máte nejraději? Aлександар Габона / Pexels

Symbol podzimu. To jsou dýně – ty okrasné, ale i jedlé. A je jich hned několik druhů! Inspirujte se v našem přehledu a vyzkoušejte zajímavé možnosti jejich zpracování. Dýňová sezóna je konečně tu!

Přečtěte si také

Jak správně uskladnit jablka přes zimu, aby zůstala šťavnatá až do jara
Jak správně uskladnit jablka přes zimu, aby zůstala šťavnatá až do jara

Není dýně jako dýně. Jak se v nich vyznat a jak se různé druhy zpracovávají? Různě – od oblíbených polévek až po hranolky. Snadno, rychle a voňavě. Zamilujte si s námi tyto královny podzimu i vy!

Hokkaidó dýně

Menší odrůda, kterou nemusíte loupat. Je krásná a vhodná jak k dekorování podzimního bydlení, tak pro přípravu lahodných pokrmů. Vyniká jemnou, sladší, až oříškovou chutí, pro kterou si ji snadno oblíbí celá rodina. A její zpracování je díky absenci hrubé slupky tak jednoduché: stačí důkladné omytí a hned ji můžete vařit nebo péct. Jen ji nezapomeňte zbavit semínek.

Kouzelná špagetová dýně

Tahle zajímavá dýně rozhodně stojí za to! Její krásný oblý tvar uvnitř skrývá vlákna, která se po upečení rozpadají na jemné špagety. Není tak sladká, hodí se proto třeba jako příloha k mletým masům. Po rozkrojení napůl ji upečte a její špagetová vlákna pak jednoduše vydlabete vidličkou a dochutíte vaší oblíbenou omáčkou na těstoviny a sýrem. Tahle milá dýně vás maximálně překvapí – a tahat vlákna bude bavit i ty nejmenší děti!

Výrazná máslová dýně

Béžová dýně hruškovitého tvaru je sice malá, ale zato plná výrazné, lahodné, sytě oranžové dužiny. Obsahuje jen hrstku vláken a semínek a její máslová chuť je naprosto výjimečná. Máslovou dýni je však před zpracováním nutné zbavit tvrdé slupky. Můžete ji vařit i péct – vynikající chuť má třeba pyré z ní nebo kostky v teplém dýňovém salátu. Vyzkoušíte je?

Dýní existuje hned několik druhů. Vyznáte se v nich? Vlad Chețan / Pexels

English Pie

Tuto odrůdu znají snad všichni, kdo milují sladké. Je totiž vhodná pro pečení těch nejvoňavějších a nejsladších dýňových dezertů. Jedná se o sladší dýni s výraznou barvou a příjemnou vůní. Ideální společnice, pomocí které připravíte něco na zub a provoníte celý dům.

Tip: Přípravu polévek a dezertů vám usnadní praktický kuchyňský pomocník. Tyčový mixér Tefal Turbomix Plus HB121838 nabízí v akci Kaufland jen za 599 Kč. Nabídka platí do 18. 10. A pokud hledáte o něco výkonnějšího šikulu, můžete vsadit na tyčový mixér Bosch ErgoMixx s bohatým příslušenstvím, který nabízí Electro World za 2 899 Kč. Tato akce platí do 28. 10. 

Užitečný pomocník nejen na dýňové pochoutky

Dýňová polévka snadno a rychle

Z jakékoli zmíněné dýně lze připravit tradiční krémovou polévku. Nakrájenou oloupanou dužinu (vyjma Hokkaidó, kterou loupat nemusíte), zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 stupňů. Poté co lehce změkne, zalijte ji na plotně vývarem a vařte pár minut. Na závěr polévku rozmixujte, dochuťte octem a zázvorem. Podávat můžete se zakysanou smetanou a krutony.

Ideální dýňový recept? Máloco potěší víc, než horká, krémová polévka Valeria Boltneva / Pexels

Dýňové pyré místo bramborové kaše

Máte chuť na zdravou přílohu? Vyzkoušejte dýňové pyré, třeba z Hokkaidó či máslové dýně. Nakrájejte dužinu a vařte ji v osolené vodě do změknutí. Následně sceďte, smíchejte s kouskem másla a smetany a rozmixujte dohladka. A podávejte třeba k masovému ragú, tak, jak to máte rádi.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!