Vaření v karanténě: Co připravit z trvanlivých potravin, které máte doma

Vaření v karanténě: Recepty ze surovin, co máte doma Canva

Nakoupili jste velké množstvím trvanlivých potravin a už nevíte, co z nich vařit, abyste nemuseli dvakrát jíst to samé? Máme pro vás tipy, co uvařit z těstovin, rýže, brambor i luštěnin v době karantény, abyste nemuseli do obchodu.

Přečtěte si také

Na co si dát při nákupu vánočního stromku pozor
Na co si dát při nákupu vánočního stromku pozor

Jestli vám už dochází inspirace, co připravit z trvanlivých potravin, máme pro vás hned několik nápadů, čím ozvláštníte jídelníček v době karantény. 

Těstoviny

Zásoby těstovin si udělala většina z nás. Jedná se o potravinu, která se hodí pro přípravu teplého oběda nebo lehké večeře v podobě studeného těstovinového salátu. Skvěle se využijí jako příloha, ale můžete je i zapéct s uzeninou a vejcem rozšlehaným ve smetaně. 

  • příloha k masu 
  • zapečené šunkofleky
  • studený těstovinový salát se zeleninou 
Těstoviny jsou sázka na jistotu – jen tak se nezkazí a receptů z nich je opravdu spousta Canva

Rýže

Rýži má doma každý z nás. Skvěle se hodí jako příloha k omáčkám. Vděčné je i rizoto, do kterého můžete spotřebovat v podstatě jakoukoli zeleninu a maso, co doma najdete. Nebo si zavzpomínejte na školní léta, zamíchejte do rýže sklenici kompotu a pusťte se do sladkého nákypu!

  • příloha k omáčkám
  • rizoto
  • sladký rýžový nákyp

Zásoby rýže se hodí mít vždy po ruce

Hrách, fazole a cizrna

Použít můžete sušené luštěniny, ale i ty v nálevu, které najdete doma v plechovce. Víc času teď má však asi každý z nás, a proto se využití sušených surovin vůbec nebojte. Stačí je den předem namočit a poté uvařit doměkka, třeba v tlakovém hrnci, kde vám to nezabere více než hodinu.

  • kaše s chlebem a uzeninou
  • polévka
  • dip k zelenině nebo chipsům

Kuskus a kroupy

Stačí uvařit kuskus nebo kroupy podle návodu, hodit k nim hrst vařených hub a dochutit kořením, a máte rychlou večeři na stole. Kroupy se skvěle hodí i do bramborové kaše.

  • rizoto, respektive krupoto s houbami
  • studené saláty
  • příloha k masům
  • do polévek
Hranolky, kaše či bramboráky. Brambory kuchyním nepochybně vládnou, a to nejen v podobě příloh Pixabay / Pexels

Brambory

Asi nejvděčnější zeleninou, kterou doma najde snad každý, jsou brambory. Pokud jejich zásobu máte doma, hlady neumřete, a ještě si pochutnáte denně na jiných jídlech.

Tip: Inspirujte se i naším receptem na poctivé bramboráky, které vám budou mizet pod rukama.

Uvaříte z nich:

A překvapivě dobře fungují také v dezertech!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz