Potraviny z vašeho supermarketu, u kterých výrobci upravili složení a jsou teď zdravější

Zdravý životní styl? Některé značky vám v něm jdou naproti. Víte, které to byly letos? Life Of Pix / Pexels

Jíst zdravěji je jedním z nejčastějších předsevzetí, která si dáváme dnes a denně. Máte pravdu, není to vůbec jednoduché, snadněji se to řekne, než udělá. Nicméně teď to bude zase o něco jednodušší. Na trhu totiž nalezneme opět o něco více zdravějších potravin, které mají méně nezdravých živin a pyšní se titulem „Reformulace roku“.

Přečtěte si také

Pepco plánuje příští rok otevřít další prodejny v Česku, novinkou má být i e-shop
Pepco plánuje příští rok otevřít další prodejny v Česku, novinkou má být i e-shop

Co to ta reformulace vlastně znamená?

Pojem reformulace většině lidí zřejmě příliš neřekne, nicméně je dobré jej znát. V odborném názvosloví znamená tento výraz přeformulování – a v případě potravin jej lze chápat jako právě přeformulování jejich složení.

Širší význam získala reformulace potravin po roce 2016, kdy v rámci Potravinářské komory ČR a České technologické platformy pro potraviny vznikl projekt Platforma pro reformulace.

V rámci této platformy se výrobci snaží zlepšovat výživové složení potravin, které může přispět k celkovému zlepšení zdraví spotřebitelů. A to je rozhodně zapotřebí!

I různé snídaňové směsi jde udělat nezdravě, Emco a Nestlé je ale umí zdravě! Canva

Pro mnoho lidí není vůbec jednoduché jíst zdravě

Velké množství průmyslově zpracovaných potravin totiž obsahuje nadměrné množství tzv. nezdravých živin, jako jsou hydrogenované tuky, cukr, nasycené mastné kyseliny či sůl. V mnoha případech tak konzumace těchto jídel ve vyspělých zemích přesahuje maximální limity doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Samozřejmě, každý má možnost volby a každý může začít jíst zdravěji. Nicméně kdyby to bylo tak jednoduché, nebyl by svět dospělých i dětí obézní, nebylo by tak vysoké číslo případů cukrovky II. typu, vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a mrtvice, některých druhů rakovin a mnohých dalších zdravotních neduhů, které jsou způsobeny jenom z toho, že se člověk nezdravě stravuje.

Zdravá jistota? Ovoce a zelenina!

Na producenty potravin se tlačí, aby vyráběli zdravější potraviny

Výrobci potravin jsou proto dlouhodobě tlačeni k tomu, aby podíl těchto škodlivých živin ve svých výrobcích snižovali. A o tom, že jsou některé potraviny opět zdravější, bychom mohli být informováni častěji, protože zdravější skutečně jsou – jenom o tom výrobci nesmí mluvit.

Ptáte se proč? Uveďme si příklad.

Pokud výrobce například sníží podíl soli o 5 %, nemůže to uvádět jako výhodu na obalech svých výrobků. Je to kvůli legislativě Evropské unie, která povoluje o takových inovacích psát až tehdy, kdy dojde například ke snížení cukru či soli o výraznější podíl – tedy mezi 25 a 30 procenty.

Problém je však v tom, že pokud by výrobci takto výrazně zasáhli do složení výrobku, existuje zde vysoká pravděpodobnost, že spotřebitelé přestanou upravený, byť zdravější, produkt kupovat. Na nové chutě si totiž lidé zvykají postupně.

Lipánek tvarohový od Madety se stal vítězem, snížil totiž svůj obsah o 30 % cukru a na úkor smetany přidal více tvarohu Lipanek.cz

Nejlepším inovativním výrobkem je Lipánek tvarohový

Každý rok tak Potravinářská komora vybírá nejlepší produkty v soutěži „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“, která se letos konala již posedmé.

Jako nejlepší výrobek byl tento rok vyhodnocen Lipánek tvarohový od Madety, který má o 30 % méně cukrů, více tvarohu a méně smetany.

Dalšími oceněnými výrobky, nově nesoucími titul Reformulace roku, byly:

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!