Jak se správně rozmrazuje maso? Sepsali jsme chyby, které dělá většina z nás a riskuje tak zdraví

Mrazák se zmrzlým masem a brokolicí Canva

Rozmrazovat maso můžete několika způsoby, všechny ovšem mají svá pravidla. Velice snadno se totiž můžete dopustit obvyklých chyb, které mohou nejen ovlivnit chuť masa, ale také jeho čerstvost a nezávadnost. Máme pro vás pár tipů, jak ho správně ukládat do mrazáku, a následně i rozmrazovat tak, abyste vždy měli jen to nejčerstvější a nejchutnější jídlo. A vysvětlíme i, proč je dobré si pořídit vakuovačku potravin.

Přečtěte si také

Kombucha: Co je to za nápoj a jak ho připravit krok za krokem?
Kombucha: Co je to za nápoj a jak ho připravit krok za krokem?

Nejrychleji maso rozmrazí (avšak také uvaří) mikrovlnka

Mikrovlnka je určitě nejrychlejším způsobem, jak maso rozmrazit. Většina přístrojů disponuje speciálním programem na rozmrazování, jehož délku a intenzitu lze přizpůsobit zadané váze. Rozhodně se ovšem nejedná o způsob nejlepší.

Maso je potřeba alespoň párkrát během procesu obracet. I tak se ale často stane, že se jeho kraje začnou vařit a výsledný pokrm není tak dobrý. Pokud tedy máte více času, doporučujeme zvolit rozmrazování ve studené vodě, nebo v ledničce.

Nejšetrněji a nejvhodněji rozmrazíte maso ve studené vodě

Při této tradiční metodě se nechává maso dobře zabalené v obalu (v sáčku nebo vakuové folii) rozmrazovat v nádobě se studenou vodou. Ta vede teplo lépe než vzduch a během rozmrazování zachovává co nejvíce kvalit suroviny. Pro představu, půl kila masa rozmrzne ve studené vodě za 1 hodinu, při pokojové teplotě na lince za cca 3 hodiny.

Mrazák plný zabaleného masa a uzenin Kitchen Pursuit / Flickr

Sáček s masem by měl být ve vodě, kterou je potřeba každých 30 minut měnit, zcela ponořen. Důležité je, aby byla opravdu studená – mnoho lidí totiž ve snaze rozmrazování urychlit dává maso do teplé nebo horké vody. To je ale chyba, neboť teplá voda pouze urychlí a podpoří růst nejrůznějších bakterií a maso zbytečně na povrchu spaří.

Jak dlouho vám bude rozmrazování ve studené vodě trvat?

  • 0,5 kg drůbežího masa nebo masa nakrájeného na menší kousky: cca 1 hodinu
  • 1,5–2 kg balíček masa: cca 2 až 3 hodiny
  • větší kusy (např. krocan): cca 1 hodina na každých 0,5 kg

Máte v mrazáku dostatek zásob?

Ideální je nechat maso v lednici přes noc

Pokud s přípravou masa počítáte dostatečně předem, je nejdoporučovanějším způsobem nechat ho rozmrazit v chladničce. Půl kila masa bude trvat asi 5 hodin – plátky nebo kousky budou samozřejmě rozmrzat rychleji.

I zde nicméně platí, že takto rozmrazené maso je nutné důkladně tepelně upravit. Jakmile totiž teplota zmrzlé potraviny stoupne nad 4 °C, zamrazené bakterie se mohou začít zase množit.

Vakuování uzeniny ve vakuovačce potravin Catler

Pozor si dávejte i na chyby během zamrazování a skladování

Důkladně zabalené drůbeží maso mějte v mrazáku při teplotě -18 °C nejvýše 10 měsíců, steaky 6 měsíců, libové maso až 8 měsíců (vakuované ovšem klidně rok), mleté a tučné 2 měsíce. Čím vyšší teplotu v mrazničce máte, tím více se uvedená doba zkracuje. Stejně tak, pokud k zabalení použijete obyčejný mikrotenový sáček a v balíčku ponecháte větší množství vzduchu.

Proč si pořídit vakuovačku potravin

Pokud chcete mít jistotu, že maso bude co nejvíce čerstvé a chutné a v mrazáku vydrží o několik měsíců déle, vsaďte na vakuovou svářečku fólií. Ušetříte s ní místo v mrazáku i ledničce, podpoříte čistotu a hygienu, a navíc si pokrmy zachovají svoji plnou chuť, živiny a to správné aroma.

  • Vakuovačky seženete i do tisícovky (např. SILVERCREST® SV 125 C3 za 799 Kč nebo SENCOR SVS 0910WH od 999 Kč).
  • Pokud chcete od vakuovačky víc, doporučujeme pořídit si Catler VS 8010. Má instalovanou i kuchyňskou váhu, kterou můžete používat při každém vaření, navíc disponuje velkým LCD displejem a vakuovou pumpou se zátkou pro odsátí vzduchu z lahví. Cena se pohybuje kolem 3 000 Kč.

Vakuovačka za super cenu se bude hodit

Velice běžnou chybou, kterou lidé také dělají, je opakované zamrazení syrového masa. Jakmile ho jednou z mrazáku na delší dobu vyndáte, nikdy byste jej neměli vracet zpátky. Výjimku tvoří případy, kdy z takového masa uvaříte jídlo, a to poté necháte vychladnout a zamrazit. I tak byste ho ale neměli v mrazáku skladovat déle než 2 měsíce.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz