Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zeleninová dochucovadla jsou stále plná chemie! Vyrobte si domácí vegetu podle jednoduchého receptu

Zeleninová dochucovadla jsou stále plná chemie! Vyrobte si domácí vegetu podle jednoduchého receptu

Vegety a jim podobná univerzální zeleninová dochucovadla jsou v české kuchyni oblíbeným způsobem, jak pokrmům jednoduše a rychle dodat tu „správnou“ chuť. Víte ale, co všechno si (kromě chuti) do jídla s kupovanou vegetou přidáváte?

Přečtěte si také

Jak zazimovat bazén? V šesti jednoduchých krocích to zvládne každý
Jak zazimovat bazén? V šesti jednoduchých krocích to zvládne každý

Na skutečnost, že tyto univerzální dochucovací směsi obsahují téměř ze dvou třetin pouze sůl, glutamáty a další umělé složky, již několik let upozorňují různé nezávislé testy i články v médiích. Bohužel, dodnes se situace nijak nezlepšila, a my stále kupujeme předraženou sůl, kterou výrobci maskují na obalech jako směs sušené zeleniny.

A zatímco na obale a v názvu produktu hraje hlavní roli zelenina, ve skutečnosti nebývá ve složení mnoha výrobků zastoupena ani z 20 %.

Co obsahují zeleninová dochucovadla?

Sůl – ve většině případů její obsah překračuje 50 %, někdy dokonce i 65 % obsahu. Nejčastěji se jedná o klasickou kuchyňskou sůl.

Zeleninu – ačkoliv na ilustračních obrázcích na obalech výrobků bývá znázorněna pestrá paleta nejrůznější zeleniny, složení často obsahuje pouze základní druhy, mezi které patří sušená mrkev, petržel, cibule, celer nebo pastinák.

Barviva – typickou barvou vegety je žlutá barva, za tu směsi mohou vděčit přidané kurkumě, většinou je ale na vině umělé barvivo riboflavin.

Další příměsi zlepšující vlastnosti – přidávají se aromata, barviva, cukry (např. řepný cukr, laktóza), tuky, škroby, extrakt z kvasnic nebo krupice. Tyto látky dodávají směsi lepší chuť i strukturu a zvyšují její výživovou hodnotu.

Výrobci často jako prodejní benefit uvádí, že jejich zeleninová dochucovadla jsou „bez konzervantů“. To je v takovém případě sice pravda, nicméně jako konzervant funguje i sůl a pokud je jí ve výrobku více než 60 %, není potřeba další látky přidávat.

Některé směsi jsou přírodně obarveny žlutou kurkumou, mnohé však obsahují barvivo riboflavin.

Vegeta pod lupou

Pro představu jsme se podívali na složení některých zástupců těchto zeleninových dochucovadel na pultech českých obchodů. Například Vitana Vegeta Original (cca 189 Kč/kg) i Podravka Přísada do jídel (cena cca 105 Kč/kg) obsahují shodně všechny výše zmíněné látky (včetně glutamátů, cukrů a barviva riboflavin), velké množství soli (max. 58 %) a v porovnání s tím velice málo zeleniny (jen 15,5 %).

V nezávislém testu dTest z roku 2018 byl nejlépe (na základě co nejvíce přírodního složení) hodnocen výrobek Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs (cena cca 115 Kč / 100 g) a Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí (cena cca 20 Kč / 100 g). Na poslední příčce se naopak umístil produkt Knorr Aromat (cena cca 22 Kč / 100 g) nebo ochucovadla privátních značek obchodů Lidl (Mikado ochucovadlo) či Albert (ah Basic Food Flavour Improver).

Na obale výrobků bývá znázorněna celá paleta zeleniny, ve skutečnosti však směsi obsahují jen pár základních druhů.

Vyrobte si vegetu bez soli doma, jednoduše a bez chemie

Na závěr pro vás máme recept na domácí vegetu bez soli, pouze ze zeleniny a bylinek.

Na výrobu můžete použít: mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, papriku, kedlubnu, bylinky (vhodný je libeček, petrželová a celerová nať, majoránka nebo tymián) a česnek.

Množství a poměr zeleniny volte podle chuti, obecně doporučujeme např. 300–500 g od každého druhu (mrkve a petržele může být i 1 kg), cca 1 paličku česneku a 6–8 polévkových lžic bylinek.

Postup:

  1. Všechnu zeleninu dobře očistěte (zejména kořenovou) a zkontrolujte, že není nikde nahnilá. Nasekejte ji na drobné kousky nebo nahrubo nastrouhejte (vzhledem k množství doporučujeme využít kuchyňské kráječe a mlýnky).
  2. Sušení v sušičce na potraviny: zeleninu a bylinky rozprostřete na jednotlivé tácy a sušte na středním stupni. Nezapomeňte je průběžně hlídat, případně postupně odebírat ty druhy, kterým stačí kratší doba sušení.
  3. Sušení v troubě: zeleninu rozprostřete na plech a sušte s pootevřenými dvířky trouby při teplotě 50 °C (maximálně 60 °C). Bylinky doporučujeme přidat na plech dodatečně, protože se suší rychleji.
  4. Důkladně usušenou zeleninu a bylinky na závěr pomelte (například v mlýnku na kávu, hmoždíři nebo mixéru), dokud vám nevznikne jemný prášek, do kterého můžete ještě pro krásně žlutou barvu přidat kurkumu, případně další sušené bylinky a koření podle chuti.

Tip: Pokud si chcete vyrobit domácí vegetu se solí, doporučujeme ji přidat do zeleniny ještě před sušením (tedy rovnoměrně smíchat na jemno nasekanou zeleninu a sůl a společně usušit). Kdybyste ji přidali až do hotového prášku, mohl by zvlhnout.