Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak důležité je znát rodokmen masa, které kupujete?

Jak důležité je znát rodokmen masa, které kupujete?

Díky vyhlášce z roku 2015 musí na každém prodaném kusu masa být uveden jeho tzv. rodokmen, tedy země, odkud maso pochází a kde bylo zvíře poraženo. Jedná se o užitečnou informaci, nebo musíme při nákupu dávat pozor na jiná specifika baleného masa?

Přečtěte si také

10 důvodů, proč si konečně koupit sušičku prádla
10 důvodů, proč si konečně koupit sušičku prádla

Proč bychom měli znát rodokmen výrobků

Rodokmen je malým okénkem, které nám umožňuje nahlédnout do historie masa. Dříve bylo běžné, že se za české výrobky označovala například kuřata nebo prasata, která byla chována v jiné zemi, přičemž u nás byla pouze zabita, naporcována a zabalena. To je rozhodně zavádějící a může vést k situaci, kdy se za české hovězí maso vydává třeba výrobek ve skutečnosti pocházející z Polska. Zvláště po mnoha kauzách z posledních let, kdy závadné polské maso svůj původ kouzelně měnilo, už by dnes nepřesný rodokmen neměl existovat.

Existují přesná pravidla pro to, jak obsáhlý rodokmen masa musí být. V případě, že se zvíře narodilo v jedné zemi, pak bylo převezeno do chovu mimo rodný stát a nakonec bylo poraženo ještě někde úplně jinde, měly by se všechny tyto údaje na obalu objevit. Mimo zemi původu najdete na obalu také veterinární schvalovací značku. Ta vás informuje o tom, v závodu kterého zpracovatele proběhl poslední krok (poražení zvířete a balení masa) a v jaké zemi se konkrétní závod nachází. Rodokmen masa vám tedy podává přesnou informaci o tom, kde se zvíře nacházelo ve všech etapách svého života a následného zpracování.

Rodokmen masa pomáhá hlídat jeho kvalitu.

Čemu věnovat pozornost při nákupu kuřecího masa?

Kuřecí maso u nás patří mezi velmi oblíbené potraviny, protože se snadno zpracovává a je relativně lehké. Výrobci se proto snaží nalákat zákazníky nejrůznějšími způsoby. V supermarketech se dnes setkáváme s kuřecím masem, které o sobě na obalu hrdě prohlašuje, že ho kupujete s rodokmenem. Myslí se tím především, že pochází z českého chovu, protože jak jsme si řekli, rodokmen od roku 2015 nesmí chybět na obalu žádného kuřecího, hovězího, vepřového, skopového ani kozího masa. Samotný rodokmen tedy ještě kvalitu výrobku nezaručuje, umožňuje vám ale podporovat výhradně české chovatele.

Kvalitu masa určuje několik prvků, mimo jiné třeba způsob výkrmu, který ale bohužel na obalu zatím nenajdete. Kuřecí maso se dělí do 2 tříd – A a B, kde A je maso vyšší kvality. Znamená to, že na něm nelze nalézt žádné viditelné stopy fyzického porušení (odřeniny či zlomené kosti). Kůže kuřete třídy A pak musí být čistá a nenarušená. Při výběru masa také dávejte pozor na to, aby obal nebyl nijak porušený. Uniklá tekutina ze zabaleného masa by vám mohla zcela zničit všechen ostatní nákup. Důkladně také zkontrolujte dobu, do kdy je možné masný produkt zpracovat a uchovávat.

Jak s masem nakládat doma?

I maso z nejlepšího chovu může pro vás mít špatné zdravotní následky, pokud nebudete dbát na hygienu při jeho zpracování. Maso krájejte vždy na desce, kterou nepoužíváte pro nic jiného. Všechno náčiní velmi důkladně omyjte. Také si při manipulaci se syrovým masem průběžně umývejte ruce nebo používejte gumové rukavice. Do lednice či mrazáku dávejte maso vždy zabalené v sáčku, jinak hrozí kontaminace ostatního jídla, především salmonelou.