Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Sezóna burčáku je tady! Jak poznat kvalitní burčák?

Sezóna burčáku je tady! Jak poznat kvalitní burčák?

Jaro, léto, burčák, zima. Tak by se pravděpodobně dala definovat roční období na Moravě, ale i v některých částech Čech. Burčák, neboli mléko starců, jak se mu s oblibou přezdívá, je kvasícím moštem z hroznů, který je oblíbený také u lidí se zažívacími potížemi. A jestli se při jeho nákupu nechcete napálit, přečtěte si pár rad, díky kterým už nikdy po špatném burčáku nesáhnete.

Přečtěte si také

Převléct postel do čistého povlečení nestačí! Proč čistit polštáře, přikrývky a matrace?
Převléct postel do čistého povlečení nestačí! Proč čistit polštáře, přikrývky a matrace?

Jak vzniká?

Vše začíná samozřejmě na vinici sběrem hroznů. Zpravidla se nejdříve sbírá a následně vyrábí z odrůdy Irsai Oliver, Müller Thurgau a později z Muškátu moravského, Chardonnay, Veltlínského zeleného nebo Veltlínského červeného ranného. Jestliže vás zajímá chuť červeného burčáku, musíte si chvíli počkat, a to alespoň na konec září. Po sběru se hrozny vylisují na mošt a díky kvasinkám započne kvašení. Z chemického hlediska jde o přeměnu cukrů na alkohol, a to za postupně unikajícího oxidu uhličitého. Kvasinky žijí a fungují pouze do chvíle, kdy objem alkoholu v moštu nepřesáhne 6 %. Poté se už pomalu začíná lahodný burčák přeměňovat na mladé víno.

hrozny na burčák

Dobrý burčák poznáte na první pohled

Nejdříve zkontrolujte barvu. Dle zkušených vinařů má mít kvalitní burčák barvu žlutozelenou, světle žlutou až dozlatova. Zejména by neměl obsahovat žádné hnědé tóny. Ty značí jeho výrobu z plesnivého ovoce nebo přimíchaný jablečný mošt. Jestliže se vám bude zdát burčák narezlý, s největší pravděpodobností je naředěný vodou. Dalším vypovídajícím ukazatelem je vůně, která by měla být svěží, čerstvá, cítit po odrůdě, po lisovaných hroznech. Pokud mírně ucítíte droždí, nelekejte se. Jedná se o pach kvasinek. Aspoň víte, že nápoj pořád pracuje. Všímejte si také bublinek. V lahvi nebo skleničce mají jít vidět i slyšet. Jedná se o uvolňující oxid uhličitý. Kvalitní burčák by neměl obsahovat žádné nečistoty, ale usazeniny na stěnách či na dně nádoby a menší kvasný kal nejsou na škodu. Čím je však kalnější, tím má větší procento alkoholu. Nejlépe chutná, když je obsah alkoholu mezi 4 a 6 % objemu. V tento moment je prokvašena přibližně polovina cukrů a chuť je nejvíce vyvážená.

Pozor na zátku

Skladování neustále kvasícího moštu je občas trochu alchymie a jestli netoužíte po tom, abyste se stali hlavními aktéry oblíbené scény z Bobulí, dbejte na následující rady. Uchovávejte ho v chladnějším prostředí. Dojde tak ke zpomalení celého procesu kvašení a déle vám vydrží. Například burčák, jež zakoupíte v jeho sladké fázi, vám v chladničce vydrží i týden, ale v teple může vykvasit do podoby, kterou rozhodně nebudete chtít vypít. To se může stát i za jeden jediný den. Také neutahujte zátku úplně na doraz. V nádobě se zvýší tlak a vybouchne, proto uzávěr nechávejte spíše povolený.

Nenaleťte!

Burčák je výsadou České republiky a tuzemských hroznů. Proto, jestliže narazíte na název „částečně zkvašený mošt“, jedná se patrně o produkt z Maďarska nebo Slovenska, který většinou značí nižší kvalitu. Dle Českého vinařského zákona se může burčák prodávat od 1. srpna do konce listopadu, ale u nás dochází ke sběru prvních odrůd hroznů až kolem 20. srpna. Tudíž dříve prodávaný nápoj bude nejspíše vyroben z hroznů z dovozu. Pozor si dávejte také na stánky u silnice, které jej mají většinou vystavený na plném slunci, čímž se urychluje kvašení a zvyšuje procento alkoholu. Často tak můžete zakoupit už téměř mladé víno. Rovněž se dívejte na cenu. Nekupujte burčák pod 40 Kč za litr, který asi nebude úplně "košer". Typicky se cena za litr pohybuje kolem 50 Kč a více. Vyplatí se ho zakoupit ve vinotéce nebo u známého vinaře.

Vitamíny a prospěšné látky

Kromě toho, že burčák výborně chutná a lehce se pije, obsahuje také spoustu pro tělo blahodárných látek. Živé kvasinky, bílkoviny, vitamíny (hlavně ty ze skupiny B) či kyselinu nikotinová a nikotinamid. To je hlavní arsenál burčáku, který má vliv na kvalitu pokožky, vlasů, nehtů, lepší trávení, nervovou soustavu nebo třeba činnost srdce. Není tedy od věci, hlavně pak ze zdravotního hlediska, si tento léčivý mok na podzim dopřát.