Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak upéct dýňovo-hruškový koláč – rychle a levně

Jak upéct dýňovo-hruškový koláč – rychle a levně

Dýně jsou teď všude kolem, a tak vás možná napadlo, že by bylo fajn si z nich něco připravit. Jenomže co? Dýňový krém není už ničím výjimečným, dělá ho úplně každý, a tak možná oceníte tento úžasně dobrý a jednoduchý recept na dýňovo-hruškový koláč.

Přečtěte si také

Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť
Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť

Co budete potřebovat?

Na těsto si připravte:

  • 200 gramů špaldové hladké mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 170 gramů změklého másla
  • špetku soli

Na náplň si připravte:

  • 500 gramů dýně Hokkaidó
  • 1 hrušku
  • 4 žloutky
  • 1 kelímek 40% smetany
  • 260 gramů cukru
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 2 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1 vaničku polotučného tvarohu (může být i tučný)
  • 70 gramů másla
  • špetku soli

Jak na těsto?

Příprava koláče je velice jednoduchá. Všechny suroviny prostě smícháte dohromady. Těsto bude velice jemné a dobře se vám bude „mazat" do připravené koláčové formy.

Tip: Skvělou formou na takové typy koláčů je například Lockbete z řetězce Ikea, jejíž součástí je i praktické víko, takže v lednici se bude dobře skladovat a koláč do sebe nenatáhne okolní pachy. Na víku se nachází také úchytka, takže se dá moučník dobře přenášet. Nebojte se, koláč nevypadne, když se víko na formu zacvakne, drží „fest", což je na druhou stranu nevýhoda, protože se víko hůře odnímá. Mimochodem, tento koláč byl připravován přesně na tuto velikost formy.

Jakmile těsto rozetřete stěrkou po formě, dejte jej odpočívat do lednice, protože teď si půjdete připravit dýňovou náplň.

Těsto je připraveno z jemné špaldové mouky

Jak připravit náplň?

Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a odvažte si jí 500 gramů. Nakrájenou dýni poté uvařte v hrnci (škrábat ji nemusíte). Jakmile dýně změkne, slijte vodu, nakrájejte si hrušku a přidejte ji k uvařené dýni.

Nyní si vezměte ponorný mixér a suroviny umixujte do hladkého pyré.

Koření dýňový koláč příjemně ozvláštní

Následně do pyré přidejte smetanu, cukr, koření, máslo a krátce povařte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí. Nakonec přidejte čtyři žloutky.

Směs poté nalijte do připravené formy s těstem.

Pojďme péct!

Teď už máte téměř hotovo. Koláč dejte do trouby na 180 °C a sledujte jeho okraje, dokud nebudou zlatavé a náplň tužší. Pečení koláče trvá cca 50 minut.

Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a uložte jej do lednice. Dobře vychlazený se nejen lépe krájí, ale také lépe chutná.

Takhle vypadá upečený koláč

Jak koláč ozdobit?

A finální úprava? Ta je už na vás. Jestli koláč ozdobíte šlehačkou, zakysanou smetanou anebo si připravíte dýňový krém, je čistě na vaší fantazii. Skvělý je i bez toho všeho okolo.

Koláč můžete ozdobit například bylinkami. Na obrázku je stévie a čokoládová máta se 16% zakysanou smetanou. Tento kousek koláče je jemně posypaný skořicí a moučkovým cukrem.

Zdobení? To je už na vás

Tip: Koláč je velice dobrý, ale zároveň hodně sytý. Krájejte proto menší kousky, přidat si můžete kdykoli.