Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Hummus není žádný humus! Krok za krokem, jak tuto zdravou pochoutku připravit

Hummus není žádný humus! Krok za krokem, jak tuto zdravou pochoutku připravit

Hummus je úžasný a nenáročný pokrm, který si vás dozajista získá. Koupit se dá i v ochodě, ale ten váš, ten bude milionkrát lepší! A hotový jej budete mít během pár chvil. Jak tedy na něj?

Přečtěte si také

Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté
Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté

Význam slova hummus

Pokud mluvíme o jídle, nikdy bychom jej neměli označovat hanlivým slovem humus, ani kdyby si to ve skutečnosti po právu zasloužil. Ale pokud řekneme hummus se dvěma „m“, získává toto slovo zcela jiný význam. A co to slovo vlastně znamená? Jednoduše, CIZRNA.

Cizrna nebo také hrách římský

Hummus jako důvod války

Hummus je totiž výborná kašovitá pomazánka, která se připravuje z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, citronové šťávy, česneku a soli. A jeho příběh? Ten je zapsán hluboko v historii levantské oblasti (oblast Východního Středomoří). Dodnes se vedou mezi těmito zeměmi spory o to, čí pokrm  to vlastně původem je.

Nejvyhrocenější spory o hummus bují mezi Libanonem a Izraelem. Tato přetahovaná mezi Izraelci a Libanonci došla až tak daleko, že se pro ni vžilo označení „Válka o hummus“. Velké pře o cizrnovou pomazánku začaly už v roce 2008, kdy si Libanonci chtěli u EU vyjednat pro hummus chráněné označení coby tradiční libanonské speciality. Jenomže narazili na silný odpor Izraelců. A jak se v této válce válčí? No jak jinak než cizrnou.

Libanonci se v roce 2009 rozhodli alespoň zapsat svým hummusem do Knihy Guinessových rekordů a uvařili obrovskou dávku kaše vážící okolo 2,000 kg. A Izraelci? Ti na to odpověděli várkou 4,000 kg. Libanonci na sebe opět nenechali dlouho čekat a připravili rovnou 10,452 kg cizrnové kaše a od roku 2010 si tento rekord drží. Kdyby každá válka byla taková jako ta o tuto potravinu, svět by byl hned krásnějším místem, nemyslíte?

Pár tipů na začátek

Než však s přípravou hummusu začneme, řekněme si pár užitečných tipů.

Tahini

Na hummusu není vůbec nic složitého, jedinou záludností je možná sezamová pasta tahini, kterou seženete buď v obchodech se zdravou výživou, ve větších supermarketech anebo v Lidlu v rámci tematické akce pochoutek z Orientu.

Jakou cizrnu na hummus použít?

Co se cizrny týče, použít můžete buď sušenou anebo v konzervě. Velkou nevýhodou sušené cizrny je fakt, že ji musíte den dopředu namočit do vody, aby změkla. Na druhou stranu jí však do karet hraje její cena, je totiž levná.

A právě naopak, cizrna v konzervě má výhodu v tom, že z ní hummus můžete připravit okamžitě, ale je o drobet dražší. Celkově je však cizrna velmi levnou komoditou, takže vás ani ta v plechovce finančně nezruinuje.

Konzervovaná vs. sušená cizrna

A ptáte se, která že je lepší? Řekla bych, že je to tak nastejno, výsledek je dobrý z obou, ale ta z plechovky má oproti sušené jednu super praktickou výhodu – nemusíte ji loupat, oloupaná totiž už je. 

Ani tu sušenou cizrnu samozřejmě loupat nemusíte, pokud vám nevadí, že hummus nebude tak hedvábně hladký, na druhou stranu bude ale obsahovat hodně vlákniny.

Někteří lidé by však ze zdravotních důvodů měli volit raději loupanou variantu, například ti s Crohnovou nemocí. 

TIP

Pokud přidáte do vody, ve které budete cizrnu namáčet kypřící prášek, bude se pak lépe loupat, rychleji se uvaří a bude pěkně měkká. Díky kypřícímu prášku se většina cizrny sama oloupe, a pokud přeci jen ne, stačí ji jemně promnout mezi prsty.

Do hummusu patří ledová voda

Do hummusu je potřeba nalít opravdu ledovou vodu, která učiní hummus lehký, krásně nadýchaný a světlounce béžový.

Příprava hummusu krok po kroku

Tento postup je samozřejmě jen orientační. Použít můžete tolik ingrediencí, kolik potřebujete. Stejně tak dochucení je zcela na vás. Svůj hummus si můžete udělat klidně pěkně netradiční a obarvit jej například červenou řepou.

Ingredience

  • 150 g cizrny (v suchém stavu)
  • tahini (dle chuti)
  • česnek (já jsem použila sušený)
  • sůl (dle chuti)
  • voda (dle potřeby)
  • čerstvá citronová šťáva (dle potřeby)
  • kmín římský (dle chuti)
  • olivový olej (na ozdobu)
  • uzená paprika (na ozdobu) 

Namočte si cizrnu

Pokud jste si koupili cizrnu sušenou, nasypte ji do misky s vodou, přidejte kypřící prášek (stačí 1 čajová lžička na 1 litr) a nechte odpočívat do druhého dne. Do druhého dne hezky nabobtná a svůj objem zvětší přibližně trojnásobně.

Koukejte, jak cizrna nabobtnala

Cizrnu poté uvařte buď v obyčejném hrnci anebo v tlakovém hrnci. V klasickém hrnci ji budete vařit přibližně hodinu, zatímco v tlakáči bude pochopitelně mnohem dříve, já jsem ji měla v papiňáku ani ne za půl hodiny. 

Díky kypřícímu prášku se cizrna sama oloupe

Jakmile bude tedy cizrna uvařená a případně oloupaná, vezměte si mixér a luštěninu rozmixujte společně s česnekem, citronovou šťávou, solí a popřípadě i s římským kmínem.

Cizrna, sušený česnek a citronová šťáva

Do cizrnového pyré přidejte potom tahini (já jsem dala tři lžíce) s ledovou vodou a mixujte dál, dokud nezískáte nadýchanou a jemnou texturu. Hummus bude díky ledové vodě během mixování měnit barvu z takové pískově žluté na světlounce béžovou. 

Díky ledové vodě hummus zesvětlá a získá nadýchanou texturu

Tahini i vodu si dávkujte podle svého uvážení. Například, pokud chcete mít dietnější verzi hummusu, nedávejte do něj tolik sezamové pasty, jestliže chcete mít hummus řidší, přidejte více vody.

Hummus si můžete samozřejmě dochutit podle svých chuťových preferencí. Přidejte klidně pepř, olivy, sušená rajčata, kardamom, kopr nebo třeba smaženou cibulku. 

Pomazánku zdobte dle své fantazie, například uzenou červenou paprikou a zakápněte olivovým olejem. Pokud jste hračičky, nezapomeňte si dát stranou pár celých kuliček cizrny a nějak pěkně rafinovaně jimi finální pokrm dozdobte. 

Je to na vás, určitě bude kombinace vašich chutí vynikající! 

Tento hummus je naprosto vynikající!