Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zahoďte grilovací tácky i podpalovače! Čeho se při grilování vyvarovat

Zahoďte grilovací tácky i podpalovače! Čeho se při grilování vyvarovat

Poslední dobou se hodně mluví o škodlivosti používání alobalu a hliníkových tácků během grilování. Jak moc je jejich používání nebezpečné? Podívejme se, co se nám podařilo zjistit. 

Přečtěte si také

Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem
Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem

Při grilování je mnohem zdravější potraviny nevystavovat přímému ohni a používat raději vhodné nádoby. Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest ale upozornila na to, že by tyto nádoby neměly být hliníkové, protože se z nich do připravovaných pokrmů uvolňují škodlivé látky. Na tuto skutečnost poukázala i společnost dTest.

Grilovací tácky a nádoby

Grilovací nádoby a tácky mají své nesporné výhody. Díky nim se nám během přípravy jídla na grilu potraviny nepřipálí k roštu a ten pak nemusíme pracně drhnout. Menší kousky z nich nepropadávají roštem do ohně. Navíc nám nádobí brání v usazování škodlivých látek v grilovaných potravinách. Zabrání stékání tuku a šťáv do ohně, při čemž se vytvářejí rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky, lipidy či volné radikály a společně s kouřem se dostávají do opékaného pokrmu. Kůrka grilovaných surovin může nakonec obsahovat vysoké množství škodlivých látek.

Grilování má své zásady

Jak je to s hliníkem

Je známo, že na hliník silně působí zejména kyseliny a sůl. Při opékání marinovaných a solených potravin, či při použití citronové šťávy, nejsou hliníkové nádoby vhodné. Pak se totiž hliník z nádob uvolňuje, dostává se do těla a tam se hromadí, zejména v plicích a v kostech. Ani výzkumníci se dostatečně neshodují v tom, jaké to může mít zdravotní následky. Pokusy na zvířatech poukazují zejména na riziko chorob ledvin, psychických onemocnění a Alzheimerovu chorobu. Hliníkové sloučeniny se používají i jako potravinová aditiva a hliník můžeme přijmout i v některých nezpracovaných potravinách. Jejich příjem tak vyžaduje jistá omezení.

Jaké jsou zásady správného grilování?

  • při opékání používejte nerezové, keramické a smaltované tácky 
  • ideální je grilování na kameni
  • při použití alobalu a hliníkových tácků pokrm před přípravou nesolte a nepoužívejte ani citron či jiné kyselé přípravky k dochucení
  • nekupujte hotová marinovaná masa, nemáte kontrolu nad přísadami
  • marinujte doma s použitím olivového oleje, bylin a čistého koření bez glutamátu a soli
  • solte a ochucujte až hotové pokrmy, sůl vytahuje ze syrového masa šťávu 
  • při grilování potraviny otáčejte, ale nepropichujte
  • dodržujte doporučenou dobu grilování potravin, aby nedocházelo k jejich spálení
  • nepoužívejte tuhé a tekuté podpalovače, které mohou být zdrojem rakovinotvorných organických a škodlivých látek
  • používejte uhlí, brikety nebo dřevo z listnatých stromů, nikdy nepoužívejte jehličnany, které obsahují velké množství pryskyřice