Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Připravte si sladké mlsání na zimu, po kterém nepřiberete

Připravte si sladké mlsání na zimu, po kterém nepřiberete

Zima už pomalu klepe na dveře, a s ní mizí i šance sehnat čerstvé sezónní ovoce. Navíc přichází čas mlsání a uždibování laskomin. Sladkosti jsou tak dobré! Ale sníst každý den čokoládu? To prostě nejde. Proto vám přinášíme jednoduché recepty, jak si lehce a snadno vytvořit vlastní dobroty na celou zimu.

Přečtěte si také

Falešná skořice v obchodech, která nevoní, jak by měla? Jak se nenapálit při nákupu
Falešná skořice v obchodech, která nevoní, jak by měla? Jak se nenapálit při nákupu

Vsaďte na pochutiny našich babiček

Očekávali jste recepty na zdravé sušenky a domácí koláčky? Ale kdepak! Ukážeme vám, jak snadno připravit chutné křížaly, rozinky nebo jablečný kompot. Na přípravu potřebujete jenom sušičku a pár minut času. Pustíme se do toho?

Laskominy plné vitamínů

Ačkoli je každý kousek sušeného ovoce velmi sladký, jedná se o zdravou variantu naplněnou vitamíny. Hroznové víno i jablka mají obrovské množství vitamínu C. Ten posiluje imunitní systém, a stává se tak plnohodnotným parťákem během sychravých dnů.

Vyrobte si vlastní rozinky

Výroba rozinek je velmi snadná. Se správnou přípravou získáte chutné, velké a šťavnaté rozinky, které v obchodě nekoupíte. Použijete-li zelené hrozny, rozinky budou příjemně zlatavé. Z červených hroznů získáte tmavě hnědé rozinky. Jaké si vyberete?

Co budete potřebovat?

  • bezsemenné hroznové víno
  • sušičku na ovoce
  • hrnec
  • led

Jak postupovat?

Omyté a čisté hroznové víno ponořte do vroucí vody na 1 minutu. Pak ho okamžitě přemístěte do mísy s ledem. Tím docílíte mnohem šťavnatějších rozinek a rychlejšího sušení plodů. Zastavit proces vaření je podstatné, jinak byste přišli o všechny cenné látky a z hroznů by nic nezbylo. Poté hrozny vložte do sušičky na 12 hodin. Nastavte teplotu na 75 °C a nechte sušit. Menší rozinky mohou být hotové dříve, proto je průběžně kontrolujte. Po dokončení nechte rozinky dojít ještě další 4 hodiny.

Rozinky skvěle chutnají s oříšky.

Pochutnejte si na domácích křížalách

Domácí křížaly nejsou zrovna šťavnaté, ale za to výborné k večernímu zobání u televize, nebo si je můžete dát do ovesných vloček k snídani.

Co budete potřebovat?

  • jablka
  • sušičku na ovoce nebo troubu

Jak postupovat?

Všechna jablka oloupejte a nakrájejte na plátky o šířce zhruba 4 milimetry. Na plech dejte pečicí papír a navrch vyskládejte plátky jablek. Troubu zapněte a nastavte teplotu na 60 °C. Musíte nechat pootevřená dvířka, aby mohla pára ven. V opačném případě by k usušení nikdy nedošlo. Až budou plátky křupavé, máte hotové křížaly. Plátky jablek také můžete vložit do sušičky na ovoce. Nastavte stejnou teplotu jako u hroznů. Doba sušení bude mnohem kratší. Průběžně plátky kontrolujte.

Kompot je skvělý způsob, jak zpracovat sezónní ovoce.

Jablečný kompot za pár minut

Máte rádi horká jablka nebo teplé hruškové či jablečné nápoje? Přípravou domácího jablečného kompotu získáte obojí!

Co budete potřebovat?

  • jablka
  • skořici
  • citronovou kůru
  • cukr
  • hřebíček

Jak postupovat?

Oloupejte jablka a zbavte je jader a pecek. Nakrájejte je na osminky. Mezitím do hrnce nalijte vodu a nasypte do ní cukr, hřebíček, citronovou kůru a skořici podle chuti. Přiveďte k varu a přidejte kousky jablek. Vařte zhruba 7 minut. Že jsou jablka hotová poznáte tak, že získají průsvitný odstín. Ovoce se nesmí rozpadat. Ochucenou vodu, kde se ovoce vařilo, nevylévejte. Přidejte dávku tmavého rumu dle chuti, a máte výborný domácí punč!

Sušička ovoce jako nepostradatelný parťák do každé domácnosti

Patříte mezi lidi, kteří si rádi potraviny vyrábějí doma z přírodních zdrojů a vlastními silami? Pak je sušička ovoce jako dělaná právě pro vás. Hravě zařídí, že vám jídlo vydrží déle. Navíc se nemusíte zaobírat všudypřítomnými síty, která by za jiných okolností překážela doma.

Nejlepší sušička potravin roku 2019

Kvalitní sušička potravin musí splňovat hned několik podmínek. Pro zákazníka je směrodatná cena, náročnost údržby, jednoduché ovládání, požadované funkce, materiál, hmotnost, případně velikost či tvar. Vítězem se stala sušička značky Concept SO-1060. Získala hodnocení 94,2 % a pořídíte ji za necelé 2 000 korun. Alternativou může být sušička G21 Paradiso BIG, která se ve stejném testu umístila na 2. místě a pořídíte ji kolem 1600 Kč.

V dražších sušičkách si připravíte Jerky

Na velikosti záleží

Jestli to se sušením myslíte opravdu vážně, doporučujeme pořídit si dražší sušičku potravin. Počáteční investice je sice vyšší, ale brzy se vám vrátí v podobě domácích produktů, které v levné sušičce nepřipravíte. Otestovali jsme sušičku potravin Sencor SFD 7000BK za 3 999 Kč, která má horizontální proudění vzduchu „Horizontal Air Flow“, a transparentní dvířka, přes která můžete sledovat proces sušení. S regulací teploty v rozmezí 35–75 °C a deseti nerezovými patry se řadí tento spotřebič mezi nejlepší velkokapacitní sušičky s celkovou sušicí plochou 1,11 m² (o 60 % větší než běžná sušička s průměrem 32 cm). 

Co v ní lze připravit:

  1. Všechny druhy ovoce pro zdravé mlsání, do jogurtů, kaší, sušenek, čajů, ale i jako dekorace.
  2. Zeleninu a houby jako kořenící směsi do polévek, masa i zeleninové chipsy všeho druhu.
  3. Kvalitní maso, které jste si sami vybrali pro pořádnou dávku bílkovin na cestách nebo po energetickém výdeji.
  4. Bylinky a květiny do čajů, vonných polštářků, olejů nebo jako ochucovadla.
  5. RAW potraviny v požadované teplotě podle zdravých RAW receptů.
  6. Zdravé sušenky a tyčinky vláčné nebo křupavé, dle chutí a preferencí pro doplnění energie na cestách a jako chutný mls.
  7. Pamlsky pro mazlíčky s ingrediencemi, které si sami navolíte, aby váš mazlík měl kvalitní pochoutku plnou dobrých ingrediencí. 
  8. Ideální je na kynutá těsta a výrobu domácích jogurtů.