Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Dýňové pyré či lívance! Vyzkoušejte netradiční výborné recepty z dýní

Dýňové pyré či lívance! Vyzkoušejte netradiční výborné recepty z dýní

Podzim se pomalu blíží a kromě sychravého počasí a opadaných listů s sebou přináší také dýňovou sezónu. Dýně je zajímavá kulinářská zelenina. V české kuchyni je sice teprve krátce, nicméně je velice oblíbená. Dá se připravit naslano i nasladko a dobře se uchovává. Poradíme vám pár zajímavých receptů, které určitě stojí za vyzkoušení.

Přečtěte si také

Máslo nebo margarín? Která varianta je zdravější?
Máslo nebo margarín? Která varianta je zdravější?

Ať už si dýni vypěstujete na zahrádce nebo si ji koupíte, je důležité, abyste ji před zpracováním nechali doma ještě dva týdny odpočívat. Během odpočinku se přemění část škrobu na cukry a navíc bude lepší jak po chuťové stránce, tak po té výživové.

A pak už hurá s dýní do kuchyně! 

Bramborové pyré z dýně Hokkaidó

Obyčejná bramborová kaše už je možná nuda. Zkuste ale bramborové pyré s dýní a uvidíte, že nebudete litovat. 

Nejprve uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostičky nakrájené brambory. V jiném hrnci uvaříme doměkka nakrájenou dýni ve slupce tak, aby byly brambory a dýně v poměru 1:1. Obojí slijeme, brambory přidáme k dýni s kouskem másla a lehce rozšťoucháme. Přilijeme horké mléko v množství podle toho, jak chceme mít pyré řídké, a vše rozšťoucháme dohladka.

V závěru dosolte podle chuti a podávejte k libovolném masu. 

Dýňové placičky s cuketou

Jejich příprava je snadná a rychlá. Můžete je upéct nebo smažit, jíst teplé či za studena. Je to jen na vás.

Dýňové placky s cuketou – snadný a rychlý recept

Neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno, osolte a v sítku nechte okapat. Stejné množství dýně nastrouhejte nahrubo a také nechte okapat. Až cuketa pustí veškerou šťávu, smíchejte ji s dýní a aby směs držela pohromadě, přihoďte vejce. Poté opepřete, přidejte česnek dle chuti, nadrobno nakrájenou cibuli, vytvarujte placičky... a je to! 

Místo cukety můžete k dýni nastrouhat také obyčejné brambory nebo batáty. Myslete ale na to, že batáty jsou samy o sobě docela sladké a bude potřeba placky více okořenit.

Dýňové lívanečky

Zkuste doma trochu netradiční snídani a místo klasických lívanečků připravte dýňové. Jejich chuť vás zaručeně nezklame.

Recepty s dýní – dýňové lívance

V misce smícháme 250 g polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva a špetku soli. V jiné nádobě rozšleháme půl litru mléka, čtyři žloutky, 80 g rozpuštěného másla a 300 g vychladlého dýňového pyré (jednoduše rozmixujete dané množství dýně dohladka). Poté ušleháme ze zbylých bílků a 3 lžic krupicového cukru pevný sníh. Spojíme obě směsi, promícháme tak, aby mouka netvořila hrudky, a poté opatrně přimícháme sníh.

Lívanečky smažíme na mírném ohni s trochou oleje a podáváme se zakysanou smetanou či jogurtem. Mňam!

Dýňové hranolky

Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, udělejte si z dýně hranolky, zdravější a chutnější verzi klasických bramborových hranolek.

Dýni zbavíme semínek a i se slupkou ji nakrájíme na plátky tlusté cca 1 cm. Poté plátky nakrájíme na zhruba stejné hranolky a položíme na plech s pečicím papírem. Hranolky zakápneme olivovým olejem, posypeme kořením na americké brambory a rovnoměrně vyskládáme. Pečeme do změknutí v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia, případně pak opečeme v režimu gril.

Hranolky si dejte samotné s vaším oblíbeným dipem, nebo je použijte jako přílohu k masu. 

Dýňové pokrmy k podzimu zkrátka patří

Nenechte se odradit zpracováním dýně, není to nic těžkého. A navíc lahodnou máslovou chuť dýně si jistě zamilujete.