Nechcete do posilovny? 5 levných pomůcek na cvičení, které vás udrží ve formě i doma

Žena posiluje doma s činkami a fitness kolečkem ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Léto skončilo a pro mnohé to znamená, že už se nemusejí trápit v posilovně nebo polykat dlouhé kilometry na běžeckých tratích. Jenže jaro tady bude už za pár měsíců a všichni budou zase hledat zaručené metody, jak rychle zhubnout do plavek. Získejte proti ostatním náskok a udržte se ve formě i přes zimu. S pomůckami, které stojí méně než měsíční členství v posilovně.

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Posilovací kolečko

Břicho trápí asi nejvíce lidí, kteří chtějí své tělo dostat do formy. Většina klasických cviků na břicho však izolovaně posiluje pouze břišní svaly. Zatímco s posilovacím kolečkem (neboli ab rollerem) posílíte kompletní střed těla.

Sílu a stabilitu, kterou získáte, pak využijete i při procvičování jiných partií. Při správném provedení cviků taktéž zlepšíte držení těla. A v porovnání například s držením tzv. planku vás bude cvičení s kolečkem jistě i víc bavit.

Jednoduše si kleknete na kolena, chytíte kolečko za postranní madla a popojíždíte s ním dopředu a zase zpátky. Vaše kolena přitom zůstávají na místě. Čím dál se dostanete, tím je cvičení náročnější.

Soustřeďte se na kontrolovaný pohyb a držte zpevněný střed těla a hýžďové svaly. Jakmile cítíte, že už neudržíte tělo rovně a prohýbáte se v bedrech, vytlačte se zpět a držte bedra mírně prohnutá směrem nahoru. Najděte si hranici, která je pro vás výzvou, ale stále jste schopni udržet tělo v rovině. Tuto hranici s každým cvičením posouvejte.

Mladá žena posiluje s posilovacím kolečkem Dean Drobot / Shutterstock.com

Odporové gumy

Tato šikovná pomůcka vám nahradí prakticky celou posilovnu, a přitom si ji s sebou vezmete kamkoliv. Guma vám poslouží jako závaží –⁠ například když ji přišlápnete a zvedáte ji rukama směrem ke stropu –⁠ i jako dopomoc ke cvikům, které jinak nedokážete –⁠ poskytne vám podporu třeba při provádění shybu, pokud máte doma hrazdu. Ucítíte se s ní klidně o 20 kilo lehčí, cvičení ale bude stále účinné.

Pro trénink s odporovou gumou existují stovky cviků, kterými si zpestříte své domácí posilování. A procvičíte i svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte!

Žena se protahuje po cvičení pomocí odporové gumy Maridav / Shutterstock.com

Cvičební podložka

Při posilování břicha a středu těla, při strečinku, ale i jakýchkoliv jiných cvicích vleže by vám neměla chybět kvalitní podložka. Sice můžete cvičit na zemi, ovšem z hlediska pocení to není hygienické a na tvrdém povrchu ani příliš pohodlné. A proč si znepříjemňovat cvičení, do kterého se vám už tak většinou spíš nechce.

Nemáte v čem cvičit?

Švihadlo

Ke cvičení a redukci váhy bezpodmínečně patří také takzvané kardio, tedy aerobní aktivita, při které vám vystřelí tepovka pořádně nahoru. Nejčastěji se zařazuje běhání – ale komu by se chtělo z vyhřátého gauče ven do zimy, tmy a často i deště. A v obýváku 5 kilometrů neuběhnete. Nebo možná ano, nicméně se vám bude dost točit hlava.

Nakopněte se před výkonem

Poradíme vám starou dobrou klasiku, která se vrací do módy a v zimě vám běhání nahradí –⁠ nemluvíme o ničem jiném než o švihadle. Stačí deset minut denně a vaše fyzická kondice na tom bude velmi slušně a kila půjdou dolů. Desetiminutové skákání přes švihadlo je totiž stejně efektivní jako 30 minut běhání. A podle intenzity můžete spálit až 1 000 kalorií za hodinu.

Sportovně oblečená žena držící švihadlo SeventyFour / Shutterstock.com

Masážní válec

Kdy jste naposledy udělali něco pro své tělo při válení? S takzvaným foam rollerem můžete. Po cvičení je důležité se pořádně protáhnout a uvolnit svaly. Skvěle vám při tom pomůže právě tento váleček, který dokáže částečně nahradit profesionálního maséra. Umístíte ho pod svaly, které potřebujete rozmasírovat a… válíte se!

Sem a tam přejíždíte po válečku, který umístíte pod svá záda, stehna nebo jinou svalovou partii a užíváte si pocity jako při masáži. Vaše svaly se přitom krásně uvolní a prokrví.

Nezapomeňte na vhodnou výživu

Platí, že všechny pomůcky, o kterých jste si právě přečetli, koupíte za pár stokorun. A když budete sledovat akční letáky sportovních obchodů, pravděpodobně najdete i lepší ceny. Nečekejte na novoroční předsevzetí – najděte si nejlepší nabídku ve svém okolí a začnete už dnes!