Je čas na dýně, královny podzimu! Jak zpracovat jednotlivé druhy?

Dvojice dýní a nákupní košík Deman / Shutterstock.com

Symbol podzimu. To jsou dýně – ty okrasné, ale i jedlé. A je jich hned několik druhů! Inspirujte se v našem přehledu a vyzkoušejte zajímavé možnosti jejich zpracování.

Přečtěte si také

Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Není dýně jako dýně. Jak se v nich vyznat a jak se různé druhy zpracovávají? Různě – od oblíbených polévek až po hranolky. Snadno, rychle a voňavě. Zamilujte si s námi tyto královny podzimu i vy!

Hokkaidó dýně

Menší odrůda, kterou nemusíte loupat. Je krásná a vhodná jak k dekorování podzimního bydlení, tak pro přípravu lahodných pokrmů. Vyniká jemnou, sladší, až oříškovou chutí, pro kterou si ji snadno oblíbí celá rodina. A její zpracování je díky absenci hrubé slupky tak jednoduché: stačí důkladné omytí a hned ji můžete vařit nebo péct. Jen ji nezapomeňte zbavit semínek.

Kouzelná špagetová dýně

Tato zajímavá dýně rozhodně stojí za to! Její krásný oblý tvar uvnitř skrývá vlákna, která se po upečení rozpadají na jemné špagety. Není tak sladká, hodí se proto třeba jako příloha k mletým masům. Po rozkrojení napůl ji upečte a její špagetová vlákna pak jednoduše vydlabete vidličkou a dochutíte oblíbenou omáčkou na těstoviny a sýrem.

Tip: Chystáte se na podzimní vaření? Podívejte se, jaké dýně jsou právě ve slevě!

Výrazná máslová dýně

Béžová dýně hruškovitého tvaru je sice malá, ale zato plná výrazné, lahodné, sytě oranžové dužiny. Obsahuje jen hrstku vláken a semínek a její máslová chuť je naprosto výjimečná. Máslovou dýni je však před zpracováním nutné zbavit tvrdé slupky. Můžete ji vařit i péct – vynikající chuť má třeba pyré z ní nebo kostky v teplém dýňovém salátu. Vyzkoušíte je?

English Pie

Tuto odrůdu znají snad všichni, kdo milují sladké. Je totiž vhodná pro pečení těch nejvoňavějších a nejsladších dýňových dezertů. Jedná se o sladší dýni s výraznou barvou a příjemnou vůní. Ideální společnice, pomocí které připravíte něco na zub a provoníte celý dům.

Tip: Přípravu polévek a dezertů vám usnadní praktický kuchyňský pomocník. Tyčový mixér SilverCrest se třemi nástavci nyní nabízí Lidl za cenu 499 Kč. A pokud chcete výkonnějšího parťáka, doporučujeme tyčový mixér Braun MultiQuick 9 MQ 9147 X, v Datartu se slevou 19 % za 3 499 Kč.

Užitečný pomocník nejen na dýňové pochoutky

Dýňová polévka snadno a rychle

Z jakékoli zmíněné dýně lze připravit tradiční krémovou polévku. Nakrájenou oloupanou dužinu (vyjma Hokkaidó, kterou loupat nemusíte) zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 °C. Jakmile lehce změkne, zalijte ji na plotně vývarem a vařte pár minut. Na závěr polévku rozmixujte, dochuťte octem a zázvorem. Podávat můžete se zakysanou smetanou a krutony.

Dýňové pyré místo bramborové kaše

Máte chuť na zdravou přílohu? Vyzkoušejte dýňové pyré, třeba z Hokkaidó či máslové dýně. Nakrájejte dužinu a vařte ji v osolené vodě do změknutí. Následně sceďte, smíchejte s kouskem másla a smetany a rozmixujte dohladka. A podávejte třeba k masovému ragú, tak, jak to máte rádi.