Recept na pálivo-kyselou pekingskou polévku jako z těch nejlepších čínských bister

Milujete pálivo-kyselou pekingskou polévku z čínských bister? Uvařte si ji doma podle našeho receptu Monika Schröder / Pixabay

Začínáte každou návštěvu čínského bistra miskou jejich tradiční, kyselo-pálivé, hutné polévky? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Tuto polévku se specifickou chutí a konzistencí si můžete snadno připravit i doma. Podrobný recept i tipy na nákup autentických asijských surovin najdete v našem článku.

Přečtěte si také

V e-shopech nakupujte před víkendem, mívají lepší ceny
V e-shopech nakupujte před víkendem, mívají lepší ceny

Hustá polévka plná chutí

Čínská neboli pekingská polévka má velmi hustou (až želatinovou) konzistenci, bohaté složení a výraznou pálivo-kyselou chuť. Nejčastěji obsahuje asijské houby, tofu, vajíčko a maso.

Pokud chcete, aby měla vaše polévka co nejvěrnější chuť, doporučujeme poohlédnout se v obchodech po autentických asijských surovinách. Do této polévky z nich budete potřebovat zejména rýžový (nebo třtinový) ocet, houby Jidášovo ucho (mohou být i sušené, 100 g balení běžně stojí kolem 60 Kč), tmavou sójovou omáčku a podle chuti i naložené bambusové výhonky nebo sójové klíčky.

Křupavé houby Jidášovo ucho seženete v obchodech s asijskými potravinami, i v mnoha hypermarketech Canva

Kde sehnat asijské potraviny?

Tyto ingredience seženete ve speciálních internetových obchodech s asijskými potravinami, v online supermarketech Rohlík nebo Košík a běžně je mají v nabídce také hypermarkety jako Globus, Albert nebo Tesco. Narazit na ně ale můžete i během pravidelných tematických asijských týdnů v Lidlu nebo Kauflandu, kdy se většinou dají sehnat za výhodnější ceny.

Pravou chuť Asie dodá poctivá sójovka v akci

Recept na pálivo-kyselou pekingskou polévku

Na kuřecí vývar budete potřebovat:

  • 1 kg kuřecích kostí
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 6 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 čerstvou chilli papričku
  • hrst nasekaného libečku
  • 2 lžičky soli

Na polévku budete potřebovat:

  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru (může být i bílý krystalový)
  • 3 lžíce rýžového octa (nebo jiného jemnějšího, s aciditou cca 5 % – např. třtinového, vinného)
  • 2–3 lžíce solamylu
  • 1 střední mrkev nakrájenou na tenké nudličky
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 vejce
  • sušené houby Jidášovo ucho (případně jiné asijské houby jako shiitake apod.)
  • sůl a pepř
Kyselo-pálivá polévka má hustou konzistenci a typicky obsahuje uzené tofu, vejce, kuřecí maso a asijské houby Joachim Lehmann / Flickr

Postup:

Nejprve si připravte vývar – všechny ingredience zalijte 2 litry vody a nechte pomalu vařit 1,5 až 2 hodiny. Hotový vývar sceďte a z kostí oberte maso, které si dejte stranou. Mezitím nechte 20 až 30 minut namáčet sušené houby v horké vodě.

Do čistého vývaru dejte mrkev, sójovou omáčku, cukr a několik minut povařte. Solamyl rozmíchejte v troše vody a přidejte do polévky. Chvíli míchejte a poté přilijte ocet, přidejte na kostičky či plátky nakrájené tofu a houby, osolte a opepřete a nechte cca 5 minut společně povařit.

Podle chuti můžete přidat více octa, cukru, chilli nebo sójové omáčky, případně solamylu pro hustší konzistenci. Do hotové polévky přidejte jedno rozšlehané vejce a obrané kuřecí maso a ještě chvíli povařte. Můžete doplnit i nakládané plátky bambusu nebo sójové klíčky.

Podávejte posypané petrželí, čerstvým koriandrem nebo zelenou cibulkou. Dobrou chuť!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz