Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Vyznáte se v odrůdách brambor? Poradíme, který typ je nejlepší na salát, bramboráky nebo na kaši

Vyznáte se v odrůdách brambor? Poradíme, který typ je nejlepší na salát, bramboráky nebo na kaši

Brambory jsou v kuchyni jednou ze základních surovin, kterou lze připravovat na opravdu nekonečné množství způsobů. Právě proto je důležité vybrat si vždy ten správný varný typ, abyste si při přípravě bramborových pokrmů co nejvíce usnadnili práci a zároveň jim dodali co nejlepší chuť a texturu.

Přečtěte si také

Známe letošní adventní kalendáře pro dospělé! Čekání na Vánoce zpříjemní kosmetika i alkohol
Známe letošní adventní kalendáře pro dospělé! Čekání na Vánoce zpříjemní kosmetika i alkohol

V obchodech se setkáváme se třemi typy odrůd, označenými písmeny A, B a C. Víte ale, v čem se navzájem liší, a jaké je jejich využití v kuchyni? Nebo vždy sáhnete pouze po těch, jejichž cena aktuálně vychází nejlépe? Možná děláte chybu. Podívejte se, jaké vlastnosti jednotlivé varné typy mají, a na jaká jídla se nejlépe hodí. Na závěr pro vás máme také pár tipů, jak brambory správně skladovat, aby vám co nejdéle vydržely čerstvé a chutné.

Varný typ A

Odrůda, která se zejména o Vánocích na pultech obchodů moc neohřeje. Je totiž nejlepší na přípravu bramborových salátů. Tyto brambory jsou velmi málo moučné (obsahují také nejméně škrobu), mají jemnou dužinu a vzhledově bývají kulatější a menší než ostatní odrůdy. Po uvaření jsou lojovitě tuhé a pevné, snadno se krájí na kousky a nerozvaří se.

Brambory typu A jsou po uvaření pevné a nejméně moučné, hodí se proto na bramborové saláty.

Varný typ B

Univerzální typ brambor. Mají polopevnou a o něco více moučnatou dužinu s jemnou až hrubší strukturou. Při vaření se lehce rozpadají a snáze se rozvaří. Nejčastěji se využívají jako příloha nebo součást polévek a gulášů. Jsou také vhodné k pečení a restování.

Varný typ C

Nejvíce moučnatá odrůda brambor, která obsahuje nejvíce škrobu. Je proto ideální na přípravu pokrmů, které se dělají z bramborového těsta, jako například bramboráky, bramborové placky nebo knedlíky, škubánky či noky. Škrob totiž těsto přirozeně spojuje. Po varném typu C sáhněte i v případě, že chcete vařit bramborovou kaši nebo pyré.

Na přípravu bramborové kaše se nejlépe hodí varný typ C.

Vybrali jste ten správný typ brambor? Teď je ještě správně skladovat

Aby si doma brambory, které přinesete z obchodu, zachovaly co nejlepší chuť a vydržely co nejdéle čerstvé (tedy nenaklíčené), vyplatí se dodržovat některé obecné zásady pro jejich skladování.

Brambory skladujte na suchém, tmavém a chladném místě s teplotou okolo 2–8 °C. Určitě se vyhněte umístění do lednice nebo na balkon, když je venku pod nulou – v přílišném chladu brambory přemrzají a získávají nepříjemnou sladkou chuť. Neprospívají jim ale ani vyšší teploty. V takovém případě začínají hnít nebo klíčit. Naklíčené brambory mohou být dokonce toxické, proto se doporučuje klíčky před přípravou důkladně odstranit nebo takové brambory vůbec nepoužívat.

A jak je to nyní s cenou brambor v obchodech? Zatímco v létě byly spolu s cibulí a některou další zeleninou na svém cenovém vrcholu, díky letošní tuzemské sklizni se jejich cena zase dostává dolů. Aktuálně se běžná cena brambor pohybuje okolo 20–25 Kč za kilo, v akci stojí cca 12 Kč/kg.