Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jsou brambory s klíčky jedovaté? Pozor si musí dát zejména těhotné ženy

Jsou brambory s klíčky jedovaté? Pozor si musí dát zejména těhotné ženy

Často nám začnou brambory při uskladnění klíčit. Můžeme je konzumovat, nebo raději vyhodit? Podívejme se, zda nám v tomto případě hrozí zdravotní komplikace. 

Přečtěte si také

Připečený pekáč, pánev nebo hrnec? Víme, jak se zbavit špíny domácími metodami!
Připečený pekáč, pánev nebo hrnec? Víme, jak se zbavit špíny domácími metodami!

Brambory obsahují přírodní látky ze skupiny glykoalkaloidů, zejména chaconin a solanin, jako součást obranného mechanismu vůči predátorům. V hlízách jsou v koncentracích 20 až 100 miligramu na 1 kilogram čerstvých brambor. Největší koncentrace solaninu je pod slupkou, v okolí oček, v blízkosti klíčků nebo poškození. Obsah glykoalkaloidů se odvíjí od odrůdy a stanoviště. Jejich vysoký obsah je v nezralých a zelených hlízách.

Jak poznat alkaloidy v bramborách

Při běžné koncentraci spoluvytvářejí glykoalkaloidy typickou chuť a vůni u brambor vařených i jinak upravených. Ve vyšší koncentraci způsobují hořkou chuť a svíravý palčivý pocit. Nepříjemnou chuť pokrmu s vysokým obsahem alkaloidů může přebít koření a výrazné přísady.

Jaké mohou mít alkaloidy účinky na naše zdraví

Toxicita glykoalkaloidů z brambor ovlivňuje nervovou soustavu a blokuje důležitý enzym acetylcholinesterázu. Narušuje se funkce buněčných membrán, negativně to ovlivňuje činnost trávicího ústrojí a metabolismu. Otrava se projevuje zvracením, průjmem, bolestmi břicha, horečkou, zrychlením pulsu a dechu, snížením krevního tlaku, poruchami vidění, neklidem, blouzněním nebo halucinacemi. Glykoalkaloidy se hromadí v orgánech, hlavně v játrech, ledvinách a plicích, mohou se uvolňovat při zátěži organismu, jako je těhotenství, hladovění a nemoc.

Jak je velké riziko akutní otravy

Člověk je vůči účinkům glykoalkaloidů citlivější než zvířata, ale toxická dávka by byla až po konzumaci 2 kilogramů nevhodných brambor. Bezpečná hladina glykoalkaloidů v potravě ale nebyla stanovena. Opatrnost je skutečně namístě zejména v počátcích těhotenství.

Jak ovlivnit množství alkaloidů

Množství glykoalkaloidů snížíme loupáním a zpracováním brambor. Látky odolávají mražení i sušení a jsou termostabilní. Nerozkládají se při smažení, pečení ani ohřevu v mikrovlnce. K degradaci dochází až při teplotách 230 až 280 °C, které vedou ke vzniku karcinogenního akrylamidu. Množství látek se zvyšuje při mechanickém poškození, loupání a krájení, vyluhují se i do vody při oplachování. Vaření loupaných brambor sníží obsah glykoalkaloidů o více než 50 % než mají syrové brambory se slupkou.

Úprava brambor

Co dělat s naklíčenými bramborami

Naklíčené brambory lze použít, pokud nemají změněnou chuť, oloupeme je a klíčky odstraníme. Po oloupání a nakrájení ihned brambory uvařte ve vodě nebo jinak upravte, ať snížíte obsah glykoalkaloidů. Brambory skladujte v chladu a ve tmě. Nekonzumujte mechanicky poškozené hlízy, nezralé, zelené a nazelenalé hlízy, ani hořké a pálivé brambory.

Proč jsou brambory zdravé

Brambory obsahují celou řadu stopových prvků, jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, fluor, sodík, chrom, zinek, vápník či železo. Brambory jsou bohaté na vitamín C, nejvíce ty čerstvě vykopané. Vitamín se zachovává pečením, ale i smažením, jenže při smažení se zvyšuje energetická hodnota. Při vaření se vitamin C ztrácí a nejméně ho obsahují šťouchané brambory. Vařené neobsahují téměř žádný tuk a porce má asi 130 kalorií. Vyšší množství brambor může překyselovat organismus.

Jak skladovat brambory

Nenechávejte tu brambory v pytlích a vysokých vrstvách. V bedýnkách mohou být ve vrstvách maximálně 80 centimetrů. Proti klíčení vložte na vzdálenost dlaně pod brambory dřevěné uhlí. Ve sklepě by teplota neměla klesnout pod 4 °C, jinak sládnou. Pokud nemáte sklep, zvolte variantu průběžného nakupování a skladujte je na chladném místě a ve tmě. Nedávejte je do lednice.

Jak je to s cenou ?

Cena konzumních raných brambor se v tomto období běžně pohybuje kolem 31 Kč za kilogram, v akcích se dá balení kilových brambor sehnat - jako například dnes v BILLA za 24, 90 Kč