Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak správně uskladnit jablka přes zimu, aby zůstala šťavnatá až do jara

Jak správně uskladnit jablka přes zimu, aby zůstala šťavnatá až do jara

Měsíc říjen už vzal za své, a s ním i sklizeň posledních jablek z takzvaných zimních jabloní. Proto je načase si udělat jejich zásoby na přicházející chmurné zimní období. Poradíme vám, jak je správně uskladnit, abyste si mohli plnou chuť jablek užívat až do jarních měsíců.

Přečtěte si také

Známe letošní adventní kalendáře pro dospělé! Čekání na Vánoce zpříjemní kosmetika i alkohol
Známe letošní adventní kalendáře pro dospělé! Čekání na Vánoce zpříjemní kosmetika i alkohol

Kam s nimi?

Nejlépe do čistých plastových nebo dřevěných přepravek a bedýnek s otvory na dně, aby úložným prostorem dobře proudil vzduch. Jablka se zpravidla ukládají do jedné vrstvy stopkou nahoru. Rozhodně se nedoporučuje mezi sebou jednotlivé odrůdy míchat. A pokud je určitý druh náchylnější na otlačení, můžete jablka podložit třeba slámou, pilinami nebo polystyrenem. Jejich slupku nikdy před skladováním neleštěte ani neomývejte, zbavili byste ji ochranné voskové vrstvy a životnost jablek značně zkrátili.

Jablka před skladováním neleštěte ani neomývejte, zbavili byste ji ochranné voskové vrstvy a životnost jablek značně zkrátili.

Vlhký, nebo suchý sklep?

Nejlepším místem pro kvalitní uskladnění jablek je sklep, jehož vlhkost se pohybuje kolem 80 % a teplota nepřesáhne 5 °C. Z tohoto důvodu se určitě vyplatí mít ve sklepě vlhkoměr a teploměr. Avšak ještě před tím, než začnete hezky urovnaná jablka v bedýnkách uskladňovat, přistupte k úklidu – snížíte tak pravděpodobnost, že vám úrodu napadnou škůdci či choroby. Vlhký sklep je dobré vysířit sirnými knoty a vybílit vápnem, které může být obohaceno o modrou skalici. Jestliže se vám zrovna do bílení a síření nechce, sáhněte alespoň po dezinfekčním přípravku a umyjte regály i přepravky. Skladování ve vlhkém sklepě jablkům prospívá – nevytrácí se z nich voda a nescvrkávají se. Zkrátka ideální řešení.

Jablka se zpravidla ukládají do jedné vrstvy stopkou nahoru.

Jestliže máte k dispozici pouze suchý sklep, nemusíte hned věšet hlavu. Ani ten není vůbec k zahození. Pro jablka je při skladování důležitá především vlhkost vzduchu, kterou jednoduše zvýšíte ve sklepě umístěnou nádobou s vodou, poléváním podlahy vodou nebo třeba kropením bedny s mechem či jutových pytlů. Stejným způsobem můžete zvýšit procenta vlhkosti, pokud je potřeba, i ve vlhkém sklepě. Teplotu lehce snížíte větráním brzy ráno nebo přes noc.

Nemáte sklep? Nevadí!

Jablka můžete skladovat také v nevytápěné garáži a chodbě, v zasklené lodžii, na balkoně nebo kdekoli v chladném, tmavém a větraném místě. K takovému skladování výborně poslouží například uzavíratelná dřevěná bedna s rašelinou. Jednotlivé vrstvy jablek jednoduše oddělte přibližně 4 cm hrubou vrstvou suché rašeliny, bedny situujte na chladné místo a máte hotovo. Takto uskladněnému ovoci nevadí dokonce ani teploty pod nulou.

Kvalitní a dobrá jablka krásně voní, mají pevnou slupku, jsou bez skvrn, měkkých míst a otlaků.

Podobně poslouží i polystyrenová krabice, díky které jablka odolávají mrazům a přehřívání. Vystačíte si také s obyčejnými kartonovými krabicemi vystlanými pilinami nebo vlnitým papírem a přikrytými děrovanou folií, jež brání jejich vysychání. A před uskladněním ovoce v přepravkách na balkoně zabalte každé jablko zvlášť do bublinkové folie, květinářského papíru, pečicího papíru nebo novin. Při poklesu teplot pod nulu je zakryjte ze všech stran polystyrenem.

Nezapomeňte, že …

  • Kvalitní a dobrá jablka krásně voní, mají pevnou slupku, jsou bez skvrn, měkkých míst a otlaků.
  • Správné skladování zaručuje kvalitní jablka, která jsou prospěšná pro náš organismus. Pouze tak si zachovají blahodárné látky a vitamíny.
  • Nejvíce minerálních látek, stopových prvků a vitamínů obsahuje právě slupka. Proto jablka konzumujte neloupaná.
  • Pravidelné větraní, a hlavně kontroly během skladování zaručují, že úroda vydrží až do jara. Jeden nahnilý kus lehce nakazí i ostatní.
  • K uskladnění jsou nejlepší především tyto odrůdy: Idared, Golden Delicious, Rubín, Gloster nebo Boskopské červené.
  • Jablka zimních a podzimních jabloní nejlépe chutnají až za několik týdnů po sklizni.