Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Vyrobte si domácí těstoviny. Je libo modré nebo zelené?

Vyrobte si domácí těstoviny. Je libo modré nebo zelené?

Čerstvé těstoviny mají v kuchyni dlouholetou tradici. Lze je vytvořit ručně s pomocí válečku, nebo použít spoustu šikovných kuchyňských pomocníků od těch s kličku, až po elektriku. Poradíme jak na přípravu domácích těstovin a přidáme i triky na přírodní barviva, kterými jídlo oživíte! 

Přečtěte si také

Sezóna vlašských ořechů je tady! Jak je správně skladovat
Sezóna vlašských ořechů je tady! Jak je správně skladovat

Nejoblíbenější druhy čerstvých italských těstovin

  • Tagliatelle jsou širší placaté nudle asi 6 až 7 mm. Název pochází od slova „tagliare“ neboli krájet. Oblíbené jsou s masovým ragú či po boloňsku.
  • Fettuccine jsou podobné tagliatelle, jen o něco menší. Jejich ideální šířka se udává 3 až 5 mm.
  • Tagliolini jsou tenčí - asi 2 až 3 mm.
  • Pappardelle jsou těstoviny přesahující šířku 1 cm.
  • Se strojkem na těstoviny vytvoříte i lasagne vhodné do zapečených italských pokrmů. Můžeme je připravit s ragú, bešamelem, salsicciou, bílým lanýžem i zeleninové, třeba se špenátem.
  • Plněné těstoviny ravioli uděláme z obdélníkového těsta na lasagne, které vykrájíme do čtverců. Můžete je udělat třeba s ricottou a špenátem, náplň může být i masová.

Barevné těstoviny si můžete velmi snadno vyrobit pomocí některých přírodních barviv. Při vaření, přidejte do vroucí vody některou z těchto ingrediencí a budete překvapeni co se stane! 

  1. Červená řepa, červené zelí – přidejte k těstovinám několik lžic naložené červené řepy nebo červeného zelí a získáte červeno-růžovou barvu.
  2. Špenát, špenátový protlak – stačí během vaření přidat trochu špenátového protlaku a výsledkem budou těstoviny barevné jako jarní tráva právě teď venku. 
  3. Kurkuma, kari, paprika, chilli, skořice – každé z těchto koření obarví rýžové těstoviny trochu jinak. Pochopitelně podle barvy koření získáte i výslednou barvu těstovin, záleží jen na přidaném množství. Pro 2 porce stačí 1 lžička zmíněného koření.
  4. Borůvky, maliny, jahody – přidání hrsti rozmačkaných borůvek vám zajistí asi tu nejkouzelnější barvu jídla vůbec. Podle délky vaření a množství získáte od modré přes fialovou až po červenou. Rozmačkané maliny nebo jahody zase předají těstovinám svou růžovou barvu. Doporučujeme do sladkých jídel z těstovin, po kterých se budou nejen děti ještě dlouho olizovat.

Jak připravit domácí těstoviny

Ideální na zpracování těsta je dřevěný vál, na který nasypte mouku, uprostřed vytvoříte tzv. „vulcano“ neboli důlek, který Italům připomíná sopku proto ten "vulkán". Pak přidejte vejce, obecně platí, že na 100 g mouky přijde jedno vejce a mouku postupně vmíchejte prsty. Přidejte i špetku soli. Těsto se zpracovává několik minut do koule tak, aby získalo elastičnost. Nechá se 30 minut odpočinout zabalené do mokré utěrky či potravinářské folie.

Točit kličkou, nebo zapnout do elektriky? 

Ruční strojky na výrobu těstovin se moc od sebe neliší, pořídit se dají už od 500 Kč. 

Mnohem pohodlnější a rychlejší způsob je příprava těsta v kuchyňském robotu. Ten nepomůže pouze s přípravou těsta jako takového, ale spotřebič využijete i při válení a tvarování těstovin. Mezi oblíbené kuchyňské roboty patří značka Kenwood (Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S stojí 19 990 Kč), ke kterému se dají dokoupit nástavce na klasické i protlačované těstoviny. Pokud se vám nechce investovat tolik peněz najednou, za mnohem menší peníze můžete pořídit Catler KM 8012 (12 990 Kč), který má celokovové tělo a součástí balení tohoto krasavce jsou i nástavce na těstoviny, mlýnek na maso a kráječ se struhadly. Pokud v kuchyni máte rádi nejen barevné jídlo, ale i pomocníky, mrkněte do letáků na kuchyňské roboty Kitchenaid, nebo Sencor - ty se vyrábí v pastelových barvách a mohou tak být skvělým doplňkem i šéfkuchařem najednou.

Rozhodně se vyplatí sledovat akční letáky prodejců elektra na stránkách Kupi.cz, kde najdete všechny aktuální slevy na jednom místě a můžete tak při koupi tohoto parťáka do kuchyně ušetřit spoustu peněz.

Jak skladovat čerstvé těstoviny

Čerstvé těstoviny se konzumují okamžitě, ale dají se i zamrazit. Italové je doporučují nejdříve trochu po malých porcích dát do mrazničky, pak až vložit do pytlíku a znovu do mrazáku. Hotové rozválené těsto ale vždy zpracujte do vámi požadovaného tvaru těstovin ihned, v lednici by ztvrdlo a už by se dobře nedalo projet strojkem, nebo nakrájet.

Strojek na těstoviny

Barevné italské těstoviny

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 dl vlažné vody
  • špetka soli
  • hladká mouka na pomoučení válu

Suroviny na obarvení těstovin - najdete na začátku článku... 

Mouku nasypeme na vál a promícháme ji se špetkou soli, do mouky uděláme důlek, opatrně nalijeme rozšlehaná vejce s vlažnou vodou. Hmotu důkladně hněteme rukama, až vypracujeme hladké těsto.

Při tvorbě barevných těstovin do těsta zapracujeme některé z výše uvedených surovin, záleží jaké barvy chceme dosáhnout. 

Těsto rozválíme, nakrájíme na tenké a dlouhé proužky, nebo použijeme strojek na těstoviny. Proschlé těstoviny vložíme do osolené vody, vaříme doměkka 15 minut, aby byly "al dente", tedy tvrdší na skus a scedíme.

Víte, že:

Termínem "al dente" může také popisovat zeleninu, která je uvařena do poloměkka: při skousnutí jemně křupne, ale už prošla varem.