Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Luxusní víkendová snídaně? Na vejcích Benedikt nemáte co pokazit a budete za hvězdu!

Luxusní víkendová snídaně? Na vejcích Benedikt nemáte co pokazit a budete za hvězdu!

Víno po ránu? Ale proč ne! Pokud si ho dáte do holandské omáčky k vejcím Benedikt, nemůže vám nikdo nic vytknout, jste GURMÁN! Holandská omáčka se dělá různými způsoby, ale ta s vínem je naprosto nezapomenutelná. A jak si tuto snídaňovou pochoutku připravit? No přeci doma, je to jednoduché a z přípravy samotné budete mít navíc příjemný zážitek. Název zní sice vznešeně, servíruje se na snídaně v těch nejlepších hotelích a restauracích, ale ve skutečnosti na tom nic není.

Přečtěte si také

Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?
Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?

Je pravdou, že si doma dělá asi jen velmi málo lidí na snídani zrovna vejce Benedikt, ale pokud je připravíte vy, budete za hvězdu! Tím spíš, pokud chcete udělat dobrý dojem. Co dobrý! Úžasný, nejlepší! Pokud připravíte vejce Benedikt někomu, koho chcete okouzlit, vězte, že po prvním soustu se blahem bude doslova vznášet a uslyšíte tu nejlepší pochvalu! Snídaně je přeci základ dne, tak proč příjemně nenastartovat ten den sobě i svým milovaným?

"Jen" pečivo, omáčka a vejce

Příprava vejce Benedikt se skládá ze tří hlavních částí - pečiva (nejlépe anglického muffinu), holandské omáčky a zastřeného vejce.

Jaké pečivo na vejce Benedikt?

Na vejce Benedikt budete potřebovat pečivo. Použít můžete klidně kaiserku, kterou si koupíte v obchodě anebo třeba kus bagety. Ovšem ideální je mít připravené anglické muffiny, které si, jak jinak, nejlépe připravíte sami doma. Nemusíte mít obavy, není to vůbec složité, určitě budete mít všechny ingredience doma. Chce to jen čas a možná si trošku přivstat. 

Co budeme potřebovat na anglické muffiny?

Z tohoto množství jsem upekla 5 velkých muffinů.

Postup přípravy anglických muffinů

Do misky si nalejeme 175 ml vlažného mléka, 50 ml vlažné vody, přidáme 1 lžičku cukru moučky, sáček sušeného droždí (já jsem použila 10g sáček) a tři lžičky z hladké mouky, kterou jsme si na muffiny odvážili. A teď chvíli počkáme, než nám vzejde kvásek. Já jsem čekala přibližně 20 minut. Během této chvíle, kdy budeme na kvásek čekat, si můžete rozehřát máslo a následně počkat, dokud nevychladne a kvásek nevzejde.

Vzejitý kvásek

Jakmile bude váš kvásek vypadat podobně jako tento na fotce a máslo bude vlažné, pomocí stěrky přidáme kvásek společně s máslem k mouce se solí.

Tuto směs proměníme v těsto buď ručně anebo v robotu s hnětacím hákem. Vznikne nám krásné nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, položíme jej na pomoučněný vál a vyválíme.

Z těsta pak vykrajujeme kolečka kulatým vykrajovátkem anebo hrníčkem vysoké cca 2 cm. Já jsem použila hrníček o průměru 11 cm. Postupně zpracujeme veškeré těsto a položíme si úhledné bochánky na plech vystlaný pečicím papírem. Bochánky necháme nakynout 30 minut až 1 hodinu.

Vykrajovátkem nebo hrnkem vykrajujeme z těsta bochánky

Muffiny si můžete samozřejmě upéct i v troubě, ale mnohem lépe chutnají z pánve.

Muffiny na pánvi pečte přibližně 10 minut z každé strany. Já jsem je opékala i po bocích. Určitě poznáte, kdy budou muffiny hotové, nemusíte se držet striktně 10 minut, může to být více, ale samozřejmě i méně. Záleží také na síle plamene.

TIP

Muffiny si upečte klidně den předem, vejce Benedikt budete mít hotové pak hned.

