Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Rychlé, chutné a dietní jídlo za 20 minut? Vyzkoušejte recept s bulgurem

Rychlé, chutné a dietní jídlo za 20 minut? Vyzkoušejte recept s bulgurem

Chcete jíst zdravě, ale stále se vám to nějak nedaří? Nemáte čas připravovat zdravá a dietní jídla, ale přesto byste chtěli nějaké to kilo do léta shodit? Tak to nedělejte složitě, když to jde jednoduše a inspirujte se třeba tímto jídlem, které budete mít hotové do 20 minut! 

Přečtěte si také

Pozor na akrylamid v potravinách! Jíme ho my i děti
Pozor na akrylamid v potravinách! Jíme ho my i děti

Ideální příprava na plavkovou sezónu

Dobře, řekněme si to narovinu. Léto se blíží a bude tady možná dříve, než bychom byli vůbec čekali. Co takhle připravit si super rychlý, super výborný a zároveň lehký oběd?

Je to pokrm, který je bohatý na bílkoviny a obsahuje také komplexní sacharidy, aby nám to v práci dobře myslelo. Samé klady, žádná negativa. Jasně, pojďme do toho!

Největší výhodou tohoto oběda je jeho kalorická hodnota. Toto jídlo má totiž jen něco málo nad 500 kcal. Takže příjemným vedlejším efektem potom možná bude nějaké to kilo dolů, pokud tedy tento oběd nezakousnete Tatrankou, co máte natajňačku schovanou v šuplíku.

Ideální poměr makroživin (bíklovin, sacharidů a tuků)

Co budeme potřebovat?

  • 100 g kuřecích prsou
  • 70 g bulguru
  • 70 g ledového salátu
  • 136 g rajčete
  • 96 g červené papriky
  • 34 g ředkviček
  • 5 g olej řepkový
  • Voda
  • Koření

Toto jsou základní suroviny. Pokud vás zarazila u jednotlivých surovin gramáž, jako je 96 gramů červené papriky nebo třeba 34 gramů ředkviček, neděste se. Mám ve zvyku si všechno vážit, a právě 136 gramů vážilo jedno rajče, 34 gramů jedna ředkvička apod.

Zelenina má velmi nízkou kalorickou hodnotu a nějak zvlášť se jí nemusíte bát. Co je pro nás však ve složení tohoto pokrmu důležité, jsou kuřecí prsa a bulgur. Tyto dvě potraviny mají vyšší kalorickou hodnotu, ale zároveň nás příjemně zasytí.

Aby se vám v hubnutí dařilo, potřebujete mít ve stravě nejen kalorický deficit, ale také dostatek bílkovin. Právě těch 100 gramů kuřecích prsou obsahuje krásných cca 23 gramů bílkovin a minimum tuků. Ale to, kolik tuku výsledný pokrm bude nakonec mít, záleží především na tom, kolik tuku přidáte do pánve. 

Jakou pánev použít?

Při vaření se snažím používat co možná nejméně tuku, proto je wok pánev při zdravém vaření skvělým parťákem. Čím déle totiž wok (platí pro ocelový a litinový) používáte, tím méně tuku k přípravě jídla potřebujete.

I tuky jsou však zapotřebí, jsou totiž důležité pro vstřebání vitamínů rozpustných v tucích.

Pokud máte tedy doma wok pánev, je to skvělé a rozhodně ji pro toto jídlo využijte a využívejte ji co možná nejčastěji, ať jsou její vlastnosti při vaření lepší a lepší.

Jestliže však wok pánev nemáte, tak to pochopitelně nevadí, i na nepřilnavých pánvích se dá vařit s minimem tuku. Jejich nevýhodou však je, že je nemůžete kvůli nepřilnavé vrstvě rozpálit na tolik stupňů jako wok z oceli nebo litiny.

Na litinové a ocelové pánvi se dá vařit s minimem tuků

A právě, když wok rozpálíte naplno, maso se díky tak vysoké teplotě okamžitě zatáhne a nepustí šťávu. Takové maso budete mít krásně šťavnaté a ne vysušené jako podrážku.

