Začínáte každou návštěvu čínského bistra miskou jejich tradiční, kyselo-pálivé, hutné polévky? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Tuto polévku se specifickou chutí a konzistencí si můžete snadno připravit i doma. Podrobný recept i tipy na nákup autentických asijských surovin najdete v našem článku.
Čínská neboli pekingská polévka má velmi hustou (až želatinovou) konzistenci, bohaté složení a výraznou pálivo-kyselou chuť. Nejčastěji obsahuje asijské houby, tofu, vajíčko a maso.
Pokud chcete, aby měla vaše polévka co nejvěrnější chuť, doporučujeme poohlédnout se v obchodech po autentických asijských surovinách. Do této polévky z nich budete potřebovat zejména rýžový (nebo třtinový) ocet, houby Jidášovo ucho (mohou být i sušené, 100 g balení běžně stojí kolem 60 Kč), tmavou sójovou omáčku a podle chuti i naložené bambusové výhonky nebo sójové klíčky.
Tyto ingredience seženete ve speciálních internetových obchodech s asijskými potravinami, v online supermarketech Rohlík nebo Košík a běžně je mají v nabídce také hypermarkety jako Globus, Albert nebo Tesco. Narazit na ně ale můžete i během pravidelných tematických asijských týdnů v Lidlu nebo Kauflandu, kdy se většinou dají sehnat za výhodnější ceny.
Kupte se slevou Sójová omáčka Kikkoman.
Na kuřecí vývar budete potřebovat:
Na polévku budete potřebovat:
Postup:
Nejprve si připravte vývar – všechny ingredience zalijte 2 litry vody a nechte pomalu vařit 1,5 až 2 hodiny. Hotový vývar sceďte a z kostí oberte maso, které si dejte stranou. Mezitím nechte 20 až 30 minut namáčet sušené houby v horké vodě.
Do čistého vývaru dejte mrkev, sójovou omáčku, cukr a několik minut povařte. Solamyl rozmíchejte v troše vody a přidejte do polévky. Chvíli míchejte a poté přilijte ocet, přidejte na kostičky či plátky nakrájené tofu a houby, osolte a opepřete a nechte cca 5 minut společně povařit.
Podle chuti můžete přidat více octa, cukru, chilli nebo sójové omáčky, případně solamylu pro hustší konzistenci. Do hotové polévky přidejte jedno rozšlehané vejce a obrané kuřecí maso a ještě chvíli povařte. Můžete doplnit i nakládané plátky bambusu nebo sójové klíčky.
Podávejte posypané petrželí, čerstvým koriandrem nebo zelenou cibulkou. Dobrou chuť!