Anglické muffiny jsou chutnější, když je připravíte na pánvi

Co budeme potřebovat na holandskou omáčku?

  • 2 žloutky
  • 60 ml bílého suchého nebo polosuchého vína
  • Sůl
  • Pepř
  • 140 gramů másla
  • Citronová šťáva

Postup přípravy holandské omáčky

Jak jsem zmiňovala výše, receptů na holandskou omáčku existuje nepřeberné množství. Jamie Oliver ji dělá jinak, Gordon Ramsay také, Roman Paulus dělá také jinou a vy si také můžete udělat vlastní. I postupy přípravy holandské omáčky se krapet liší.

Zkrátka platí, že na 1 žloutek použijete 60 – 95 gramů másla. To je velké rozpětí a časem určitě vychytáte to své. Pokud chcete, můžete se řídit podle mě.

Tato holandská omáčka byla opravdu neskutečně úžasná a v ústech se rozplývala jako sametový obláček.

Na sporák si postavte hrnec s vodou a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na minimum. Nad hrnec s vodou si dáte misku, která se vody samozřejmě nesmí dotýkat a budeme připravovat holandskou omáčku nad párou. 

Do žloutků jsem přilila vlažné víno (použila jsem polosuchý ryzlink rýnský) a ručně šlehala přibližně 4 minuty. Ruka vás bude asi hodně bolet, tak budete vymýšlet polohy, ve kterých by mohla bolet méně, ale bohužel, moc to nepomůže 😊.

Jakmile směs zesvětlá a mírně zhoustne, položíme misku nad páru a přidáme rozpuštěné máslo. Nad párou omáčku vyšleháváme, ale už není nutné tak zuřivě. Holandská omáčka bude postupně houstnout do konzistence majonézy. Ona to ve své podstatě majonéza je, jen je s máslem. Omáčku ochuťte solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy.

Holandská omáčka připomíná majonézu

Co budeme potřebovat na zastřené vejce?

Tak co? Máme všechno hotovo? Teď přijde přeci jenom něco, co vyžaduje trošku šikovnosti – zastřené vejce. Postavte rendlík s vodou na sporák a přiveďte k varu. Na jeden litr vody přidejte 1 polévkovou lžíci octa. Voda však nesmí vřít, bublinky by mohly vajíčko roztrhat. Jakmile bude voda připravena, udělejte ve vodě vír (vajíčko se díky víru semkne dohromady) a opatrně rozklepněte vajíčko do vody. Přibližně za 3 minuty jej vytáhněte děrovanou naběračkou. Bílky by měly být pevné, zatímco žloutek měkký.

TIP

Nejlepší vajíčka jsou vajíčka domácí, u kterých víte, že jsou opravdu čerstvá. Bílky čerstvých vajíček totiž drží mnohem lépe pohromadě. Pokud však nemáte doma slepice, určitě se vám to povede i s vajíčky kupovanými.

Jestliže teď vytáhnete vajíčko celé, máte vyhráno!

Teď jenom rozřízněte muffiny opražte je na másle, položte na ně například šunku od kosti anebo slaninu, pokud chcete a opatrně položte zastřené vejce.

Jsou to vaše vajíčka Benedikt a fantazii se meze nekladou, takže pokud chcete, můžete si uzeninu upražit i na pánvi, přidat sýr nebo klidně smaženou cibulku. Variací vajec Benedikt existuje opravdu hodně, takže se určitě proti pravému receptu nijak neproviníte, když si vymyslíte vlastní.

TIP

Pokud se vám povede rozříznout muffin křivě, pomocí uzeniny všechno vyrovnáte tak, aby vám vajíčko nedopatřením z muffinu nesjelo.

Nyní přichází na řadu to nejlepší – mírně teplá holandská omáčka. Tou vajíčko polejete. A je HOTOVO!

Pokud chcete, můžete holandskou omáčku oflambovat pomocí flambovací pistole. Udělá se tak hezká krustička a omáčka nebude stékat.

Pokud holanskou omáčku oflambuete, nebude stékat

A teď? Teď už vám přeji jenom dobrou chuť a užijte si ty nebeské chvíle s vašimi luxusními vejci Benedikt.

Dobrou chuť!