Vážení surovin

Co se vážení surovin týče, vždy je vážíme v jejich syrovém stavu. Takže pokud je zde psáno 100 gamů kuřecích prsou, je tím myšleno 100 gramů syrových kuřecích prsou a totéž platí u bulguru, tedy 70 gramů bulguru v sušeném stavu.

Všeho si můžete dát samozřejmě více, něčeho méně a něco úplně vynechat, fantazii se meze nekladou a tento salát slouží jen jako inspirace. S každou další surovinou pochopitelně kalorická hodnota pokrmu ale vzroste. 

A jde se vařit!

Jako první si připravte kuřecí maso a ochuťte jej oblíbeným kořením (já jsem použila bylinkovou sůl a pepř) a opečte v rozpáleném woku.

Kuřecí masíčko se díky vysoké teplotě okamžitě zatáhne a nepustí šťávu, takže maso bude výborné. 

Vidíte, jak se z woku kouří?

TIP NA DOCHUCENÍ

Pokud vás nudí vaše "ochucovací klasika" typu sůl, pepř, česnek, porozhlédněte se v obchodě po marinádách od Progastu. Prodávají se v praktických tubách, které snadno uzavřete a tak můžete marinády používat klidně po troškách. Jídlu dodají šmrnc, ať už chutí anebo barvou. Úžasná je například marináda Medová pikant, která navnadí svou medovou vůní, jemňoučkou sladkostí  a podtrhne jemně pikantními chilli papričkami. Marinády seženete v obchodech 30 Kč a pokud jsou v akci, tak dokonce i levněji.

Maso máme opraženo...

Jakmile si maso na woku opražíte, sundejte pánev z hořáku a přidejte k masu bulgur. Pánev nechte trochu vychládnout a až poté nalijte horkou vodu k masu a bulguru. Kolik? Asi tolik, kolik je na obrázku. 

Bulgur s kuřecím masem povaříme na mírném ohni

Přiléváme vodu...

Vody však nalévejte raději méně než více a pánev po očku sledujte a případně vodu dolijte.

Oheň na sporáku stáhněte na minimum, už není potřeba nic silně opékat. Teď už budeme jenom čekat, až bulgur změkne a natáhne do sebe okolní chutě. 

BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ

Dávejte si velký pozor, když budete lít vodu do pánve. Pokud používáte wok, je pánev opravdu hodně rozpálená a voda na vás může vyprsknout. Tak pokud nejste přeborníky v úhybných manévrech, chvíli počkejte a bulgur s masem na pánvi promíchávejte, bulgur se trošku opraží, i když zespod nebude sálat oheň. 

Bulgur s masem dochutíme

Nyní můžete přidat buď své oblíbené koření typu vegety anebo bujón (opět se drobet zvýší kalorická hodnota). Bulgur všemi chutěmi v pánvi nasákne a velmi brzy bude hotový.

Připravíme si zeleninu

Zatímco se bude bulgur vařit, nakrájejte si zeleninu podle svých vlastních chutí a poměrů.

Zakrátko bude bulgur tak akorát. Jakmile budete mít všechnu zeleninu připravenou, nechte chvilku směs vychládnout a poté ji smíchejte se zeleninou.

Bulgur s kuřecím masem může být teplý, ale rozhodně ne horký. Ledový salát by změkl a už by nebyl svěží a křupkavý.

A dozdobíme

Nyní můžete pokrm libovolně dozdobit třeba lístečky čerstvé bazalky anebo lístky baby špenátu. Perfektně by se sem hodily i hoblinky parmazánu, ale kalorie by opět o něco málo poskočily.

A to je všechno.

Skvělé na tomto jídle je to, že nepotřebujete žádnou zálivku, tudíž žádné kalorie navíc. Pokud nějaká voda v bulguru zbude, není to vůbec na škodu. Příjemně totiž salát ochutí. Salát tak nebude nudný, ba naopak všechny chutě budou do sebe harmonicky zapadat.

Výsledek? Lehký, zdravý a chutný oběd

Není to krása?

Dobrou chuť. 😊